Serier | Nyheder

Fra bog til tv-serie: Interview med folkene bag den nye danske thrillerserie 'Oxen'

Af
Signe Bjørg Granberg
18. oktober 2023
Holdet bag 'Oxen'
Forfatter, Jens Henrik Jensen, sammen med manuskriptforfatterne, Mai Brostrøm og Peter Thorsboe, og resten af holdet bag 'Oxen' / Foto: Louise Due

Del artikel

Vi Elsker Serier har talt med forfatter til 'Oxen'-bøgerne, Jens Henrik Jensen, og de to manuskriptforfattere, Mai Brostrøm og Peter Thorsboe, om karaktererne i og tilblivelsen af TV2-serien 'Oxen'.

Forud for premieren på TV2's nye thrillerserie Oxen, der har Jacob Lohmann, Ellen Hillingsø, Josephine Park og Birgitte Hjort Sørensen i hovedrollerne, talte Vi Elsker Serier med de stærke kræfter bag serien; bestsellerforfatter til bøgerne om Oxen, Jens Henrik Jensen, og seriens to manuskriptforfattere, Emmy-vinderne Mai Brostrøm og Peter Thorsboe. For hvordan går man egentlig til værks, når en bogserie, som rigtig mange læsere har et forhold til, skal omsættes til en nutidig tv-serie?

Fra bog til tv-serie

Forfatter, Jens Henrik Jensen, der står bag de populære bøger om Oxen fortæller, hvordan det er at se sit værk blive til en tv-serie:

Det er jo at overlade noget, man har kært, til nogle andre, som så skal fortolke det og sætte deres præg på det, og derfor ender det i en form for ny version. Det har jeg jo hele tiden haft for øje og også sagt til mig selv. Men nu, hvor jeg har set de første to afsnit, synes jeg på alle måder og det er lige fra den måde, det er filmet og instrueret på til farvesammensætning at serien udstråler en klasse og et ambitionsniveau, som vi ikke ser så tit på vores danske produktioner. Den har et internationalt format!

For Jens Henrik Jensen var det ikke ligegyldigt, hvem der blev valgt til at forvandle bogen til tv-serie, og han var overordentlig tilfreds, da valget faldt på Mai Brostrøm og Peter Thorsboe:

Jeg tænkte, at det var fedt, at det var Mai og Peter, der stod for at skrive manus til serien, fordi de er SÅ rutinerede og gode, at de måske ikke behøvede at "twiste og turne" og lave alt muligt om for at sætte et voldsomt personligt aftryk på værket. Så jeg følte mig i rigtig gode hænder hos dem.

Hvem skal spille hvem?

Jacob Lohmann som 'Oxen'
Jacob Lohmann er det perfekte valg som 'Oxen' i følge bogens forfatter
Foto: Mike Kollöffel, TV 2

Når man som forfatter har beskæftiget sig med karakterer og deres udvikling over seks bøger, er det klart, at det fylder noget, hvilke skuespillere der bliver castet til at vække personerne til live på skærmen.

Jens Henrik Jensen lægger heller ikke skjul på, at han var lettet, da han så, hvem der skulle spille Niels Oxen:

Al min opmærksomhed gik i første omgang på, hvem der skulle spille rollen som Oxen, for jeg ville nødigt ud i en situation, hvor jeg dybest set ikke var glad for valget af hovedpersonen. Det ville være en underlig og ærgerlig start. Derfor var jeg rigtig glad, da det blev Jacob (Lohmann, red.), fordi jeg synes, han er "machoagtig", som Oxen også er, og han er god til at spille den tavse. Han har et stærkt ansigt og er ikke, uden at fornærme ham, fuldstændig Hollywood-perfekt, og det er min Oxen jo heller ikke.

Jens Henrik Jensen tror, Jacob Lohmann med sin version af Oxen rammer mange af hans læsere, og han har svært ved at forestille sig, at nogen vil sige "nej, det duer ikke med ham".

Lidt anderledes forholder det sig med karakteren, Frigg Mossman (spillet af Ellen Hillingsø, red.), der er ny i serien og erstatter Axel Mossman fra bøgerne:

'Oxen'
Ellen Hillingsø spiller PET-chefen Frigg Mossman i serieversionen af 'Oxen'
Foto: Mike Kollöffel

Ift. at ændre på Mossman-karakteren, så tænkte jeg, som jeg tror, at alle andre forfattere ville tænke: Det var ærgerligt! For der er jo en grund til, at han er, som han er, og er skrevet, som han er. Men jeg vidste også godt, at der kunne ske de her ændringer, for der ligger jo en kunstnerisk frihed hos manuskriptforfatterne til at sætte deres præg på det.

