Serier | Nyheder

Nikolaj fra ENTEN/ELLER: Jeg drømmer om det hele

AfTrine Jerichau Roslev
28. februar 2020
enten eller
Foto: Nikolaj under optagelserne til ENTEN/ELLER/Xee

Del artikel

Da Nikolaj møder mig i NOHOs kælder-lounge et par dage efter premieren på ENTEN/ELLER ligner han en selvsikker og afslappet ung mand. Han er iført et par sortstribede fløjlsbukser og en sort hættetrøje og hilser på mig med et stort smil. Og et kram.

Vi sætter os i et par store, grønne stoflænestole, som står ved siden af hinanden. Han til venstre og jeg til højre.

ENTEN/ELLER skal gøre politik mere vedkommende

Serien handler om to ungdomspolitikere William (Nikolaj Dencker Schmidt) og Maja (Emilie Kruse), der forelsker sig i hinanden under en valgkamp. Forelskelsen bliver hurtigt problematisk, idet William og Maja hører til hver deres fløj på den politiske skala.

"Det er to meget ambitiøse unge politikere. Og jeg er sikker på, at de var i elevrådet, og at de i gymnasiet var involveret i ungdomspolitik", fortæller Nikolaj om seriens hovedpersoner.

De to unges engagement og i det hele taget den politiske del af handlingen i ENTEN/ELLER mener Nikolaj er den vigtigste grund til at se serien, idet den giver et indblik i den politiske verden:

"Det har helt klart været målet fra starten at introducere den verden for unge mennesker og især pga den politikerlede der har fundet sted. Det kan føles så uvedkommende, når de står i debatter."

Nikolaj læner sig frem i stolen og tilføjer, hvad han håber på, at serien kan sætte igang hos de unge seere:

"Det er en vigtig serie i øjeblikket, fordi der sker så meget politisk, ikke kun i Danmark men i hele verden. Det er vigtigt at tage stilling til, hvordan vi fungerer som samfund, hvordan vi kan forbedre os og opretholde en dialog. Politik kan føles ligegyldigt, når man ser debatter, fordi det kan virke som en flok mennesker, der står og råber og skriger ad hinanden, og som ikke kommer frem til noget, fordi det hele handler bare om at vinde det næste valg frem for at ændre på nogle ting eller forbedre nogle ting. Og det tror jeg, der er mange unge mennsker, der står af på. Og der håber jeg, at denne serie kan inspirere til, at det ikke behøver at være så uvedkommende og så langt væk, og at man godt kan engagere sig."

Titlen bærer et vigtigt budskab


ENTEN/ELLER

"I perioden, hvor vi blev castet på serien og lavede det forberedende arbejde var valgkampen i gang. Vi lavede nogle testoptagelser, som man tit gør i forbindelse med serier og film, og der gik vi rundt i københavns gader, hvor der hang valgplakater rundt omkring. Og den stemning, der er, når man er under en valgkamp, uanset om man er politisk aktiv eller ej, så kommer det ind på én eller anden måde, for overalt på sendefladen er der politik og debatter og på busserne er der kampagner, så man kan ikke undgå at komme ind i det på én eller anden måde, og da vi så samtidigt skulle begynde at researche på serien, så kunne man jo ikke lade være med bare at suge til sig."

Udover den politiske del af historien følger vi også kærlighedshistorien om det umiddelbart umage par William og Maja, og undervejs i serien hører vi mere og mere til de to personers baggrunde. Nikolaj tager en slurk af sin sorte kaffe og stiller koppen tilbage igen, inden han fortæller om én af seriens vigtige pointer:

"Kan en socialist og liberalist blive kærester? Det vil jeg ikke svare på. Men det behøver ikke at være så enten eller. Det er en vigtig pointe, for det kan være, at vi skal begynde at tænke, at det ikke behøver at være så absolut, så enten/eller."

Netop seriens titel har for Nikolaj et godt budskab:

"Jeg synes, det er rigtigt interessant, at vi har en ung mand fra vestegnen, som lige pludselig prøver at leve et liv, hvor han foregiver at være en nordsjælland-dreng og føler, at han skal passe ind i både partiet, men også i det her segment, som han måske drømmer om at komme fra. Og kan han det med den baggrund han har? En baggrund, hvor hans far er syg og en hans mor driver et værtshus i Hvidovre, hvor de omgås nogle helt andre mennesker. Der synes jeg, at titlen bliver meget væsentlig, da det ikke altid er så enten/eller."

LÆS OGSÅ: Aktuelle serier på Xee, Viaplay og Paramount+

For at gøre William til en person, som vi seere kan spejle os i, har Nikolaj og resten af holdet prøvet at lægge karakterne et sted, hvor de er tætte på virkeligheden:

"Det har handlet om at finde William. At finde en ung mand, som er politisk engegeret, og som også er et ungt menneske, der bliver forelsket, og som også er en ung mand, der kæmper lidt med sin fortid."

Optagelserne med faren gik op i en højere enhed


Debatscenen

"Nogle af de scener, jeg laver med Claus Tange, som spiller min far, synes jeg var en kæmpe fornøjelse at lave, fordi Claus er en fabelagtig og dygtig skuespiller og en skidegod kollega. Og selvom vi ikke havde mange scener sammen, så var der kemi fra første sekund. Vi havde ikke mødt hinanden, før vi stod på set. Og lynhurtigt kunne vi bare mærke, at vi taler sammen. Så de scener, jeg har med ham, synes jeg var rigtig fede, og jeg synes også, de er blevet rigtig gode."

