Serier | Guides

Redaktionen anbefaler: De 15 bedste serier på DRTV lige nu

AfRedaktionen
13. november 2023
'Matador'
'Matador' er ikke til at komme udenom, når man taler om de bedste DR-serier / Foto: DR

Del artikel

Fyrtårnet inden for dansk drama, DR, byder på både danske og udenlandske serier i høj klasse. Her er vores bud på de 15 bedste fiktionsserier, du kan se på DRTV lige nu.

DRTV er lidt af en guldgrube, når det kommer til gode serier, om end det er synd, at flere af DR's originale, danske serier ikke altid er tilgængelige på tjenesten.

Således er de 15 serier valgt ud med det in mente, og listen kunne se anderledes ud, hvis DR-seriemastodonter som f.eks. Krøniken, Broen, Borgen, Nikolaj og Julie og Taxa var tilgængelige. Flere af dem kan dog ses ovre i DR-arkivet Bonanza.

Om ikke andet kommer her vores bud på de 15 bedste fiktionsserier, der er tilgængelige på DRTV i øjeblikket, rangeret fra top til bund.

  1. Matador
  2. Babylon Berlin
  3. Skam
  4. Rejseholdet
  5. Happy Valley
  6. The Fall
  7. Arvingerne
  8. Forbrydelsen
  9. Huset
  10. Hændelser ved vand
  11. Orkestret
  12. Exit
  13. Carmen Curlers
  14. Han, hun og hunden
  15. Normal People

1. Matador

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-11-13/dr-0234126.jpg
Alletiders største danske serie er og bliver den legendariske 'Matador'
Foto: DR

Ingen over, ingen ved siden af Matador! Lise Nørgaard og Erik Ballings dramaserie fra 1978 er og bliver alletiders bedste danske tv-serie, hvis I spørger os.

Serien handler om livet i den fiktive by, Korsbæk, og den har det hele: Et blændende karaktergalleri, udødeliggjorte replikker, dansk historie og drama for alle pengene.

Blandt de mindeværdige hovedroller er Ghita Nørby, Marlene Schwartz, Helle Virkner, Jørgen Buckhøj, Holger Juul Hansen, Kirsten Olesen og Jesper Langberg, men også blandt birollerne finder man virkelig skuespillerguld med Ove Sprogøe, Buster Larsen, Elin Reimar og mange flere.

Man kan vel dårligt finde EN, der ikke spiller godt i Matador – selv hunden Kvik er mindeværdig!

2. Babylon Berlin

'Babylon Berlin'
Det tyske periodedrama 'Babylon Berlin' er must see for alle historieelskere
Foto: DR

Den glimrende tyske serie, Babylon Berlin, er et af de bedste periodedramaer i serie-regi. Serien behandler tiden mellem de to verdenskrige i Berlin, hvor der er stor fattigdom, kriminaliteten blomstrer, og den politiske utilfredshed ulmer.

Serien starter i 1929, hvor den traumatiserede politibetjent, Gereon Rath (Volker Bruch), er på vej fra Køln til Berlin for at opklare en kompliceret sag, der involverer afpresning, guld og et sovjetisk godstog.

Han indser hurtigt, at sagen strækker sig fra den kriminelle underverden til toppen af samfundets elite og får uventet hjælp fra Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries), en arkivmedarbejder i mordafdelingen ved politiet, der samtidig arbejder som prostitueret.

De to kommer til at udgøre et effektivt makkerpar i opklaringen af en lang række sager, og man elsker at følge dem.

3. Skam

queer serier
En af de seneste 10 års vigtigste ungdomsserier er uden tvivl norske 'Skam'
Foto: DR

"Alt er love!" I hvert fald når det kommer til den ikoniske, norske ungdomsserie, Skam, der blev et gigantisk fænomen tilbage i 2015-2017, da serien løb over skærmen.

Pludselig talte en hel generation af danskere norsk og slyngede om sig med udtryk som russebuss, kosegruppa, føkkboy og kødder du.

Serien handler om livets op- og nedture hos en flok gymnasieelever fra Hartvig Nissens Skole i Oslo, og selv om karaktererne er de samme hele serien igennem, er noget af det geniale ved serien, at hver sæson følger en ny hovedkarakter.

