Serier | Nyheder

Hvad skal en Gen Z'er med ’And Just Like That …’?

AfSigne Bjørg Granberg og Louise Due
23. august 2023
'And Just Like That …'
2. sæson af 'And Just Like That …' / Foto: HBO Max

Del artikel

2. sæson af ’And Just Like That …’ nærmer sig afslutningen. Men er serien ren fanservice for kvinder 40+, eller har den også relevans for et yngre publikum? To generationer diskuterer.

Sex and the City er - i hvert fald for de fleste kvinder over 35 år - et enestående værk i seriehistorien. Serien fik premiere i 1998 og har derfor mere end 25 år på bagen. Efter to (middelmådige) film vendte serien i 2021 tilbage i et nyt spin-off-format med titlen And Just Like That …

Første sæson var en lidt tåkrummende affære, der på meget få parametre levede op til Sex and the City. Heldigvis har anden sæson formået at finde tilbage til rødderne, og de tre hovedkarakterer, Carrie, Miranda og Charlotte, er blevet troværdige, ældre versioner af de karakterer, vi lærte at kende for mere end 25 år siden.

Men er serien kun for dem, der også fulgte med dengang i 00’erne, hvor Sex and the City løb over skærmen? I ved, dem der stod i kø udenfor Magnolia Bakery på turen til New York, havde ”the shoe box” (if you know, you know) stående på skohylden og ikke mindst dem, der sparede sammen til et par sølvgrå peeptoe-Manolos?

Vi Elsker Seriers SoMe og Content Manager, Signe Bjørg Granberg (40 år) og praktikant, Louise Due (22 år) diskuterer her seriens aktualitet og relevans set fra hvert deres generations synspunkt.

Kan man se AJLT før SATC?

'Sex and the City'
Miranda, Charlotte, Samantha og Carrie i 'Sex and the City'
Foto: HBO Max

Signe: Louise, du var jo ikke engang født, da Sex and the City (SATC) fik premiere – og alligevel har du set både serien, filmene og nu også And Just Like That … (AJLT) Hvorfor blev du interesseret i sådan en gammel serie?

Louise: Faktisk så jeg først SATC efter at have set filmene, så jeg havde ikke baggrundshistorien med. Jeg syntes, det var gode film, men da jeg efterfølgende så serien, kunne jeg godt se, at den havde mere at byde på.

Signe: Jeg kan slet ikke forestille mig ikke at have set det ”i rækkefølge”, men jeg talte for nylig med en anden på din alder, og hun fortalte, at hun kun havde set filmene og AJLT, men ikke SATC. Det er jo næsten blasfemi i mine øjne! Anyway – hvad syntes du så om SATC? Den var vel ikke lige så banebrydende for dig, som serien var (er!) for min generation?

Louise: Jeg kunne rigtig godt lide venskabet og den måde, det blev skildret, de fire kvinder imellem. Men nej, den er hverken specielt chokerende eller edgy i min optik. Og det er heller ikke sådan en serie, jeg snakker med mine veninder om. Men jeg var vild med, hvor meget mode fyldte – måske fordi jeg selv har arbejdet en del med mode – og alle konklifterne var også gode.

Carrie i 'Sex and the City'
Carrie var et decideret modeikon tilbage i 'Sex and the City'-tiden
Foto: HBO Max

Signe: Moden var virkelig et hovedelement i SATC, og jeg har virkelig – også ved gensyn – sukket meget efter Carries skosamling. Det kan godt være, det er overfladisk at sige det her, men skoene fylder altså alt for lidt i den nye serie, haha.

Louise: Ja, SATC og specielt Carrie inspirerede mig faktisk til at gå ud i høje hæle og udtrykke mode.

Signe: Det er fedt, at du har det sådan, synes jeg. Jeg er enig!

Sex og Samantha

Samantha i 'Sex and the City'
Kim Cattrall i glansrollen som Samantha i 'Sex and the City'
Foto: HBO Max

Signe: Hvad så med sexdelen, der fyldte meget i SATC og var med til skabe mere plads for at udtrykke kvindelig seksualitet på tv – var det banebrydende for dig? Dét var jo en stor ting dengang!

Louise: Det var faktisk ikke noget, jeg tænkte over. Jeg tror, man, eller min generation, er blevet så vant til, at det er et element, der indgår i serier og film nu, at det ikke var banebrydende at se. Jeg savner det heller ikke i AJLT. For mig er det de fire hovedroller, man ser serien for.