"Især den scene hjemme i forældrenes lejlighed. Den var en fornøjelse, for det var hårdt arbejde, men nogle gange går tingene op i en højere enhed, når man ligesom bare lader sig føre med af alt, hvad der sker og bare er konstant opmærksom på sin medspiller og på rummet og hvad sker der i scenen. Og så bare lade det komme. Det er jo ikke i alle scener, man får lov til det, for tit er der jo en masse ting, men her var det et moment, der var så nært. For mig var det en rigtig god scene og en rigtig vigtig scene. Og en fed scene at få lov at spille, og jeg håber også, at seerne kan se den betydning, den scene har for William."

Nikolaj var lige vendt hjem fra England, da optagelserne til ENTEN/ELLER begyndte. Han havde været ovre for at medvirke i en Netflix-fantasy-serie, hvor der hver dag var 200 mennesker "på set", som Nikolaj kalder det. Det var derfor en omvæltning for ham af komme hjem til Danmark for at medvirke i en danskproduceret tv-serie, men på den gode måde:

"Vi havde ikke en eneste optagelse i studie. i England havde vi de fleste optagelser i studie. Det var meget kontrastfyldt, men i virkeligheden er begge verdenener totalt fede, for der er også noget i det dér, når det bliver lidt mere rock'n roll, som vi gør i Danmark. det kræver altså noget andet af én. Nu var det også en hovedrolle, jeg spillede, så jeg er også på hele tiden, hvor i England, sad jeg og ventede meget af tiden i min trailer."

Nikolaj tør godt at drømme om både Danmark og Hollywood


Jeg drømmer om det hele. Der er ikke nogen limit

"Nu har jeg lavet en stor international serie og jeg har lavet en serie i Danmark, og begge dele har været vildt fedt. Jeg vil bare gerne arbejde, fordi jeg elsker det, og fordi jeg har det skide sjovt. Og jeg synes, det er dér, jeg er allerbedst. Når jeg får lov til at være skuespiller."

Selvom Nikolaj først fandt skuespillervejen i sine 20'ere, har film altid fascineret ham. Derfor har han også fulgt nogle instruktører tæt i mange år, og nu er han da heller ikke bange for at drømme om at komme til at arbejde sammen med dem:

"Jeg synes, det kunne være vildt spændende at arbejde med en instruktør som Wes Andersson, som laver nogle ret stilistiske film. Jeg synes, han er en stor kunstner. Der er en græsk instruktør, som senest har lavet The Favourite. Jeg har ikke set så mange af hans film, men jeg kan huske, da jeg så The Lobster blev jeg vildt forelsket i den fortælleteknik, som han bruger og den måde, han laver film på, som jeg synes er vildt fascinerende. Ligesom The Favourite. Og selvfølgelig er der også Scorsese og Spielberg. Jeg har altid været glad for film. Tidligere har det bare været drømme. Nu ser jeg det mere som "Give me a call"."

Det sidste siger Nikolaj efterfulgt af et stort grin, men så kigger han på mig og spørger: "Hvorfor ikke?"

Ja, hvorfor ikke? Nikolaj har dog ikke glemt sit hjemland, når han tænker på instruktører, som han godt kunne tænke sig arbejde sammen med:

"Herhjemme er der også nogle fantastiske instruktører, som jeg drømmer om at arbejde med, og der er rigtig mange nye, som også er for fede, og som jeg glæder mig til at få lov til at arbejde med. Det har altid været vigtigt for mig at lave ting derhjemme. Nu må det ikke lyde som om, jeg er stukket helt af til hollywood allerede, for sådan er det slet ikke. Jeg elsker at lave film og tv herhjemme, for jeg synes, vi er så dygtige til det. Vi kan fortælle historier på en anden måde, end i Hollywood, hvor de har der kæmpemæssige budgetter på over en millard. Det er fascinerende, hvordan vi i forthold til Hollywood-budgetterne bare med små budgettet kan lave nogle fantastiske ting. Vi har nogle pissedygtige spillere herhjemme, og vi har så mange danske spillere med i film i Hollywood."

Anbefalinger fra Nikolaj

"Jeg har lige set anden sæson af Sex Education. Den synes jeg faktisk var ret fantastisk. Og så så jeg Bary på HBO Nordic for nyligt. Der var jeg helt solgt. Den er en kæmpe anbefaling til alle mennesker. Der er vist to sæsoner so far. Den var lige mig."

Og til spørgsmålet om, hvilke serier Nikolaj altid anbefaler sine venner at se, svarede han:

"Der er sikkert tusind mennesker, der har sagt det før mig, men både Breaking Bad og The Wire er vanvittigt fede serier. Og True Detective sæson 1 er fantastisk. Jeg så Big Little Lies for ikke så længe siden, og den synes jeg også var sindssygt godt lavet. Doggystyle var sindssyg fed. Og Bedrag sæson 3. Jeg er selv med i en lillebitte rolle, men det er nu ikke derfor. Det er nogle fede spillere. Det er nogle fede valg, der er taget. Den kunne også noget."

Jeg sluttede selvfølgelig vores snak af med at spørge til Nikolajs fremtidsplaner. Han kigger på mig, smiler skævt, og siger: "Det må jeg ikke sige".

Så lader vi bare fremtiden ligge lidt og glæder os i stedet over at se Nikolaj i ENTEN/ELLER de næste mange uger på Xee.

Nikolaj Dencker Schmidt

Født: 10. januar 1987
Udannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i 2016
Hjemsted: København
Medvirket i: Historien om Danmark (2017), Håbet (2018), Bedrag (2019), ENTEN/ELLER (2020), Cursed (2020)


Q&A med Solvej – kunstneren bag sangen fra serien 32 om Julie og Jesper

Del artikel

Læs mere omXee

Andre Serier | Nyheder

Mest læste