Serier | Guides

8 danske serier, vi glæder os til i anden halvdel af 2023

Af
Signe Bjørg Granberg
9. august 2023
Bag enhver mand Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag
Der er store forventninger til den nye DR-serie 'Bag enhver mand', der er skabt af makkerparret Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag / Foto: DR/Henrik Ohsten

Del artikel

Vi går et stærkt, dansk serieefterår i møde med spændende nyheder fra både DR, TV 2 og Viaplay. Her er 8 serier, du kan se frem til.

Allerede i første halvdel af 2023 har der været meget at glæde sig over set med danske seriebriller. TV 2 lagde stærkt ud med den store dramasatsning, Dansegarderoben, og fulgte op med den skæve komedieperle Killjoy (som fandt vej til vores liste over første halvårs bedste serier). Siden bragede Nikolaj Lie Kaas' stjernespækkede Agent ud over stepperne til vores anmelders store begejstring.

Netflix fik (endnu) et seerhit med true crime-dramaet Sygeplejersken, og på Viaplay var der spænding på menuen med såvel Den som dræber: Fanget i mørket og Forhøret sæson 3.

Resten af 2023 har derfor nogle store seriesko at udfylde, og vi har her udvalgt de 8 danske serier, vi ser mest frem til i de sidste måneder af året.

Huset (DR)

Huset er den næste store dramasatsning fra DR. Serien følger fire fængselsbetjente i et fængsel, der står overfor en mulig lukning, hvis ikke de får styr på den interne magtstruktur. En struktur, hvor det de facto er fangerne, der styrer biksen.

I fængslet har enhedschefen, Gert (Charlotte Fich), det overordnede ansvar, og Miriam (Sofie Gråbøl), Henrik (David Dencik) samt den nye mand på holdet, Sammi (Youssef Wayne Hvidtfeldt), står på daglig basis overfor de farlige fanger. Før de har set sig om, kæmper de ikke kun for fængslets overlevelse, men også for deres egen.

Serien er skabt af den anerkendte instruktør- og manuskriptforfatter, Kim Fupz Aakeson, i samarbejde med instruktørerne Michael Noer og Frederik Louis Hviid. Foruden de allerede nævnte skuespillere, finder man også bl.a. Bjarne Henriksen, Laura Christensen og Gustav Giese på rollelisten.

Huset får premiere 1. september på DRTV og kan ses fra 3. september på DR1.

Kald mig far (Viaplay)

Kald mig far
Alex Høgh Andersen, Magnus Haugaard og Ellen Hillingsø i 'Kald mig far'
Foto: Christian Geisnæs / Viaplay

Kald mig far er en komedieserie skabt af skuespillerne Alex Høgh Andersen og Magnus Haugaard, der også selv spiller seriens to hovedroller.

Forestil dig et rigtig godt venskab. Sådan et, hvor man har kendt hinanden hele livet. Forestil dig så, at din ven bliver kærester med din mor. Hvad ville du gøre?

For den konfliktsky Emil (Alex Høgh Andersen) bliver det mere end et hypotetisk spørgsmål, da han finder ud af, at hans bedste ven, den selvsikre Viktor (Magnus Haugaard), er begyndt at date hans mor, Helle (Ellen Hillingsø). Herfra vendes det hele på hovedet, og Emil skal lære at navigere i den nye virkelighed, hvor venskabet, som drengene kendte det, for alvor sættes på prøve.

På rollelisten finder man desuden Roberta Hilarius Reichhardt, Johanne Milland og Peter Gantzler.

Huset forventes at få premiere i efteråret på Viaplay.

Bag enhver mand (DR)

Bag enhver mand
De medvirkende i den nye DR-serie 'Bag enhver mand'
Foto: Henrik Ohsten / DRTV

Den nye dramaserie er skabt af det succesfulde makkerpar Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag, der bl.a. også står bag serien 29 og filmen Elsker dig for tiden.

Bag enhver mand handler om den erfarne og succesfulde køkkenchef Michael (Jesper Zuschlag), der pludselig må forsvare sin position, da den nye souschef Naja (Julie Rudbæk) vil modernisere hans restaurant og forsøger at vippe ham af pinden. Men hvem er villig til at gå længst for at få magten i restauranten, og er det i sidste ende kvinder eller mænd, der har flest esser i ærmet på arbejdspladsen i 2023?

Foruden Rudbæk og Zuschlag medvirker bl.a. Ann Eleonora Jørgensen, Lars Bom, Camilla Lau, Andreas Jebro og Kenneth M. Christensen, Ditte Hansen og Frederik Cilius.

Bag enhver mand forventes at få premiere i slutningen af året på DR1 og DRTV.

Oxen (TV 2)

Oxen
Josephine Park og Jacob Lohmann i 'Oxen'
Foto: Mike Kollöffel / TV 2

TV 2's nye thrillerserie, Oxen, er skabt af forfatterparret og de tredobbelte EMMY-vindere, Mai Brostrøm og Peter Thorsboe, på baggrund af Jens Henrik Jensens bestseller af samme navn. Serien er instrueret af Jannik Johansen og handler om svigt og skjulte dagsordener, men også om at genfinde troen på andre og finde sin plads i verden.

