Er reality ved at udkonkurrere dansk tv-dramatik?
Robinson Ekspeditionen, Politijagt, Paradise Hotel, Luksusfælden, Stjerner i trøjen. De danske realityformater lever i bedste velgående og bliver fornyet med endnu flere sæsoner de kommende år, hvis man skal tro de magtfulde programdirektører fra blandt andet Viaplay og Warner Bros. Discovery (Kanal 4 og 5).
Dette stod klart under dagens interviewsessioner ved Copenhagen TV Festival, der finder sted i disse dage på Tivoli Hotel i København.
Programdirektør, Kenneth Kristensen, hos Viaplay, kunne bl.a. berette, at der næste år kun kommer omkring 10 nye Viaplay Originals inden for fiktion og dokumentar, hvor de til sammenligning i år har haft intet mindre end 50 nye titler på tværs af de nordiske lande. Disse nedskæringer kommer bl.a. efter en større fyringsrunde, som Viaplay var igennem i løbet af sommeren.
Også Head of Originals Nordic for Prime Video/Amazon Studios, Karin Lindström, bakkede op om, at såkaldt "unscripted" indhold (dvs. non-fiktion) er i højsædet hos de store streamingtjenester for tiden. Prime Video barsler blandt andet med det nye, danske reality-format LOL: Den der ler sidst, hvor Sofie Linde indtager værtsrollen.
De brede reality-titler vinder
Det tyder altså på, at den danskproducerede tv-dramatik er trængt op i et hjørne og pt. må vige pladsen til fordel for et større fokus på reality-programmer, der bl.a. er hurtigere og langt billigere at producere.
Der er fokus på brede, kommercielle titler, som har vist deres værd over mange sæsoner (f.eks. Robinson og Paradise Hotel), og i stedet må nicheproduktioner som dokumentaren om den tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, og dokumentaren The Most Remote Restaurant in the World lade livet.
Dette gælder også de danske fiktionsserier hos Viaplay, hvor der pt. kun er udsigt til én ny originalserie resten af året, nemlig Kald mig far, der er skabt af Alex Høgh Andersen og Magnus Haugaard Petersen.
8 danske serier, vi glæder os til i anden halvdel af 2023
Hos Warner Bros. Discovery er situationen ikke meget anderledes. Tv-selskabet har ikke produceret en dansk fiktionsserie siden Dopamin, der havde premiere i marts sidste år. I stedet satser de fortsat stærkt på "blå blink" og krimigenren, fortalte selskabets programdirektør, Kristian Porsgaard Rosasco, under interviewsessionen på tv-festivalen.
Mere dansk fiktionsindhold på Netflix
Til gengæld melder Netflix ud, at der både er dansk fiktionsindhold på vej i form af Bille August-filmen Ehrengard: Forførelsens kunst (premiere 14. september) og en ny sæson af den populære komedieserie, Skruk.
Efter tv-festivalens første dag må vi derfor konkludere, at fremtidsudsigterne ser lidt dystre ud for dansk fiktionsindhold hos flere af de store, kommercielle spillere. I morgen venter der dog blandt andet et par interviewsessioner med DR og TV 2, så det vil vise sig, om piben får en anden lyd hos dem.
Der kommer en ny sæson af den danske Netflix-serie 'Skruk'
Copenhagen TV Festival er arrangeret af Producentforeningen.