Serier | Guides

Top-5 sjoveste amerikanske sitcoms

Af
Brian Mogensen
4. maj 2023
bedste amerikanske sitcoms
Michael Richards, Jason Alexander, Julia Louis-Dreyfus og Jerry Seinfeld inkarnerede sitcom'en i serien 'Seinfeld' / Foto: Nbc / Allstar / Ritzau Scanpix

Del artikel

Latter er den bedste medicin, og der er rig lejlighed til at få brugt mavemusklerne ved et gensyn med disse amerikanske komedieserier.

Sitcom-formatet har været brugt til nogle af de mest ikoniske shows gennem tiderne. Fra de sort/hvide og meget pæne serier som i I Love Lucy til bidende satire som i Veep.

Hvad det handler om er ikke så vigtigt som timing, jokes og valget af den ganske særlige humor, der kan være med til at skille serien ud fra alle de andre.

Her får du fem bud på de sjoveste amerikanske serier, udelukkende baseret på mængden af grin, de genererer.

1. Scrubs
2. Archer
3. Seinfeld
4. How I Met Your Mother
5. Community

1. Scrubs

Hospitaler er traditionelt ikke kendt for at være særligt morsomme steder, men på Sacred Heart er humor en del af medicinen. Efter Bill Lawrence havde lavet Spin City, kastede han sig over lægegenren, og med Scrubs fandt han en ny måde at formidle det sjove på.

Hvorfor er det sjovt: Lawrence bruger mange tricks til at skabe nogle sjove – og ofte helt forrykte – scener, der udelukkende bruges til at vise, hvad der sker i hovedet på lægerne på hospitalet. Det er med til at skabe en fornemmelse for, at alt kan ske, og ofte gør det. Samtidig åbner det op for den indre dialog på en sympatisk og meget ekspansiv måde.

Hvad er det sjoveste: Pedellen. Evigt og altid pedellen. Spillet af Neil Flynn, som skribenterne til sidst holdt op med at skrive dialog til. Fordi han var meget sjovere selv.

Hvor meget griner du: Så meget, at du bliver nødt til at sætte den på pause fra tid til anden for at kunne se og høre noget igen.

Scrubs sæson 1-9 kan ses hos Disney+.

2. Archer

Verdens bedste hemmelige agent er mentalt som en 16-årig. Omgivet af lige så defekte og forstyrrede kolleger og hans dominerende mor er livet hos spionagenturet ISIS (ja, det hedder det altså) aldrig kedeligt. At det er en tegnet serie gør det på ingen måde til en serie forbeholdt børn. Det er der simpelthen for meget sex, vold og upassende humor til i Archer.

Hvorfor er det sjovt: Det er skarpt, det er intelligent og det er hamrende godt skruet sammen. Dialogen har sit helt eget niveau, der ofte kræver en ekstra omgang, inden den lander, for ligesom hos Shakespeare er der som regel flere måder, det kan være sjovt på.

Hvad er det sjoveste: Alt med Cheryl/Carol/Cherlene og Krieger.

Hvor meget griner du: Tårerne triller, og du ender med at være tæt på at kløjes i et hosteanfald

Archer sæson 1-13 kan ses på Netflix.

3. Seinfeld

Serien om Jerry Seinfeld og vennerne blev ikonisk for 90’erne. Serien satte nye standarder for, hvad man kan forvente af en sitcom, og det var uden, at serien egentlig handlede om særlig meget.

Hvorfor er sjovt: Forunderligt nok ligger Seinfelds styrke i manglen på substans. Hverdagens trummerum og små observationer kan blive blæst op til helt store problemstillinger. Og denne særegne tilgang til ting er med til at skabe et meget specifikt univers for Jerry og co.

Hvad er det sjoveste: Seinfeld vokser med tiden, som så mange andre serier, men den formår at bruge karakterernes særlige personligheder på en måde, så de både dikterer seriens indhold og agerer efter dem. Det er velkendt og alligevel morsomt.

Hvor meget griner du: Du får krampe i kæberne

Seinfeld sæson 1-9 kan ses på Netflix.

4. How I Met Your Mother

Den utroligt lange og virkelig upassende detaljerede historie, som faderen fortæller til sine børn, skabte en helt ny præmis. Den holder, og den giver nogle gode muligheder for at prøve nye ting af. Muligheder, som folkene bag formår at udnytte til fulde.

Hvorfor er sjovt: Det er nemt at relatere til personerne og deres dagligdag. Der er tale om voksne mennesker, der har fejl og mangler, og som lever et liv, der ikke er helt urealistisk.

Hvad er det sjoveste: At How I Met Your Mother allerede fra første afsnit etablerer en lang historik mellem personerne. De indforståede vittigheder og historier, der må vente til senere, pirrer nysgerrigheden. Selv når de ikke bliver forløst, er det morsomt. For så får fantasien lov til at lege.

Hvor meget griner du: Du bliver stakåndet og får sidesting.

How I Met Your Mother sæson 1-9 kan ses på Disney+.

5. Community

Du kan næsten lige så godt dø af skam som at gå på et af de kommunale universiteter, men det er ikke alle forundt at slippe for denne skæbne. Det gælder også for de meget forskellige personer i Dan Harmons serie Community.

Hvorfor er det sjovt: Community har en meget veludviklet sans for det abstrakte, og Dan Harmon formår at formidle den del på en måde, der fungerer sideløbende alt det andet, der foregår. Det er meget effektivt, og det har en meget stor indflydelse på forholdet mellem seer og karakterer.

Hvad er det sjoveste: Når tingene stikker helt af. Som fx afsnittene med paintball.

Hvor meget griner du: Nok til at få ondt i mavemusklerne

Community sæson 1-6 kan ses på Netflix.

Del artikel

Andre Serier | Guides