Vi følger jægersoldaten Niels Oxen (Jacob Lohmann), der bliver falsk anklaget for narkobesiddelse og som følge deraf bliver smidt ud af Jægerkorpset. Nedbrudt søger han dybt ind i Rold Skov for at få fred, men flere uhyggelige hændelser driver ham ud af isolationen igen.

I sin søgen tilbage til det samfund, han har mistet troen på, møder han PET-agenten Margrethe Franck (Josephine Park), spionchefen Frigg Mossmann (Ellen Hillingsø) og forretningskvinden Kajsa Corfitzen (Birgitte Hjort Sørensen).

Oxen får premiere 22. oktober på TV 2 Play.

Carmen Curlers sæson 2 (DR)

Carmen Curlers
'Carmen Curlers' sæson 2 er snart tilbage på DR
Foto: DR

Første sæson af DR-dramaserien blev en stor succes, og derfor er der også store forventninger til anden sæson. Hvor sæson 1 havde fokus på iværksætterhistorien, koncentrerer den nye sæson sig om livet på arbejdspladsen – og den udfolder også kvindefrigørelsen som tema.

Med virkelighedens Carmen Curlers fik mange kvinder fra husmandsstederne fabriksarbejde for første gang, og de oplevede både et fællesskab med andre kvinder, og hvordan det var pludselig at have penge imellem hænderne. Det er noget af det, som den nye sæson kommer til at handle om.

Blandt de medvirkende er der gensyn med Morten Hee Andersen som Axel Byvang, Nicolai Jørgensen som Frans Lynge og Maria Rossing som Birthe Windfeld.

Carmen Curlers er skabt af hovedforfatter Mette Heeno, der også stod bag manuskriptet til bl.a. Lærkevej og All Inclusive.

Carmen Curlers sæson 2 får premiere 13. oktober på DRTV.

NamaStay (DR2)

NamaStay
Paprika Steen og Nikolaj Steen på optagelserne til 'NamaStay'
Foto: Ricco Wichmann

Den nye komedieserie, NamaStay, er skabt af Paprika Steen sammen med Nikolaj Steen (der også instruerer), Lars Brygmann (der desuden spiller med i serien) og manuskriptforfatterne, Stine Rosenfeldt og Jesper Juhl. Det er produktionsselskabet Pineapple Entertainment ved Ricco Wichmann, der står bag, og Charlotte Sne Hoen der producerer.

Serien tager det luksuriøse campingfænomen "glamping" under kærlig behandling, og optagelserne er netop færdiggjort. Endnu er der ikke sluppet så meget ud om seriens handling, andet end at den foregår på et glampingresort. Foruden Paprika Steen og Lars Brygmann medvirker også bl.a. Peter Gantzler, Johannes Nymark, Lærke Winther og Amalie Lindegård.

NamaStay forventes at få premiere til efteråret på DR2 og DRTV.

Salsa sæson 2 (DR)

Salsa
Den populære ungdomsserie 'Salsa' vender tilbage til efteråret
Foto: Jesper Christensen / DR

Første sæson af Jonas Risvigs ungdomsserie Salsa blev et stort hit – ikke mindst hos den yngre del af befolkningen, præcis som det var tiltænkt med serien. Hovedrollerne som de to søstre, Uma og Victoria, blev spillet af Nukâka og Nikolaj Coster-Waldaus to døtre, Safina Coster-Waldau og Filippa Navarana.

Seriens ambition er at sætte fokus på den usikkerhed, som unge kvinder kan have omkring deres seksualitet ved at starte en samtale om, hvordan de finder balancen mellem egne og partnerens behov.

De to søstre stiftede i løbet af sæsonen bekendtskab med den norske sex-app DRIFT, hvor unge kunne bedømme hinandens præstation i sengen på en skala fra 1-10. App'en (og en vild opdatering af denne) skulle efter sigende også være omdrejningspunkt for anden sæson, men ellers er der ikke sluppet megen information ud om handlingsforløbet.

Salsa sæson 2 får premiere 27. oktober på DRTV.

Minkavlerne sæson 4 (TV 2)

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-09/_dsc5145.jpg
TV2s komedieserie 'Minkavlerne' vender tilbage med sæson 4.
Foto: Per Arnesen/TV 2

Komedieserien Minkavlerne er skabt af Kasper Gross og Jonas Røn Mogensen, der også spiller hovedrollerne som de to nordjyske minkavlere – og brødre – Martin og Allan Christiansen.

I den nye og fjerde sæson er vi nået til efteråret 2020, hvor familien Christiansen har barrikaderet sig på deres minkfarm i et forsøg på at holde myndighederne ude. Men ligesom alle andre minkavlere bliver deres besætning slået ned, og for første gang i årtier er der ingen mink på gården.

Da de opdager, at de står til at få en millionstor erstatning, opstår der straks splid i familien. For hvem har ret til pengene?

Foruden Kasper Gross og Jonas Røn Mogensen medvirker også bl.a. Niels Hausgaard, Kirsten Lehfeldt, Ruben Søltoft og Mick Øgendahl,

Minkavlerne sæson 4 får premiere den 27. august på TV 2 Play.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel