Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af 'The Expanse' sæson 1-5: "To slags sci-fi mødes, og det virker"

AfChristian Achton Friis
17. februar 2021
Anmeldelse af 'The Expanse' sæson 1-5: "To slags sci-fi mødes, og det virker"
Foto: The Expanse sæson 4/Amazon Prime Video

Del artikel

Fem sæsoner blev binget hen over et par uger.

Nøj, jeg kunne ikke stoppe. The Expanse er skøn og ægte science fiction på Amazon Prime Video.


The Expanse

Jeg fik spændings-rumserie-action for alle pengene med masser af kompetente cliffhangers i en flot og gennemtænkt setting – bare lækkert.

Det er efterhånden sjældent, at jeg støder på en serie, som er så god. Derfor var det dejligt, at der var masser af den. Og dejligt, at den tilfører lidt nyt til science fiction-feltet.

Fremtiden

Magten ligger hos Jorden, der har den største hær, men brødføder sin overbefolkning med ressourcer fra Bæltet.

LÆS OGSÅ: De 12 vigtigste og bedste sci-fi-serier fra 2020

Mars har den mest avancerede hær, men er mere interesserede i at gennemføre terraforming og få egen atmosfære. De politiske dynamikker bruges godt og bliver ret vilde hen ad vejen.

Rumskibet i midten

De lykkes med at være næsten upartiske og bruges dermed også til hemmelige og utroligt farlige missioner. Men der sker noget mystisk på et tidspunkt. Lidt i første sæson, en del mere i anden. Og så folder det sig helt ud i tredje og fjerde sæson.

LÆS OGSÅ: Hør podcasten: En snak om 'The Undoing', tæsk til særlig sci-fi-serie og interview med Amanda Collin

Rum-western-hverdagsstilen får en modvægt i noget ukendt og stort, der både forener og splitter menneskeheden. Alliancerne bliver afprøvet her, og noget nyt åbner sig. To slags sci-fi mødes, og det virker.

Det ægte

De teknologier, der bruges på Jorden, Mars og i Bæltet er fede og fremtidsagtige, men bygger på nutidens genkendelighed, så man kan se udviklingen.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Amanda Collin er det mest overbevisende element i Ridley Scotts 'Raised by Wolves'

Når det ukendte introduceres, opleves det som en ægte og sandsynlig hændelse, fordi vi som seere deler syn med hovedkaraktererne. Og bum, det hele hænger sammen i fortællingen og dens verden. Seerkontrakten udvides og holdes.

Tid til action


The Expanse

Men til den anden side er der action, der vil noget. Igen en balance, der er svær, og som er ramt rigtigt her. Tænksomhed og fremdrift. Der er drøn på i nærkampscenerne med fysisk nærvær, hvorefter tempoet trækkes ud i de vægtløse scener, der er ret flotte, med tårer i øjnene og blod i luften, som jeg ikke har set det før.

LÆS OGSÅ: Podcast: Anmeldelse af 'Raised by Wolves'

Det er flotte episke cliffhangers, der virkelig er effektive på spændingsfronten. Og sæsonafslutninger med kodyle sug i maven.

Et super manus

Karaktererne lukker sig langsomt og sikkert op, så jeg kan investere mig i dem. Castet er rimelig ukendt, hvilket holder serien ren for referencer og distraktioner. Mest i centrum som James Holden, kaptajnen på rumskibet i midten, ser vi en ægte plaget og retfærdighedssøgende type spillet troværdigt af Steven Strait (10.000 BC).

LÆS OGSÅ: WOW: 5 storslåede serier du kan se frem til i 2021

Omkring ham arbejder en besætning, der over sæsonerne tømres sammen som familie. I den anden ende af den formelle magt ses det delvise overhoved på Jorden, toprådgiver Chrisjen Avasarala spillet af den ældre iranske skuespiller Shohreh Aghdashloo (House of Sand and Fog). Hun er lidt af et scoop og nærmest anticastet i en sci-fi-serie, hvilket er ret cool og føles ægte.

Bygger på et spil


The Expanse

Den oprindelige historie kommer fra et online rollespil, der så lå til grund for noveller og romaner i samme univers. Den store fortælling og karaktererne i den er dermed prøvet grundigt af i flere omgange. Det kan mærkes i de mange veldoserede sidehistorier, personrelationer og i de store linjer i arch-historien. Der er ro på fortællingens forskellige niveauer, hvor der ikke jages rundt. Jeg kan mærke et overskud, og at jeg nok skal nå at få de informationer eller de afslutninger, der er lagt ud. Der er altså ro på handlingen og action i scenerne; som det skal være.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: Your Honor, Lupin og Outlander

Jeg synes, du skal se The Expanse og få lidt ro og åndenød på én gang. Smukke mennesker i en rå og smuk verden af krig og opdagelse. Sjette og sidste sæson kommer i 2022. Det er lidt ærgerligt. Jeg kan se dette univers give meget mere og folde sig endnu mere ud. Sæsonerne er rimeligt forskellige i plotfokus, men i femte er det fremmede underprioriteret. Både det nære og det fjerne skal tilbage i sjette sæson og rundes af, men jeg kunne godt bruge mere.

Fakta om The Expanse sæson 1-5

Titel: The Expanse sæson 1-5
Showrunnere: Mark Fergus og Hawk Ostby
Medvirkende: Steven Strait, Thomas Jane, Shohreh Aghdashloo, Cara Gee mfl.
Antal afsnit: 56 fordelt på 5 sæsoner
Land: USA
Produceret: 2015 til nu
Dansk premiere: 5. sæson havde premiere 16. december 2020
Streamingtjeneste: Amazon Prime Video

Del artikel

Læs mere omAmazon Prime Video

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste