Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Med en fremragende Harrison Ford er 'Shrinking’ årets første must-see komedieserie

AfClaus Nygaard Petersen
24. januar 2023
Shrinking anmeldelse
Foto: Apple TV+

Del artikel

Komedieserien på Apple TV+ om en psykolog, der forsøger at komme sig over sin kones død er både hysterisk sjov og hjerteskærende rørende.

Shrinking

Streamingtjeneste: Apple TV+
Premieredato: 27. januar 2023
Genre: Komedie
Instruktør: James Ponsoldt
Manuskriptforfatter: Jason Segel, Brett Goldstein og Bill Lawrence (serieskabere)
Medvirkende: Jason Segel, Harrison Ford, Jessica Williams mfl.
Antal afsnit: 10
Land: USA

Jimmy (Jason Segel) sidder fordrukken i en stol ved poolen, mens de to prostituerede nyder det varme blå vand. Hans nabo Liz (Christa Miller) er til gengæld rasende. Klokken er 03 om natten, og han spiller Billy Joel for fuld hammer.

Selvom hun skælder ham rettelig ud, fornemmer man alligevel, at hun holder tilbage.

”Jeg er ked af det,” siger han på den vanlige undskyldende måde, når man godt ved, at man har gjort noget dumt.

”Det ved jeg,” svarer hun til gengæld med en tone, der røber, at der ligger noget mere under.

For Jimmy er fanget i en spiral af sorg. Hans kone er død i en trafikulykke for cirka et år siden, og han har siden da ikke været i stand til at fungere i en hverdag. Slet ikke være en ordentlig far for sin 17-årige datter Alice (Lukita Maxwell).

Psykologpraksissen går heller ikke ligefrem strygende. Kollegaerne Gaby (Jessica Williams) og Paul (Harrison Ford) kommenterer på deres vens dårlige vane med at komme for sent på arbejde eller semi-påvirket efter nattens eskapader.

Men så sker der noget i Apple TV+-serien Shrinking. Jimmy giver slip på alle traditionelle terapimetoder og siger tingene lige ud, uden omsvøb. Han fortæller en kvindelig patient, at hun bør forlade sin mand, der udøver psykisk vold mod hende konstant. Den PTSD-ramte tidligere soldat Sean (Luke Tennie) tager han med ned i den lokale MMA-klub, så han kan få afløb for sine voldelige tendenser.

Alle regler er smidt ud ad vinduet, for den måde, det har kørt på, har ikke virket for ham eller hans patienter. Men vil den nye indgang til tingene rent faktisk fungere?

Sorgterapi

Shrinking er skabt af Segal, Bill Lawrence og Brett Goldstein. De to sidstnævnte er også blandt de kreative kræfter i Apple TV+’ prisbelønnede fodboldkomedieserie Ted Lasso. Lawrence stod desuden også bag 00'er-lægekomedieserien Scrubs.

Kender man bare én af de to, har man en nogenlunde idé om, hvad det er, man går indtil.

For humoren er i høj grad meget lig den, du finder i den mangedobbelte Emmy-belønnede Ted Lasso.

Der er verbale guldkorn i hvert afsnit, hvor alle karakterer tjener et formål. Liz’ mand Derek (Ted McGinley) er den eneste af de faste medvirkende, som ikke føles fuldt nuanceret, men det er omvendt også den figurs funktion. Det er en klassisk Lawrence birolle, som det er svært ikke at finde underholdende.

Jason Segel er fantastisk i hovedrollen. Siden det folkelige gennembrud i How I Met Your Mother som den godmodige advokat Marshall har skuespilleren været en af dem, man altid bliver glad for at se. Han har noget Dirch Passer'sk over sig, med den store fysik og evne til at veksle elegant mellem komik og alvor.

Man føler hans smerte og magtsløshed, som pårørende lider under, efter de har mistet en, de holder af. Det er også i det lys, at Jimmys nye tilgang til tingene skal ses. Nu tager han kontrol over en situation, hvor han i lang tid bare har været blind passager.

Der skal især arbejdes på forholdet til datteren Alice, som han har ladet sejle i sin egen sø i mere eller mindre et år. Shrinking handler i høj grad om, hvordan de to forsigtigt og akavet prøver at finde hinanden igen.

Klassisk Ford

I det hele taget er der få anker ved Apple TV+-serien. Streamingtjenesten har nu i flere år været garant for et særdeles højt niveau, når det kommer til deres serier. Og det er da nok også derfor, at det er lykkedes at lokke en kapacitet som Hollywood-legenden Harrison Ford med ombord.

Og han er fremragende som den knarvorne gamle psykolog. Paul er netop blevet diagnosticeret med Parkinsons og prøver i vid udstrækning at opretholde et normalt liv, uden at andre kommer for tæt på. Det er derfor ikke helt uden et glimt i øjet, at hans hjem omtales som Fortress of Solitude, efter Supermands berømte base.

Også han har et anspændt forhold til sin datter (Lily Rabe), men omvendt har han også på egen hånd ageret terapeut for Alice, siden moren døde. Har man set et talkshow-interview med Ford, ved man, hvilken slags tør, lidt vrissen humor, han excellerer i. Der er ingen tvivl om, at de kreative folk har taget det element og skruet op for det med stor succes.

For selvom der måske er mere fokus på præstationen i Yellowstone-spin-offen 1923, er det den her, der kommer til at høste prishæder.

Shrinking bugner med gode sidehistorier og underskønne biroller, man ikke kan få nok af. Hvad enten det er det utraditionelle og uprofessionelle, hvor Jimmy lader Sean flytte ind i sit hus eller Jimmys mere og mere komplicerede forhold med kollega og vennen Gaby, er der masser af komme efter.

Og så kan ingen servere en verbal lussing som Christa Miller og Jessica Williams. Det er kræs for spydigheds-feinschmeckere.

Kort sagt, Shrinking er 2023's første must-see-komedieserie.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste