Serier | Nyheder

Skuespillerstrejken begynder - Læs hvorfor og hvilke film og serier der bliver påvirket

Af
Daniel Lindekilde Engberg
13. juli 2023
Skuespillerstrejke 2023
Foto: Eric Thayer/AFP/Ritzau Scanpix

Del artikel

Den amerikanske fagforening for skuespillere, SAG-AFTRA, har officielt meldt ud, at de strejker.

Den amerikanske fagforening for skuespillere, SAG-AFTRA (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists), påbegynder en strejke efter ikke at kunne blive enige om en ny kontrakt med producernes og filmstudiernes handelsforening, AMPTP (The Alliance of Motion Picture and Television Producer).

Uenighederne går på løn, pension og sygeforsikring. Det er nogle af de sædvanlige punkter, der kommer til forhandling under kontraktfornyelser, men denne gang er noget anderledes. Siden streamingtjenesterne er kommet til, og med den hurtige udvikling af AI, er medielandskabet et meget anderledes sted, end det var sidste gang, der var forhandlinger. Betalinger hver gang, et afsnit eller en film, man har medvirket i, er eksempelvis ikke omfattet af streamingtjenester. Der ønskes også klare regler for, hvad og i hvilket omfang AI vil blive brugt til.

Det er de samme punkter, der ledte til, at manuskriptforfatternes fagforening påbegyndte deres strejke d. 2. maj i år.

Det er ikke set siden 1960, at både skuespillere og manuskriptforfattere strejkede på samme tid.

Hvad vil strejken have af betydning?

Strejken vil påvirke mange nuværende produktioner. Alle foreningens medlemmer fra de bedst betalte verdensstjerner til biroller med en enkelt replik skal stoppe deres arbejde, uanset hvor i verden de befinder sig.

Hollywood kører allerede på nødblus med forfatterstrejken, og med den samtidige skuespillerstrejke vil stort set al produktion ophøre. Det vil påvirke stort set alle film og serier, der involverer en amerikansk skuespiller, og flere fra andre nationaliteter, der er medlem af SAG-AFTRA. Medlemmerne må heller ikke deltage i nogen form for promovering af film, såsom deltage ved premierer, interviews og lignende. Det kan også være et problem for den kommende Emmy-prisuddeling, hvor skuespillerne ej heller må dukke op. Det kan i værste fald betyde, at showet bliver udskudt.

Foruden de produktioner, der allerede er ramt af forfatterstrejken (Som du kan se her), bliver serier som Emily in Paris sæson fire, Doctor Who sæson 13 samt film som Gladiator 2, Paddington in Peru, Mortal Kombat 2, Wicked 2 og Beetlejuice 2 også påvirket alt efter, hvor meget af deres arbejde de amerikanske skuespillere har færdiggjort.

Dette er kun et udpluk af titlerne, der vil blive sat på pause, og flere vil formodentlig slutte sig til dem.

Del artikel

Andre Serier | Nyheder