Serier | Nyheder

Ann Eleonora Jørgensen om 'Bag enhver mand': "Man instruerer normalt ikke sine medskuespillere"

Af
Signe Bjørg Granberg
27. december 2023
'Bag enhver mand'
Ann Eleonora Jørgensen i midten af Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag i 'Bag enhver mand' / Foto: Jan Bastian Muñoz Marthinsen

Del artikel

Den garvede skuespiller Ann Eleonora Jørgensen var vild med at lave komedie i Julie Rudbæk og Jesper Zuschlags nye DR-serie, men skulle lige vænne sig til, at de to medskuespillere også instruerede hende.
'Bag enhver mand'
Ann Eleonora Jørgensen over for skaberne af 'Bag enhver mand', Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag
Foto: Jan Bastian Muñoz Marthinsen

Vi Elsker Serier møder Ann Eleonora Jørgensen i Kødbyens Spisehus, der til forveksling kunne være en kulisse i den tv-serie, vi er her for at tale med hende om. Hun er nemlig aktuel i komedieserien Bag enhver mand, der foregår i restaurationsbranchen, og som får premiere på DRTV 29. december.

De fleste kender nok Ann Eleonora Jørgensen fra tungere dramaroller i f.eks. Herrens Veje og Forbrydelsen, men med den nye serie har hun kastet sig over komikken. Og det er hun vild med, fortæller hun:

– Jeg synes, det er skidesjovt at arbejde med komedie. Jeg har jo lavet nogle ret tunge tv-serier i tidens løb, men det har været sjovt at dyrke en anden form for timing her, og at du placerer tingene følelsesmæssigt et andet sted.

Hun har også kun lutter ros til seriens to skabere, Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag:

– Det har været spændende og sjovt at arbejde med Julie og Jesper. De er super kreative, og det er imponerende, at de kan arbejde med det hele på én gang. Jeg har den største beundring for, at de kan blive ved med at stå side om side. Det er fantastisk – og det skal de bare blive ved med. De er skarpe og gode til at supplere hinanden.

Ann Eleonora Jørgensen indrømmer dog, at der var én ting, hun havde ret svært ved til at starte med i forhold til samarbejdet med Rudbæk og Zuschlag, der ikke blot er seriens skabere og instruktører, men også spiller over for hende i serien:

-Jeg skulle lige vænne mig til, at mine medskuespillere pludselig også skulle instruere mig. Det GØR man jo ikke! Som skuespiller skal du ikke tro, at det er dig, der ser det eneste, der er det rigtige. Man går ikke ind og retter på sine medspillere – det gør instruktøren. Jeg blev virkelig provokeret til at starte med, men det skulle de jo for pokker gøre. Det var – også – deres job.

'Bag enhver mand'
Ann Eleonora Jørgensen som restaurantejeren Vibeke i 'Bag enhver mand'
Foto: Jan Bastian Muñoz Marthinsen

I Bag enhver mand spiller Ann Eleonora Jørgensen restaurantejeren, Vibeke, der har arbejdet i restaurationsbranchen i mange år og er chef med stort C.

Da restauranten, Værk, som hun ejer, står over for nogle udfordringer, hyrer hun den fremadstormende kvindelige souschef, Naja (Julie Rudbæk) til at pifte tingene lidt op. Det huer i dén grad ikke køkkenchefen Michael (Jesper Zuschlag), og snart udspiller der sig en større magtkamp på restauranten.

Ann Eleonora Jørgensen beskriver selv Vibeke som en kvinde, der helt sikkert har været dygtig engang, men som har nogle seriøse unoder:

– Vibeke kan jargonen i branchen og er vant til, at tingene går hurtigt. Men hun har nogle unoder og bekymrer sig ikke så meget om, hvem der er hvem, bare hun selv sidder ved roret. Samtidig kan hun godt lige finde på at slå en tjener i røven, men fordi hun er en kvinde, har man måske tendens til at trække lidt mere på smilebåndet. For det er jo ingenting – men det er alting! Hvis det var en mand, der gjorde det, ville hårene jo rejse sig på én på en anden måde.

Ann Eleonora Jørgensen håber, serien kan være med til at belyse nogle problematikker, som er meget aktuelle i øjeblikket:

– Der sker jo tit det, at hvis der er en lille smule ”elite” involveret i en arbejdsplads, er der også lidt udnyttelse af andre, og der er et hierarki, som ikke nødvendigvis er super empatisk, for det er der ikke tid eller råd til at tænke så meget i. Jeg synes også, det er godt, hvis serien kan være med til at gøre f.eks. krænkelser mindre ”kønnede”. Kvinder i magtfulde positioner holder sig jo heller ikke tilbage for at krænke andre, hvis de har behov for det, eller føler, de får deres eget ego støvet af. Og én ting er et klap i røven – en anden ting er manglen på solidaritet overfor en medarbejder.

'Bag enhver mand'
Ann Eleonora Jørgensen og Julie Rudbæk repræsenterer to generationer af kvinder i 'Bag enhver mand'
Foto: Jan Bastian Muñoz Marthinsen

Hvorvidt det publikum, som er vant til at se Ann Eleonora Jørgensen i en helt anden type (drama)rolle, kan forlige sig med hende som Vibeke i en komedie, håber hun ikke bliver et problem:

– Jeg håber, serien på en eller anden måde fanger noget af det samme publikum, som også har set andre af mine ”tungere” serier på DR, men at de her får en anden oplevelse. Det er jo komedie, så det ER noget andet. Men så må de bare lige pudse brillen!

Bag enhver mand kan ses på DRTV fra 29. december.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Nyheder

Mest læste