Serier | Guides

Tæt på karakteren: Jax Teller fra 'Sons of Anarchy'

AfFreddy E. Silva
15. september 2021
Foto: Sons of Anarchy/ FX Networks

Del artikel

Sons of Anarchy præsenterede os for et galleri af elskelige karakterer, mens vi fulgte motorcykelklubben SAMCRO igennem tykt og tyndt.


Hvorfor ramte denne karakter plet?

Han var nøgternt set en kriminel bandeleder med utallige mord på samvittigheden samt en forretning, der byggede på vold, våben og kvindehandel i form af pornoproduktion og bordel.

Hvordan forvandlede man sådan et utiltalende cv til en opskrift på publikums helt?

Vi er Jax!


De fleste af os kender det: Hvorledes vi søger at forstå os selv ved at granske, hvor vi kommer fra. At opdage, hvilken genetik der påvirker vores biologiske og sågar åndelige selv. Disse spekulationer bliver for flere opstarten på en søgen efter slægt og stamtræ, hvilket ligeledes er blevet populært nu om dage med kommercielle DNA-profiler.

Jax ved hvem hans far var, og hvad han stod for, og forsøger igennem faderens ord og dagbog at opnå indsigten til både at være sin fars søn og samtidigt være sin egen. Ganske som når vi selv spejler os i vores forældre for derefter at bryde fri og blive et amalgam af dem og vores egne ideologier. Vi forstår Jax, simpelthen fordi han er os selv.

Handler med hjertet


Vel er der ikke en ubrydelig rød tråd i regelsættet, og hans kodeks bliver ligeledes tilpasset den givne situation i ny og næ. Til tider er Jax endda alt for ilter, hvilket resulterer i impulsive og irreversible handlinger.

Men i sidste ende accepterer vi som oftest hans bevæggrunde og bortforklarer hans menneskelige temperament som værende rodfæstet i en passion for, hvad han tror på … Og handling med hjertet og ikke altid hjernen har ligeledes en tendens til at charmere sig ind på de fleste serieglade romantikere.­­

Reflekterende og introspektiv


Han er en skurk og en forbryder, men han rummer en dybde, der adskiller ham fra de gemene kriminelle. Alene de stunder, hvor Jax sidder på taget af garagen og filosoferer over livet og sin oprindelse, skaber en forbindelse mellem ham og os – for hvem har ikke siddet ved solnedgangen og reflekteret over livets mening?

Og vores forhåbning er, at vi ser lige så cool ud som Jax, mens vi gør det.

Flot og fejlbarlig


varbad boy

Og nej, han er bestemt ikke ufejlbarlig: Han er i sidste ende også sin kvinde utro. Han skuffer os på det groveste … Men det gør ham blot yderligere menneskelig, og vi, beundrerne, får derved en ægte person fremfor en fantasy-ridder.

For ærlig talt: Jax med Hunnams udseende og positionen som bikerpræsident ville være frygtelig utroværdig, hvis han var tro mod konen hen over samtlige syv sæsoner.

Far, bror og præsident


Men ak, den ønskedrøm forbliver uopfyldt. Drengene er dømt til – ganske som Jax selv – at vige for det større billede, der er motorcykelklubben.

Og på sin vis forstærker det Jax' helteposition hos os: Han forbliver et offer, dømt til at gentage samme usunde mønster, der var mellem ham selv og hans far. Det er uundgåeligt og pokkers svært at smide fra sig. Der er øjeblikke, vi nægter at forstå, hvordan han kan efterlade drengene, der inderligt blot ønsker hans nærvær - men samtidig elsker vi seere også klubben SAMCRO så højt, at vi i de mørke afkroge af vores sind alligevel accepterer, at Jax – værende klubbens præsident og sin fars søn – ikke kan tilsidesætte klub og blodbrødre for at blive fuldtidsfar.

Og dén bittersøde erkendelse giver os den fuldendte følelsesmæssige oplevelse og driver os derved videre fremad ved Jax' side … som var vi klubvenner, der lægger armen om vores præsidents skuldre som trøst. Det er hårdt, men vi forstår.

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste