Serier | Nyheder

Kan du huske serien? Venner

AfIsabella Lisberg
9. juli 2019
Kan du huske serien? Venner
(Foto: Friends/Warner Bros. Television)

Del artikel

Det er i skrivende stund 25 år siden at det første af 236 afsnit af Venner blev vist på skærmen og medfødte et startskud af en bølge af serier, hvor udgangspunktet for plottet var en gruppe af venner.
https://imgix.vielskerserier.dk/2019/03/New-York1.jpg
(Foto: Friends/Warner Bros. Television)

Da serien er blevet genudsendt et utal af gange i fjernsynet, betyder det at du højst sandsynlig kan svare ja til artiklens spørgsmål og at mange, inklusiv mig selv, stort set er vokset op med de seks venner: Joey, Rachel, Chandler, Monica, Ross og Phoebe.

Vennerne tager os med på en rejse i de svære 20’ere, hvor emner som venskab, karriere og kærlighed er serveret med en stor portion hjertevarme og humor. Det helt særlige sted i tilværelsen, hvor man ikke er helt ung og kan feste som med Gandalf mere, men heller ikke helt føler sig helt voksen nok til at vennerne omkring en gifter sig, får børn og måske endda vover at flytte ud af byen, New York. Dette er en af de mange grunde der er til, at Venner stadig fungerer så godt 25 år senere. Følelser som forelskelse, at blive forældre, venskab, et knust hjerte eller skuffelse er universelle og tidsløse følelser, hvilket gør serien relevant og genkendelig for de fleste, i hvilken som helst tid. Tilsætter man disse følelser nogle fantastiske karakterer, med masser af humor og skæve personligheder, ja så har man nogle af de mest ikoniske catch phrases i tv-historien. Hvem har ikke forsøgt at imponere og bejle til sin udkårne med ordene ”How you doin’?”. Jeg har! Sunget med på Smelly Cat og med nasal stemme sagt ”OH MY GAWD”. Jeg har!

De seks karakterer er ligeså farverige som de er forskellige, og derfor er det nemt at finde nogle træk eller skæve vaner at relatere og identificere sig med. Har du altid en smart sjov bemærkning klar som Chandler, er du en kreativ og goofy sangskriver som Phoebe, rengørings-maniac som Monica, damernes ven som Joey, modefanatiker og let til tårer som Rachel eller nørdet som Ross? Uanset hvem du er, så findes der et fællestræk hos en af de seks venner. Den skæve periode i 20’erne og begyndelsen af 30’erne er muntert beskrevet i den velkendte titelsang, hvor vores venner lover evig troskab og at de altid vil ”be there for you”:

Da serien grundlæggende forholder sig til de samme seks karakterer og primært foregår i Central Perk-kaffebaren eller karakterernes lejligheder, så tilbyder serien en form for tryghed og nem atmosfære, som man hurtig føler sig tryg i og derfor kræver serien heller ikke alt for meget hjerneaktivitet men til gengæld en masse latter-muskel-aktivitet.

For indimellem at krydre hverdagen og de 236 afsnit findes der dog et hav af skønne gæsteoptrædener fra en perlerække af store stjerner, som da Bruce Willis bliver Ross’ svigerfar for en stund, Reese Witherspoon og Christina Applegate som Rachels selvcentrerede søstre, Brad Pitt som en gammel indebrændt klassekammerat og mange mange flere… Selvom serien egentlig ikke kræver meget af sin seer og præsenterer et trygt miljø, hvor humor fylder enormt meget, så kan du, hvis du insisterer, finde en dybere mening og spore små hentydninger af samfundsmæssige spørgsmålstegn i form af dilemmaer. Som da Ross’ lille søn Ben vælger en Barbie at lege med og Ross ihærdigt forsøger at presse sin søn til at lege med en action man i stedet. Da Monica involverer sig i en ældre mand, som er hendes forældres ven gennem en lang årrække og situationer, hvor Phoebe forsvarer dyr og klima er alt sammen små hentydninger til samfundet, men pakket godt ind i charme og jokes, som gør det let fordøjeligt og ikke tvinger os til at tage stilling. Venner bliver heldigvis stadig genudsendt og er tilgængelig på Netflix, så hvis du savner et nostalgisk gensyn med gamle venner, så er der rig mulighed for en reunion. Venner lever i bedste velgående, jeg øver stadig the routine og vi vil aldrig være on a break!

Læs også: Kan du huske serien? Beverly Hills 90210

Læs også: Kan du huske serien? Torchwood

Del artikel

Andre Serier | Nyheder