Serier | Guides

‘Twin Peaks’ er en rejse du helt sikkert bør bevæge dig ud på

AfDaniel Lindekilde Engberg
23. december 2021
Foto: Twin Peaks The Return/Paramount+

Del artikel


Hvis du ikke har set 'Twin Peaks', har du hørt om den. Hvis du hører til den sidste gruppe, så lad mig prøve at overbevise dig om at give den et skud.

Jeg skal være ærlig at sige, at første gang jeg så Twin Peaks, gennemførte jeg ikke serien. Jeg var også ret ung dengang og kunne nok ikke værdsætte alle nuancerne, humoren eller finde nydelse i det bizarre. Serien var i øvrigt også ret skræmmende for 16-årige mig.

For omtrent to år siden gav jeg det så endnu et skud, og denne gang kunne jeg ikke få nok. Med den ene undtagelse, som var samme sted jeg stod af sidste gang, ved James og Evelyn-subplottet (folk der har set serien kan nikke genkendende til dette). Til jer, der ikke har: Kæmp jer igennem det, og det skal nok blive godt igen.

Der er særligt tre ting ved Twin Peaks, jeg vil fremhæve i håbet om, at du vil påbegynde rejsen. Hvis du ikke ved, hvor du skal se serien, så er det ikke et problem. For heldigvis er alle tre sæsoner af Twin Peaks kommet på Paramount+, hvor du kan se serien lige nu. Der er dermed ingen grund til ikke at se den. Eller gense serien for den sags skyld.

Dyppe tåen i noget mere eksperimentalt


Twin Peaks

Twin Peaks har meget af det, du kender, men gør det alligevel på en måde, som du aldrig har set det før, eller siden for den sags skyld. Hvis du derfor sidder med et indtryk af, at Twin Peaks ikke er for dig, fordi du har hørt, at det er meget mærkeligt, så frygt ej. Det er mærkeligt, men det bliver aldrig for meget.

Okay ... I tredje sæson bliver det måske for meget for nogle. Tredje sæson udkom i 2017. David Lynch og Mark Frost skrev manuskripterne til samtlige afsnit, og David Lynch instruerede dem alle. Alle de besynderlige øjeblikke i de første to sæsoner er at finde alle vegne i den tredje sæson. Her har du dog den fordel, at du er bekendt med universet og karaktererne. Der vil med andre ord være en indbygget tolerance, om man vil, for at tage imod de mærkelige billeder og det labyrintiske plot.

For en, der ikke ser meget arthouse eller mere eksperimentale serier, så kan Twin Peaks være en introduktion til dette eller være et friskt pust, hvis du føler, at du mangler noget nyt i din underholdning.

Karaktergalleriet


Twin PeaksTwin Peaks

Alle har klare motivationer, specifikke karaktertræk, nogle gode, andre onde og igen nogle bizarre. Der er en ren godhed i nogle karakterer og en rå ondskab i andre. De ændrer sig, kommer igennem prøvelser, og man hepper på dem og bliver så opløftet og glad, når det går dem godt. Specielt hvis de har snublet på deres vej.

Om Paramount+

Med underholdning for publikum i alle aldre er Paramount+ hjemsted for et massivt katalog med omkring 6.000 episoder og film og giver publikum i alle aldre et bredt udvalg af ikoniske fanfavoritter.

Tjenesten tilbyder eksklusiver fra SHOWTIME, CBS og Paramount Studios samt en mangfoldig samling af Paramount+ originalserier, eksklusive dramaserier, Paramount-film og eksklusive, helt nye store film og en god blanding af globalt og lokalt indhold, der spænder over alt genrer.

Paramount+ er den første nordiske streamingtjeneste, der lanceres på Apple TV-kanaler og er desuden tilgængelig via partnerplatformene YouTv, YouSee, og Allente. Tjenesten er også tilgængelig direkte via en ny Paramount+ app.

Nogle af sideplottene er som taget ud af en sæbeopera, hvilket er et bevidst valg, men lægger grund til stor morskab. Nogle gange fordi det er sjovt, andre gange fordi det er så plat, at du ikke kan andet end at grine af det. Alt dette kommer igennem karakterenes interaktioner. Du ved, når karaktererne er så stærke, at du næsten kan forudsige, hvad der kommer ud af deres mund, og det stadig er sjovt, når replikken bliver leveret.

Du kender disse personer som var de familiemedlemmer, og du ønsker det bedste for dem, med undtagelsen af onklen, der kun dukker op til julefrokosten for at fornærme alle, og som du håber aldrig at se igen.

Mysteriet der transcenderer mordet


Fire Walk With Me

Alt dette bliver behandlet under overfladen uden egentlig at drage opmærksomhed mod sig selv, hvilket virker til at komme mere klart igennem med de forskellige budskaber. Og dette siger jeg, fordi der ikke er så mange klare svar i Twin Peaks, men du får stadig den følelsesmæssige fornemmelse af, hvad den prøver at fortælle dig.

Da jeg før nævnte mangel på klarhed i plottet, var det ikke ment som noget negativt, snarere noget, som folk måske vil finde frastødende. Jeg har altid fundet Lynchs værker, og i forlængelse deraf Twin Peaks (navnlig tredje sæson), som visuel poesi. Følelser udtrykkes gennem film som medie - og ikke blot som dialog og kropsprog i karaktererne, med meget sigende musik lagt under. Der er virkelig tale om, at helheden er mere end delene lagt sammen.

Til sidst vil jeg gerne nævne den drømmende musik af Angelo Badalamenti, der lægger dig i en trance, som bærer dig igennem denne fortælling. Mere følelsesvækkende musik har jeg sjældent hørt i en serie, og den spiller også en afgørende rolle for, at Twin Peaks virker så godt, som den gør.

Twin Peaks er ikke for alle. Det er mere en konstatering end en holdning. Alle burde dog gøre sig selv den tjeneste at kaste sig ud i det, for dem, som er åbne over for serien og universet, vil også ende med at blive forelsket i det.

Alle tre sæsoner af Twin Peaks kan ses på Paramount+. Når du har set eller måske endda genset serien og mangler noget at kaster dig over, kan vi foreslå The Twilight Zone, hvis du vil svømme lidt mere i det mærkelige og mystiske eller måske Yellowjackets, som vi gav hele fem hjerter her på www.vielskerserier.dk.

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste