Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af 'Papirhuset' sæson 5 del 1: Heldigvis skal vi ”kun” vente til december for at få del to af femte sæson

AfIsabella Lisberg
9. september 2021
Foto: TAMARA ARRANZ/NETFLIX

Del artikel

Trænger du til en stille og søvnig aften på sofaen foran fjernsynet med lidt let fordøjelig underholdning, som du kan blunde lidt til? Så er det ikke i aften du starte på Papirhuset.


PapirhusetLa Casa de Papel Money Heist)

Først og fremmest skal jeg bede dig om at lægge din telefon væk og se serien på originalsproget (derfor kaldes serien La Casa de Papel i resten af artiklen) for så virkelig at lade dig rive med af vanvittig James Bond møder Mission Impossible-action i ordets mest bogstavelig forstand. Indsæt selv flamme- og bombe-emoji for dit indre øje.

Blæst tilbage i den spanske nationalbank


Mens de kæmper mod politiet og snart den tilkaldte hær, så følger vi stadig hver karakters indre kamp. Nogle kæmper med fortidens dæmoner, andre med konsekvenserne af deres valg om at deltage i kuppet og nogle med noget helt tredje, eksempelvis jalousi, drama og intrigere internt imellem dem.

I mellemtiden er El Profesor blevet sat skakmat af den skruppelløse, forhenværende OG hormonelle betjent Alicia Sierra. Endnu engang ser det sort ud for dem, og løsningerne er svære at se og umulige at forudsige. Der er meget få rolige øjeblikke her i del fem. Patronerne flyver mellem ørene på vores antihelte, hvilket ikke er uden fatale konsekvenser. Derfor er La Casa de Papel absolut ikke for sarte sjæle, hverken visuelt eller emotionelt.

København og The Great Dane


Berlin introducerer sin smukke kone for sin søn, og ind kommer hun med intet ringere end en Great Dane hund, så helt tilfældigt valgt er vores by vist ikke. Berlin forsøger at overbevise hans søn om, at de sammen skal lave et kup på Frederiksborg Slot, hvor en del af planen er at narre danske sikkerhedsfolk. Endnu en kæmpe grund til at se La Casa de Papel!

Måske du kan spotte en, du kender blandt de danske statister. Jeg smider i øvrigt mine penge på, at Berlins søn dukker op og redder vores rødbeklædte kammerater i sidste sekund i slutningen af anden del af sæson 5 under navnet Copenhagen!

Gode karaktere, glemmer alt om realisme


La Casa de Papel

Det dygtige karakterarbejde og det gode skuespil gør, at man helt glemmer de urealistiske situationer og de lidt for tilfældige løsninger, der indimellem opstår undervejs. Det er alt sammen tilgivet, for man har for travlt med at følge kærligheden mellem de sære venskaber og relationer, der opstår.

Derfor rammer La Casa de Papel, Papirhuset, Money Heist, kald den, hvad du vil, flere tangenter. Det ene øjeblik sidder du med spændt krop, svedige håndflader og bagdelen helt yders på sofakanten i ren spænding. I næste øjeblik har du en pude for øjnene i ren væmmelse, men så afslutningsvis må du snøfte dig igennem de sidste minutter.

Der har været alt for langt imellem sæsonerne, men her med del 5 bliver du lynhurtig grebet af spændingen og bliver blæst lige tilbage til kernen af, hvorfor den serie er så fed! Heldigvis skal vi ”kun” vente til december for at få del to af femte sæson.

Afslutningsvis er jeg endnu engang nødt til at insistere på, at du ser serien på originalsproget. Den amerikanske dubbing giver serien en snert af dårlig folkeskoleteater, som trækker fokus fra essensen. Og i øvrigt kan spansk temperament og gestikulation IKKE oversættes vellykket.

Fakta om 'Papirhuset' sæson 5 del 1:

Instruktør: Jesús Colmenar
Manuskriptforfatter: Álex Pina, Javier Gómez Santander
Medvirkende: Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Itziar Ituño, Pedro Alonso, Paco Tous, Alba Flores, Miguel Herrán, Jaime Lorente, Esther Acebo, Enrique Arce, m.fl.
Antal afsnit: 5
Land: Spanien
Produktionsår: 2021
Dansk premieredato: 3 september 2021
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Astrid Lindgrens 'Ronja Røverdatter' bliver til en serie

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i september 2021

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Forhøret' sæson 2 spilder ikke tiden

Gode serier og god vin går hånd i hånd i sommeren. Få gode tilbud på lækker vin her, og læs mere om Winefamly. Du støtter Vi Elsker Serier med et mindre beløb, hvis du bestiller vin gennem dette reklamelink.

Del artikel

Læs mere omNetflix

Andre Serier | Anmeldelser