Det er visionære Julie Andem, der står bag Skam, og seriens skuespillere – der alle blev voldsomt efterspurgt i hele Norden som følge af seriens popularitet – tæller Josefine Frida Pettersen, Iman Meskini, Ulrikke Falch, Lisa Teige, Tarjei Sandvik Moe, Ina Svenningdal, Marlon Valdés Langeland, Herman Tømmeraas og Thomas Hayes.

4. Rejseholdet

bedste serier på dr
Erik Wedersøe og Charlotte Fich i 'Rejseholdet'
Foto: Ulla Voight / DR

Den danske klassiker Rejseholdet er skabt af det succesfulde makkerpar Peter Thorsboe og Mai Brostrøm og er løst baseret på virkelige hændelser. I serien følger vi et team af efterforskere, der rejser rundt i landet og hjælper det lokale politi med at opklare makabre og dystre sager.

Hvert afsnit følger en ny, spændende sag, og vi kommer igennem hele efterforskningen, hvor hvert medlem af holdet bidrager med deres særlige egenskaber.

Rejseholdet markerer sig med stærke karakterer og et solidt hold af skuespillere med Mads Mikkelsen, Charlotte Fich, Lars Brygmann og Waage Sandø i spidsen.

Serien, der kørte fra 2000-2004, kridtede banen op for en lang række danske krimi- og politiserier og samlede op imod 2.000.000 seere hver søndag, da den var på sit højeste. Den udmærkede sig også internationalt, da den blev den første danske serie, der vandt en Emmy for Bedste internationale dramaserie i 2002.

5. Happy Valley

'Happy Valley'
Den britiske krimiserie 'Happy Valley' har taget de danske seere med storm
Foto: DR

Blindt had og raseri er katalysatoren for hændelserne i Happy Valley. Hvad end det drejer sig om den enkelte kriminalsag, hver sæson kredser om, eller mellem de to iltre hovedpersoner, betjenten Catherine Cawood (Sarah Lancashire) og vaneforbryderen Tommy Lee Royce (James Norton).

Som seer er man dybt involveret i deres fejde, der varer intet mindre end ni år i serien, og det er ikke en dag for lidt!

Serien følger i samme stolte tradition som klassikerne Prime Suspect (Mistænkt) med Helen Mirren og Cracker med afdøde Robbie Coltrane (Harry Potter-filmene), og det er den formfuldendte historie, som adskiller serien fra mange andre (britiske) krimiserier.

Det virker hele tiden som om, at serieskaber, Sally Wainwright, ved præcis, hvad det skal ende med fra første færd, og resultatet er en solid og nervepirrende fortælling.

6. The Fall

'The Fall'
Den fremragende britiske krimiserie 'The Fall' har Gillian Anderson og Jamie Dornan i hovedrollerne
Foto: DR

Før Jamie Dornan legemliggjorde en af populærlitteraturens mest eftertragtede mænd i form af Christian Grey fra 50 Shades of Grey, bragede han igennem som iskold og dragende seriemorder i The Fall.

På overfladen er Paul Spector (Dornan) en helt almindelig familiefar, men når mørket falder på, leder han efter ofre i de nordirske gader. Den eneste, som kan stoppe ham, er Stella Gibson (altid forrygende Gillian Anderson), en genial efterforsker, der ikke finder sig i noget som helst, hverken på jobbet eller i privatlivet.

The Fall udmærker sig med sine gode skuespilpræstationer og dragende historie. Fordi vi fra start ved, hvem morderen er, bliver der dvælet mere ved personernes bevæggrunde for at gøre, som de gør, uden at serien forsøger at skabe sympati for Pauls morderiske tendenser. Det er isnende godt forløst!

7. Arvingerne

'Arvingerne'
'Arvingerne' brillierer blandt andet med fantastisk cast, bl.a. Trine Dyrholm og Marie Bach Hansen
Foto: DR

Arvingerne udspiller sig i og omkring et sydfynsk landsted, der har dannet rammen om den internationalt anerkendte kunstner Veronika Grønnegaards (Kirsten Olesen) liv – både privat og som kunstner.

Serien følger Veronikas fire voksne – og meget forskellige – børn, der modvilligt samles, da hun dør. Familien er splittet, og derfor er det lidt af en bombe, der springer, da arven skal fordeles mellem de fire søskende. Hemmeligheder og løgne kommer frem fra det skjulte, og intrigerne står i kø, alle sæsonerne igennem.