Signe: Som så nu er blevet til tre hovedroller i AJLT. Savner du egentlig Samantha-karakteren i den nye serie? Mange af mine venner er jo sure over, at hun ikke er med og har nærmest boycuttet AJLT af dén grund alene. Det, synes jeg, er ærgerligt, for den nye serie har egentlig gjort, hvad den kunne, for at skrive nye, interessante karakterer ind. Så tomrummet fra Samantha fylder mindre, synes jeg, om end jeg stadig savner hende.

Louise: Jeg kunne rigtig godt lide Samantha, men jeg savner hende ikke i den nye sæson. Karakteren Seema tager på en måde lidt hendes plads, og det fungerer ret fint.

Seema-karakteren i 'And Just Like That...'
Seema-karakteren i 'And Just Like That...' er en ny fan-favorit
Foto: HBO Max

Signe: Ja, Seema er nok den nye karakter, hvis plotlinje er bedst udfoldet i AJLT. Jeg syntes, at de fik smidt lidt for mange nye karakterer ind i første sæson, som de nu holder mere eller mindre kunstigt i live. Men altså, generelt fungerer anden sæson af AJLT faktisk ret godt for mig. Hvad med dig?

Louise: Ja, jeg var ikke særlig vild med første sæson af AJLT. Jeg havde lige set SATC, og selv om karaktererne nu var blevet ældre, syntes jeg ikke, de levede ikke op til det, man kendte, og de var ikke fyldestgørende. Og pludselig var der blevet meget stor forskel på kvinderne.

Signe: Jeg tænker egentlig, at de altid har været meget forskellige, så på den måde var det troværdigt nok for mig, men jeg syntes til gengæld, at serieskaberne havde fordummet dem og gjort dem til 80-årige frem for 50-årige. Det irriterede mig, at en serie, der var kendt for at hylde kvinder, pludselig talte ned til såvel sine karakterer som sit publikum. Det har de heldigvis fået rettet op på i anden sæson.

Louise: Ja, jeg er enig. Anden sæson er meget bedre!

Team Big eller Team Aidan?

Carrie og Aidan i 'And Just Like That...'
Ender Carrie alligevel med Aidan i 'And Just Like That...'
Foto: HBO Max

Signe: Nu vi taler om anden sæson, så har jeg ALTID været på ”Team Big”. Derfor var jeg mildest talt lunken ved tanken om, at Aidan skulle komme tilbage. Men om det er fordi, jeg selv er blevet ældre, eller fordi Carrie er blevet mindre kantet og mere sødmefyldt - måske lidt for sød, karakteren taget i betragtning? - synes jeg, det fungerer meget godt med Aidan.

Louise: Ja, det gør det faktisk. Altså jeg var også på ”Team Big”. Man lod sig da totalt rive med af deres forhold i SATC-tiden.

Signe: Men er vi konverteret til ”Team Aidan” nu?

Louise: Aaarh, det er måske for meget sagt!

Signe: Haha, ja – vi står fast på, at Big ikke var ”A Big mistake”!

Louise: Ja!

Signe: Men når det er sagt – kan du så egentlig overhovedet spejle dig i karaktererne i AJLT som 22-årig? Og i deres valg af mænd for den sags skyld!

Louise: Nej, det kan jeg ikke, men jeg synes faktisk, at serien er inspirerende i forhold til, at man som ung hele tiden føler et pres i forhold til at vide, hvem man er, og hvad man skal med sit liv. Det er meget rart at vide, at man ikke behøver at have fundet ud af det hele som 25-årig, men at man godt kan genopfinde sig selv undervejs – og at kærlighed kan komme og gå.

Har din mor set den?

Carrie og Charlotte i 'And Just Like That...'
Vi kommer til at se meget mere til Charlotte og Carrie, da en ny sæson af 'And Just Like That...' er bekræftet
Foto: HBO Max

Signe: Det, synes jeg, er en smuk måde at slutte af på. Det varmer lidt mit gamle SATC-hjerte, at seriens ånd lever videre og stadig kan noget hos din generation. Gad vide, om din mor (som er 58 år, red.) også ser med? Hun er jo egentlig meget mere i målgruppen end dig på papiret.

Louise: Jeg skriver lige og spørger hende …. haha – hun skriver ”Jeg kommer ikke så meget i biografen”.

Signe: Uha, den kan HBO så lige tænke lidt over. Det kan være, du skulle tage en alvorssnak med hende?

Louise: Ja, måske der er et stort, ældre publikum til serien, der slet ikke har opdaget den endnu.

Signe: Det vil tiden vise – nu kommer der jo også en sæson tre, så de har tid til at samle op på det hele i mellemtiden. Men så skal de altså starte med at se SATC – så det bliver gjort ”rigtigt “😉

Sidste episode af And Just Like That … bliver tilgængelig på HBO Max 24. august.

Del artikel

Andre Serier | Nyheder