Serier | Nyheder

Game of Thrones Q&A med forfatter Claus Holm

AfJonas
13. april 2019
Game of Thrones Q&A med forfatter Claus Holm
(Foto: Game of Thrones/HBO)

Del artikel

Sidste sæson af verdens største drama, Game of Thrones, er lige på trapperne.
https://imgix.vielskerserier.dk/2019/04/unnamed-37.jpg
(Foto: Game of Thrones/HBO Nordic)

Sæson 8 får premiere på HBO Nordic på mandag d. 15. april. Vi Elsker Serier har benyttet denne lejlighed til at tage en snak med en af Danmarks største Game of Thrones-aficionadoer, forfatter og Vi Elsker Serier-skribent Claus Holm, om seriens dybde og storhed.

VES: Claus, du er jo en dybt passioneret fan af Game of Thrones-universet. Kan du beskrive, hvad det vil sige at være en del af fan miljøet omkring både serien og bøgerne?

Claus: Det at være Game of Thrones-fan er jo nærmest blevet et af de største fællesskaber i verden. Der er selvfølgelig Star Trek-fans, som vist har rekorden for mest organiserede fangruppe, og Star Wars er ikke langt efter. Men Game of Thrones er jo om noget blevet en fælles ting, noget vi over hele verden kan samles om. Man kan tage til stort set alle lande på kloden, tale med en fremmed, og chancen for, at han eller hun kender Game of Thrones, er ret stor. Over 30 millioner så med i seneste sæson, så det er altså rigtig, rigtig mange fans. Og her snakker vi jo alt fra den helt almindelige ”jeg synes det er lidt spændende”-fan, til dem, der decideret klæder sig ud som seriens personer og kan samtlige familiers valgsprog udenad. I gamle dage var det meget få ting, der virkeligt kunne samle folk, ikke bare i et enkelt land, som Matador eksempelvis i sin tid lagde de danske gader øde – men på tværs af landegrænser. Game of Thrones har simpelthen skabt en kulturel fællesnævner, som vi alle kan mødes om. Det er ikke helt skidt!

VES: Hvis du skulle fortælle en udefrakommende, hvad der er den bedste grund til at hoppe med på vognen, hvad ville det så være?

Claus: Der kan være mange grunde, alt efter hvem du er. Men en rigtigt god grund er, at seriens personer er forfriskende godt skrevet. Det er ikke arketyper, det er ikke flade papkarakterer – det er RIGTIGE personer med rigtige problemer, og moralske gråzoner, i stedet for at være rent gode eller onde. Serien har utroligt få helt gode eller helt onde personer – der er dog nogle stykker! – for forfatterne ved godt, at langt de fleste mennesker ikke er så enkelt bygget op. De fleste af os har mørke sider af vores personlighed, og ambitioner om ting, vi ikke vil tale om.

En anden grund er at serien har formået at være nyskabende med hensyn til køn, alder og hudfarve – der er virkeligt mange stærke og selvstændige kvinder med i serien, og der er folk af forskellig etnisk herkomst og med handicap. En af seriens hovedpersoner er dværg, og han er reelt blevet løftet fra at være nærmest statist i Hollywood til at være en superstjerne. Det synes jeg er dejligt at se. Jeg kan godt lide at se en serie, hvor kvinderne ikke nødvendigvis skal sidde og reddes af heltene, men hvor de kan forsvare sig selv. Der er kommet væsentligt flere af den slags nu – men det var helt sikkert Game of Thrones, der banede vejen for serier som The Handmaid’s Tale og Westworld.

En helt tredje grund kunne også være, at du simpelthen bare vil have en historie, der har det hele! Vil du have eventyr? Tjek. Krigsscener? Tjek. Magi og drager? Tjek. Zombier? Tjek. Politisk intrige og magtkampe? Tjek. Personligt drama og umulige kærlighedsforhold? Tjek. Flotte personer af begge køn? Mange gange tjek, tjek, tjek. Game of Thrones er god, fordi den rammer så utrolig bredt!

VES: Hvad skal vi glæde os mest til i denne ottende og sidste sæson?

Claus: Det er heldigvis utroligt individuelt. Personligt glæder jeg mig mest til at se det slag, der er blevet beskrevet som det største i Hollywoods historie, nemlig Slaget om Winterfell. Der er blevet brugt uhyrlige summer på den scene, og den skal efter sigende kunne tage vejret fuldstændigt fra folk. Det er selvfølgelig krigen mellem menneskene på den ene side og zombierne fra nord på den anden – og med to levende og én død drage som jokerne. Det bliver fantastisk at se!
Men derudover, så ser jeg meget frem til, at vi endelig finder ud af, hvem der faktisk får tronen. Selvom vi godt ved, at ingen slutning kan tilfredsstille alle, og at George R. R. Martin, som har skrevet historien, jo ikke gør sig af med happy endings… så er der jo nok alligevel en form for afslutning og katarsis til sidst. Vi skal som seere helst kunne slukke fjernsynet med en vis grad af tilfredsstillelse, og det ved HBO godt – ellers risikerer man jo nærmest folkeoprør…

VES: Hvem er dine 3 yndlingskarakterer fra universet og hvorfor?

