Serier | Nyheder

5 ting i Mindhunter, der er baseret på virkeligheden

AfFreja Hertz Tefcke
9. september 2019
5 ting i Mindhunter, der er baseret på virkeligheden
(Foto: Mindhunter/Netflix)

Del artikel

Mindhunter er en fantastisk true crime serie, der virkelig får fat i seerne – men vidste du, at serien er baseret på en bog af pensioneret FBI-agent, John E. Douglas, og hans oplevelser med adfærdspsykologi og profilering?

Serien trækker nemlig på virkeligheden og dens hændelser, og det er næsten mere uhyggeligt at vide, at de ting er sket i virkeligheden!

Her får du 5 ting, der var en del af Mindhunter, som er baseret på virkeligheden – fair warning, der er kæmpe spoiler-alert for sæson 2 og en smule for sæson 1!

Ed Kemper meldte sig selv

The co-ed-killer, som han også blev kendt under, terroriserede Californien mellem august 1964 og april 1973 – han slog sine bedsteforældre ihjel da han var 15, og hans mordlyster tog over derfra. Han slog ti mennesker ihjel (inklusiv sin mor og bedsteforældre), og var kendt som en skræmmende gut (hvilket er svært, ikke at blive kendt som, når man er 2 meter høj og vejer 130 kg) – men vidste du, at han faktisk meldte sig selv?

Det virker utroligt, og som noget, Mindhunter selv fandt på, men Kemper meldte faktisk sig selv med grunden: De snakkede ikke nok om ham i nyhederne, så han syntes kun at det var passende, at der endelig blev sat et ansigt på morderen. Creepy.

Dennis Lynn Raider

Hvis du har set sæson 2 af Mindhunter, så har du sikkert også stillet spørgsmål til, hvem manden i masken, der kvalte sig selv mens han var klædt i dametøj, var.

Det var Dennis Lynn Raider, også kendt som The BTK-killer – et sideløbende plot under sæson 2. Han var en velfungerende mand, med kone og et stabilt job, men var samtidigt en morder, der har 10 liv på samvittigheden.

Det kunne godt se ud som om, at Mindhunter måske gjorde ham mere voldsom end han var (med alt den erotiske asphyxiation og barbie-masker, altså), men sådan var BTK faktisk i virkeligheden. Da han ikke længere fik nydelse af at kvæle sig selv mens han var klædt som en kvinde, begyndte han at angribe og dræbe for at få forløsning – og endnu vildere, han blev faktisk først anholdt i 2005 (!!), efter han begyndte at sende breve og lignende til politiet igen, så mon ikke at vi får en masse at se til fremadrettet i Mindhunter?

Son of Sams rigtige tilståelse

Son of Sam (David Berkowitz) var en speciel type seriemorder og en af de mest kendte seriemordere i USA – for det første, så snød han systemet med en vild historie om besættelse, en hund, der var djævlen og fik dermed en psykotisk betegnelse på sig. I Mindhunter fortæller han gladelig om, hvorfor han løj og hvad der virkelig skete; og det er taget direkte fra virkeligheden!

Bogen, som serien er baseret på, fortæller nemlig, at da John E. Douglas begyndte at fjerne lagene på historien under interviewet, knækkede Son of Sam, og fortalte at psykologerne slugte historien råt.

Jerry Brudos besættelse af høje hæle

Jerry Brudos er endnu en af de mest kendte seriemordere i USA's historie – han blev kendt under navnet Lyst-dræberen og sko-fetich-dræberen fordi han slog og derefter kvalte 4 kvinder – og voldtog dem, efter deres død – og derefter begyndte han at opstille kroppene i provokative stillinger, tage billeder af dem, og gik endda så vidt, at han skar venstre fod af en af sine ofre, for at bruge den til at fremvise sin samling af stjålne kvindesko – og skar brysterne af en anden kvinde, som han kunne bruge som bogstøtter.

Hans besættelse af kvindesko var virkelig, og en af de feticher som Mindhunter bruger til at opbygge profiler på seriemordere, nemlig delen om hvorvidt de tager trofæer eller ej.

Charles Manson

Selvom det måske virker til, at Charles Manson og hans skøre tanker var pure opspind fra Mindhunter, så er det faktisk langt fra rigtigt – Charles Manson var præcis som Mindhunter opstillede ham. Charles Manson er en lidt speciel seriemorder, fordi han faktisk aldrig fysisk slog nogen ihjel, men i stedet lod sin ”familie” (som hans kult blev kaldt) gøre det beskidte arbejde, mens han fyldte deres hoveder med historier om en racekrig, som han refererede til som Helter Skelter efter den populære Beatles-sang.

Han var et meget specielt og manipulerende menneske, der selv troede på, at han var Gud, Jesus og djævlen selv i en og samme person, og alt, hvad han får sagt under interviewet i Mindhunter er enten taget direkte fra virkeligheden eller skabt ud fra andre interviews, hvor han skaber sig og spyr en masse filosofisk larm ud.

Læs også: Anmeldelse af Mindhunter (sæson 2)

Del artikel

Læs mere omNetflixMindhunter

Andre Serier | Nyheder