Arvingernes ubetinget største force er det forrygende cast, der består af nogle af dansk films største skuespillere, blandt andre Trine Dyrholm, Mikkel Boe Følsgaard, Carsten Bjørnlund, Jesper Christensen, Josephine Park og Marie Bach Hansen. De løfter serien til en fremragende familiesaga, man sent vil glemme.

8. Forbrydelsen

krimiserier på DR
Med islandsk striksweater og en målrettethed, ingen kan matche, er Sarah Lund (Sofie Gråbøl) fra 'Forbrydelsen' et ikon inden for krimigenren
Foto: Tine Harden / DR

Krimiserien Forbrydelsen er et decideret fænomen, ikke blot i Danmark, men også internationalt, og det er en af de fremmeste serier, når det kommer til udbredelsen af nordic noir.

Med en formidabel Sofie Gråbøl (iført den ikoniske islandske sweater!) i rollen som vicekriminalkommissær, Sarah Lund, der skal opklare mordet på 19-årige Nanna Birk Larsen, blev hele Danmark trukket til tv-skærmen uge efter uge.

Helt op til det sidste afsnit var der stor debat i aviser og på nettet om, hvem morderen var, og flere politifolk gav også deres besyv med.

Både serien og Sofie Gråbøl blev nomineret til en Emmy, og ved den britiske BAFTA-uddeling løb serien med prisen for bedste udenlandske tv-serie. Foruden Gråbøl er der en lang række store danske skuespillere på rollelisten gennem seriens tre sæsoner, blandt andre Lars Mikkelsen, Nicolaj Kopernikus, Bjarne Henriksen og Nikolaj Lie Kaas.

9. Huset

'Huset'
En af den nyere "drenge i klassen" er den dramatiske fængselsserie 'Huset'
Foto: DR

Huset er ikke just en gængs søndagsserie for Hr. og Fru Danmark. Den er brutal, upoleret og barsk i både udtryk og tone, men det er netop det, der gør den til et friskt pus i DR-regi.

Serien følger fire fængselsbetjente i et fængsel, der står overfor en mulig lukning, hvis ikke de får styr på den interne magtstruktur. En struktur, hvor det de facto er fangerne, der styrer biksen.

Gert (Charlotte Fich), det overordnede ansvar, og Miriam (Sofie Gråbøl), Henrik (David Dencik) samt den nye mand på holdet, Sammi (Youssef Wayne Hvidtfeldt), står på daglig basis overfor de farlige fanger. Før de har set sig om, kæmper de ikke kun for fængslets overlevelse, men også for deres egen.

Serien er skabt af den anerkendte instruktør og manuskriptforfatter, Kim Fupz Aakeson, i samarbejde med de to dygtige instruktører Michael Noer (R) og Frederik Louis Hviid (Shorta).

10. Hændelser ved vand

'Hændelser ved vand'
Den isnende gode og spændende miniserie fra vores naboland 'Hændelser ved vand'
Foto: DR

Omdrejningspunktet i den svenske miniserie, baseret på Kerstin Ekmans romanklassiker, er en mordgåde, der strækker sig over flere årtier i et skummelt lille Twin Peaks-agtigt samfund.

Beretningen er bygget op som en krimi, men er først og fremmest et psykologisk drama om en gruppe mennesker, hvis fortid har et så fast greb om dem, at den styrer deres nutid.

Serien er knugende intens og velspillet, ikke mindst af Pernilla August og døtrene Asta og Alba, der spiller tre af de bærende roller som henholdsvis den ældre hovedperson Annie Raft, den unge version af Annie og Annies voksne datter, Mia. Den casting i sig selv er en lille genistreg.

Det er det danske produktionsselskab Apple Tree, der står bag, og serien tog både anmeldere og seere med storm, da den kørte over skærmen tidligere i år.

11. Orkestret

'Orkestret'
Frederik Cilius og Rasmus Bruun står bag den vanvittigt sjove komedieserie 'Orkestret'
Foto: DR

Orkestret er skrevet og instrueret af Mikkel Munch-Fals efter idé af Adam Price og har de to dygtige satirikere, Frederik Cilius og Rasmus Bruun i hovedrollerne.

Med det line-up var der fra start lagt i kakkelovnen til en solid og ekstremt morsom serie, og heldigvis levede Orkestrets første sæson op til de store forventninger!