Claus: Jeg har mange yndlingskarakterer. Skulle jeg dog vælge, ville jeg sige Sir Barristan Selmy, Tyrion Lannister og Arya Stark.

Sir Barristan Selmy var den ridder, som ledede den kongelige livgarde for både den gale kong Aerys, så for Robert Baratheon, og Joffrey – indtil Joffrey fyrede ham! Så gik han i stedet over til ”fjenden” og valgte at hjælpe Daenerys, som han nu ser som den retmæssige tronarving. Barristan er modig, en fantastisk kriger og fyldt med ære – og samtidigt er han så sej, at selvom han er en gammel, hvidhåret mand, kan han lige banke en hær af andre riddere. Han var i lang tid en af dem, jeg holdt med.

Tyrion Lannister, som jo er dværg, holder jeg af, fordi han er så lynende intelligent og modig, at det fuldstændigt overskygger hans fysiske handicap. Han formår at gå fra ingenting, til kongens næstkommanderende, til ingenting igen og til Daenerys’s næskommanderende! Undervejs har han været anklaget for – og dømt for – bl.a. mord. Ja, der er næsten ikke det, han ikke har gjort. Han er ikke loyal som sådan, men han ved altid hvordan han skal skære en situation, og det synes jeg er spændende. Samtidigt er han også sjov – jeg vil næsten sige, at de fleste af de grin jeg har fået i serien er kommet i scener med Tyrion, især via hans partnerskab med Bronn i de første sæsoner.

Arya Stark – hun er bare non-konformisten, der ikke vil det, hun er bestemt til. Hun gider ikke blive gift med en rig lord og gå i kjole og lære at brodere – hun vil lære at fægte og slås, hun bruger sine evner til at overliste selv vildt store mænd, og ender med at være en trænet og dødsensfarlig snigmorder. Hendes karakters rejse synes jeg er en af de mest spændende i serien, og jeg håber lidt, at hun ender med at stå tilbage, når støvet lægger sig til sidst. Jeg kunne godt se hende som den sidste overlevende Stark, der holder sin fars navn i live.

VES: Hvornår blev du hooked på universet, og hvad gjorde dig hooked?

Claus: Jeg læste faktisk den første bog, fordi min ekskone fortalte mig om den. Hun havde selv læst den og jeg nåede det lige inden sæson 1 startede. Så var jeg solgt. Jeg slugte alle de andre bøger inden sæson 2 fik premiere – og jeg blev virkelig så glad for dem, at jeg har genlæst dem flere gange, både som bog og lydbog. Foruden det har jeg selvfølgelig set serien fra ende til anden flere gange også, senest sammen med min kæreste for at introducere hende til den. Der var noget ved universet, der bare tiltalte mig. Det, at et fantasy-univers på en gang kan være så realistisk og så eventyrligt, synes jeg er spændende. Jeg tror, at det er den serie bøger, jeg har holdt mest af udover Harry Potter.

VES: Kommer der mere Game of Thrones? Eller er det slut nu?

Claus: Der kommer mere! Vi ved jo allerede, at HBO har en pilot planlagt til en serie, der hedder The Long Night. Den kommer til at være en forhistorie til Game of Thrones, og vil foregå et par hundrede år før, dengang vinteren sidst sænkede sig over Westeros, og hvor isen frøs folk til døde i deres borge. Vi har kun hørt lidt om den indtil nu, men jeg tror, det bliver en mere uhyggelig og dyster serie. Det lægger historien i hvert fald op til. Samtidigt ved vi, at der er 4 andre ideer, der er blevet ”luftet” for HBO, som i en eller anden form kan bygge videre på historien. George R. R. Martin har jo også skrevet flere andre historier, der foregår i Westeros – både den nye Blod og Ild som handler om Targaryan-årene, og Dunc and Egg som handler om Aegon Targaryan som ung, så der er noget at tage af. Derudover ved man jo aldrig, hvor mange af de ”overlevende” man ville kunne tromme sammen til en eventuel fortsættelse, som serie eller film. Herregud, Deadwood kommer nu tilbage efter mange års pause, det tog Twin Peaks over 20 år før fortsættelsen kom. Jeg tror bestemt ikke, at vi har set det sidste til Westeros.

Tak for at dele din store passion med os Claus. Vi er stolte af at have en så dedikeret fan hos os på Vi Elsker Serier.

Du kan se trailer til sæson 8 af Game of Thrones her:

Husk at du kan se ottende og sidste sæson af Game of ThronesHBO Nordic fra på mandag d. 15. april. Samme sted kan du se alle de tidligere sæsoner allerede fra i dag!

Læs også: Nyt fra Game of Thrones!

Læs også: Disse 3 soldater savner vi allermest i Game of Thrones

Del artikel

Andre Serier | Nyheder

Mest læste