Han uddyber:

På den ene side ville jeg jo helst have, at de ikke havde gjort det, men jeg har samtidig set Ellen Hillingsø i de to første afsnit, og hun gør det saftsuseme godt! Hun er sindssygt god i den rolle, så hatten af for det, og på den måde er det svært for mig at blive helt vildt ærgerlig. Jeg tænker, at hvis jeg som forfatter kan leve med det, så håber jeg også, at mine læsere kan.

En nutidig handling og en anden dynamik

Mai Brostrøm og Peter Thorsboe
Skaberne af TV2-serien 'Oxen', Mai Brostrøm og Peter Thorsboe
Foto: Mike Kollöffel

Mai Brostrøm og Peter Thorsbo, der står bag nogle af de største danske seriesucceser igennem tiden, bl.a. Rejseholdet, fortæller, at de er glade for, de har fået muligheden for at fortælle historien om Oxen. Også selv om de sjældent siger ja til at filmatisere bøger, som Peter Thorsboe forklarer:

Vi får faktisk tit forespørgsler på, om vi vil filmatisere og dramatisere bøger, og vi siger altid nej! Men vi sagde ja til denne her, fordi den sagde os et eller andet. Vi har selvfølgelig læst den, og den har jo det her med, at man bladrer og bladrer og er fyldt med gode karakterer. Den fascinerede os! Vi kunne ikke rigtigt få den ud af hovedet, og eftersom vi fik frie hænder, skulle vi bare finde vores eget greb på det.

Mai Brostrøm supplerer:

Vi blev hurtigt enige om, at vi var nødt til at flytte al handlingen op i nutiden, og det stiller jo nogle andre krav, for så taler vi pludselig også ind i nogle af de samtaler, der er i nutiden f.eks. om køn. Vi traf valget på et tidligt tidspunkt, at Axel Mossman skulle skiftes ud med Frigg Mossman.

Som Mai Brostrøm pointerer, har man som læser af en roman sine egne billeder inde i hovedet, og de kan være stærke, men i det øjeblik, man arbejder med et fælles, visuelt medie, kan tingene ændre sig:

Billeder er jo bare et ekstremt stærkt medie, og når man så karakteren Margrethe (spillet af Josephine Park, red.) stå mellem de to karakterer, Oxen og Mossman, blev det meget "lidt ældre mand snakker med yngre kvinde, og samme yngre kvinder snakker med NOGET ældre mand". Den dynamik ville vi gerne udfordre, og derfor blev Mossman til en kvinde, som vi er vilde med! Og vi er vilde med den dynamik, der kom ud af det.

'Oxen' på TV2
Ellen Hillingsø, Jacob Lohmann og Josephine Park i 'Oxen'
Foto: Søren Rønholt

Ift. at det blev Ellen Hillingsø, der skulle spille Mossman, var det ikke sådan, at Brostrøm og Thorsboe fra start havde tænkt, at det SKULLE være hende, fortæller Mai Brostrøm:

- Vi havde da en type i tankerne, og Ellen kom på ret hurtigt, og jeg synes, hun er fantastisk som Frigg Mossman.

Peter Thorsboe tilføjer, at de havde været i dialog med både producere og TV2 undervejs om castingen:

Vi var glade for Ellen, og vi var også glade, da vi så, at det var Jacob, der skulle spille Oxen. Han fungerer enormt godt sammen med Josephine (Park, red.), som vi også er meget glade for i rollen som Margrethe, for hun er en vidunderlig skuespiller!

Mai Brostøm er enig i forhold til castingen af Lohmann som Oxen:

Jacob har den der følsomhed, som han lægger ind i rollen, og han er på en måde meget almindelig og lidt "the boy next door". Han har dog også mange kanter men på en skøn og menneskelig måde som er meget unik "Jacobsk", så castingen af ham var vi virkelig glade for.

Brostøm og Thorboe håber, at såvel seerne som læserne af Jens Henrik Jensens bøger vil kunne se, at serien er et andet værk, godt nok med samme historie som bogen, men en anden udgave. Som Brostrøm grinende siger:

Vi tror da, at når man lige har sundet sig, så vil man sige, at hende der Mossman, hun er altså ret fed! Og vi ved jo ikke, om hun er god eller dårlig! Det er meget vigtigt for historien.

Første afsnit af Oxen får premiere på TV 2 Play 22. oktober og kommer 29. oktober kl. 21.00 på TV 2.

Del artikel

Andre Serier | Nyheder