Orkestret er en komedie, som udspiller sig i og omkring et symfoniorkester med musikere, som lider af både storhedsvanvid og mindreværdskomplekser. En samling glødende egoister, som skal underordne sig fællesskabet, for at kunne frembringe den store lyd.

Her mødes den konfliktsky souschef Jeppe Nygren (Rasmus Bruun) og orkestrets 2. klarinettist, den lettere vrisne enspænder Bo Høxenhaven (Frederik Cilius), og herfra står absurditeterne i kø.

12. Exit

'Exit'
De vanvittige norske milliardærer i 'Exit' har ikke været til at komme udenom de seneste år
Foto: DR

Exit følger i et hæsblæsende tempo de fire norske rigmænd og venner, William (Pål Sverre Hagen), Adam (Simon J. Berger), Henrik (Tobias Santelmann) og Jeppe (Jon Øigarden). På trods af deres vanvittige afstumpethed, holder de fire gutter sammen gennem ulovlige transaktioner, beskidte tricks, luderfester og utroskab.

Serien er i bund og grund en klassisk fortælling om, at absolut magt korrumperer, men der er en god grund til, at den slags historier efterhånden er en klassiker og har tendens til fascinere os alle (tænk f.eks. Succession og Billions.)

Exit er baseret på interviews med virkelighedens norske elite, hvilken kun tilfører en ekstra dimension til seriens WTF-momenter.

13. Carmen Curlers

'Carmen Curlers'
En af de nyere DR-dramaserier er den sprudlende 'Carmen Curlers'
Foto: DR

Hvem skulle have troet, at historien om nogle plastic-curlers kunne være så underholdende? Danskerne blev allerede i første sæson taget med storm af Mette Heenos fine fortælling om Axel, Birthe, Frans og alle de andre i Carmen-universet, og lige nu kører anden sæson over skærmen i samme høje niveau.

Med historien om den entreprenante Axel Byvang (altid forrygende Morten Hee Andersen) folder serien sig ud og bliver meget mere end et iværksættereventyr. Det er en fortælling med socioøkonomiske dimensioner, og den behandler emner som kvindefrigørelse, kønsrollemønstre og kulturelle værdier.

Foruden Morten Hee Andersen medvirker blandt andre Maria Rossing, Nicolai Jørgensen, Fanny Leander Bornedal, Lars Ranthe, Mille Lehfeldt og Christian Tafdrup.

14. Han, hun og hunden

'Han, hun og hunden'
Den australske serieperle 'Han, hun og hunden' må man ikke snyde sig selv for
Foto: DR

Den australske serieperle Han, hun og hunden er skabt af seriens to hovedrolleindehavere, Patrick Brammall og Harriet Dyer, der i øvrigt også danner par i virkeligheden. Parrets veje krydses i serien i et klassisk "meet cute", dog med den finte, at de får kørt en hund ned i forbifarten.

Det er svært at komme i tanke om et par i en komedieserie, der har haft SÅ god kemi, som Brammall og Dyer har i denne serie. Der er bid i deres skænderier og varme i de små hverdagsøjeblikke, som man ellers ikke typisk ser i andre serier.

Netop det aspekt, det hverdagsagtige og mere realistiske, er en af Han, hun og hundens helt store forcer.

15. Normal People

Romantiske serier
Paul Mescal og Daisy Edgar-Jones som Connell og Marianne i 'Normal People'
Foto: DR

Ungdomsserien, Normal People, er en smuk og rørende fortælling om ung kærlighed, baseret på den irske forfatter Sally Rooneys bestseller af samme navn.

Igennem en årrække følger serien den stormende forelskelse mellem Marianne (Daisy Edgar-Jones) og Connell (Paul Mescal). Først i deres tid i gymnasiet i den lille by Sligo i Irland, sidenhen på universitet Trinity i Dublin.

Som udgangspunkt har Marianne og Connell ikke meget til fælles, da de lever to forskellige liv. Marianne er en enspænder, der bliver mobbet, og Connell er en del af det populære slæng og gruppen, der mobber. Alligevel indleder de et glødende hedt seksuelt forhold og kan ikke lade hinanden være, til trods for at oddsene – og omverdenen – er imod dem.

Alle serierne kan i skrivende stund ses på DRTV.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omDRTVBonanza

Andre Serier | Guides