Serier | Nyheder

COOPER/COOPER/COOPER - Tillykke til Kyle MacLachlan som fylder 60 år i dag!

AfSally A. Ward
22. februar 2019
(Foto: Twin Peaks The Return/HBO Nordic)

Del artikel

Twin Peaks podcast
Kyle MacLachlan som Dale Cooper / Foto: Twin Peaks The Return/Showtime

I dag er det Kyle MacLachlan, bedre kendt som Special Agent Dale Cooper fra Twin Peaks’ fødselsdag. Det er som om, at den evige strøm af Twin Peaks-festligheder ikke vil tage ende; I onsdags fejrede vi National Cherry Pie Day sammen med USA og på søndag er det selveste 30 års jubilæet for Twin Peaks Day, den dag, hvor at Laura Palmers lig blev opdaget og Cooper ankom til byen for at opklare mysteriet. Rigtig mange af de involverede i kultserien har vist sig at være vinterbørn og har holdt fødselsdag på stribe i januar og februar. Især skal nævnes maestroen selv, nemlig instruktøren David Lynch som fyldte 73 år den 20. Januar, 2019.

Men i dag handler det om Kyle MacLachlan, manden der leverede en uforglemmelig præstation som hjertevarme og passionerede Cooper med de noget alternative detektiv-metoder. Især viste han i sæson tre af Twin Peaks, som udkom i 2017, at han besidder mange facetter og kan spille så det basker. I denne sæson var Cooper blevet delt op i bogstaveligste forstand og vi mødte ham i form af to ekstreme poler: Som uskyldige, fraværende og klodsede Dougie Jones og som handlekraftige og psykopatiske Mr. C. Derudover spillede han andre udgaver af Cooper, som det godt kan være svært at angive et præcis tal på. Der var i hvert fald formentligt tale om både en gammel Cooper, som var fanget i The Black Lodge i 25 år, og så en mand ved navn Richard.

Personligt glemte jeg med jævne mellemrum, at det var ellers så søde Kyle MacLachlan, der portrætterede den benhårde Mr. C. Kombinationen af overbevisende makeup og MacLachlans holdning og stemmeføring, transformerede ham fuldstændigt til en yderst overbevisende skurk, som man bestemt ikke har lyst til at hænge ud med (eller for den sags skyld lægge arm med!). Det minder mig på mange måder om den illusion Sheryl Lee, der bedst er kendt som Laura Palmer, skabte da hun spillede Lauras kusine Maddie Ferguson i den originale serie (”She is my cousin, but doesn’t she look almost exactly like Laura Palmer?”). Jeg har nu set Twin Peaks utallige gange og jeg glemmer hver gang, at det er Sheryl Lee jeg observerer, fordi hun for mig i den grad er lig med Laura Palmer.

Kyle MacLachlan bar sæson tre af Twin Peaks på sine skuldre og denne præstation var utvivlsomt en Emmy værdi, men alligevel blev sæsonen stort set overset ved Emmy-priserne i 2018, hvor serien primært var nomineret inden for de tekniske kategorier og for instruktion og manuskript. Dette er dog ikke en nyhed for Twin Peaks. Det samme skete i 1990, hvor serien blev nomineret til 14 Emmys, men kun modtog to. Kyle MacLachlan blev nomineret for sit skuespil dengang, men vandt desværre ikke. Medskaberen af serien, Mark Frost, har dog udtalt, at det ikke overraskede ham at et konservativ prisshow som Emmys ikke kunne værdsætte en nyskabende serie. Han havde nemlig observeret, at serier ofte blev overset i årevis af Emmys, før de bliver prisbelønnet. Sæson tre gjorde sig dog heller ikke værdig til anerkendelse efter at Twin Peaks havde været et kultfænomen i 25 år og David Lynch formåede at nyskabe tv-mediet endnu engang . Det eneste jeg kan rationalisere beslutningen med er, at prisudvalget for Emmys havde svært ved at tilgå serien, som selv hardcore fans stadig kan analysere meningen ved her snart halvandet år efter sæsonen sluttede. Det burde dog ikke være svært at indse, hvor imponerende et arbejde MacLachlan udfører på skærmen. MacLachlan blev dog heldigvis prislønnet andetsteds i 2018: Han blev nomineret ved Golden Globes, Empire, Dorian og Saturn Awards og han vandt ved de to sidstnævnte.

Hvis nogen dog har noget godt at sige om MacLachlan, så er det os, hans trofaste fans. MacLachlan er enormt aktiv på de sociale medier (følg ham på Instagram her: https://www.instagram.com/kyle_maclachlan/ og Twitter her: https://twitter.com/Kyle_MacLachlan) og han engagerer sig enormt meget i sine følgere. Blandt andet udfører han konceptet ”Fan Art Friday”, hvor han om fredagen viser hans fans kunstneriske hyldester til ham frem. Jeg er spændt på, om der kommer en op i dag, hvor han nok har travlt med at fejre sin runde fødselsdag med en glas vin fra hans eget mærke, der hedder Pursued By Bear.

Jeg kunne sige meget mere om den skønne MacLachlan. Jeg tror, at jeg i dagens anledning vil foretage en af mine yndlingsbeskæftigelser, som er at lytte til de gode gamle The Twin Peaks Tapes Of Agent Cooper, som udkom i 1990, men stadig kan fås som lydbog. Der er simpelthen ikke noget rarere i verden end at lytte til Cooper, der beskriver a small box of chocolate bunnies eller sin fascination for ænderne på søen. Jeg har kun tilbage at sige:

Happy 60th birthday, Mr. MacLachlan! May your coffee be ever damn fine and may your cherry pie come from the place where pies go when they die!

Læs også: At reflektere sig i Twin Peaks: The Return

Læs også: Anmeldelse af Twin Peaks: The Return

Del artikel

Andre Serier | Nyheder

Mest læste