Serier | Nyheder

Tæt på karakteren: Daenerys Targaryan

AfClaus Holm
13. november 2019
daenerys targaryen
Foto: Daenerys Targaryen/HBO Nordic

Del artikel

Lær mere om karakteren Daenerys Targaryan fra Game of Thrones her!

Daenerys Targaryan fra Game of Thrones – også kaldet "Daenerys Stormborn of the House Targaryen, First of Her Name, the Unburnt, Queen of the Andals and the First Men, Khaleesi of the Great Grass Sea, Breaker of Chains, and Mother of Dragons".

Daenerys kæmper for tronen

Daenerys er den sidste (i hvert fald officielt) af det lange dynasti af konger af Westeros. Hun blev født under en stærk storm og fik derfor tilnavnet Stormborn (Storm født). Hendes far, Kong Arys, også kaldet Den gale konge fik hende smuglet væk, før hans kongerige smuldrede omkring ham, og oprørerne red igennem portene, for at bringe hende og hendes storebror Viserys i sikkerhed i Esos (det østlige kontinent) i byen Pentos.

Her voksede Daenerys – eller Dany, som hendes nærmeste kalder hende – op i sikkerhed velvidende om, at hendes storebror var den kommende konge, og at hun selv var udset til at blot hjælpe ham med at opnå tronen på enhver måde, hun kunne. Dette inkluderede, at hun blev giftet bort til Khal Drogo, lederen af en hær af Dothraki. Desværre for Viserys viste Dany sig at være et menneske med meget større potentiale, end han havde troet, og efter Viserys mistede livet, er det Dany, der begynder en kamp for tronen – en kamp, hun kæmper igennem samtlige sæsoner af serien. Ikke mindst hjulpet på vej af hendes tre drager, som er de sidste tre i verden, og som lystrer hende, som var de hendes egne børn.

På jagt efter nye allierede

Daenerys har en lang vej at gå, før hun kan rejse over havet til sit fædreland, og hun må kæmpe mod mange fjender, både magtfulde og stærke, men også nogen tæt på hendes inderkreds. Hun tager til byen Quarth og finder nye allierede, men hun får også sine drager stjålet for en kort bemærkning, og her lærer hun lidt om, hvad det vil sige at skulle træffe hårde beslutninger som leder.

https://imgix.vielskerserier.dk/2019/11/dany.jpg
Foto: Daenerys Targaryen/HBO Nordic

Senere, i slavehandlerbyen Astapor, frikøber hun en hær af Unsullied, eunuk soldater som er trænet til blind loyalitet og lydighed – og derfor heller ikke blinker, da hun beder dem dræbe alle slavehandlerne og gøre byen fri. Denne handling – at frigive så mange fortabte og undertrykte mennesker – giver med det samme Dany et godt rygte blandt det almindelige folk, mens det helt tydeligt skaber hende mange fjender i den herskende overklasse. Da hun senere erobrer den befæstede by Mereen, er det derfor overklassen, der modstår hende og stræber hende efter livet, og hun må kæmpe med attentatsforsøg og terrorisme. Til sidst vender Daenerys da også tilbage til Westeros for at tage den trone, hun har fødselsret til, hvor hun allierer sig med Jon Snow og hæren fra Norden og til sidst møder Lannister-familiens hær i et sidste, altafgørende slag om hovedstaden King’s Landing.

Daenerys er både barmhjertig og mørk

Hendes kærlighedsliv er også fyldt med både glæder og sorger, og hun må sande, at det at være dronning ikke nødvendigvis betyder, at man kan få den, man elsker ved sin side. Kongelige alliancer bunder ofte i ægteskab, og flere gange må hun vælge mellem sine følelser og sin ambition om tronen.

Daenerys er en rollemodel for mange, og hun er den slags hersker, undersåtterne ser op til. Hendes barmhjertighed er stor, hun føler altid med de undertrykte og svage – måske, fordi hun selv i så mange år var undertrykt af sin bror og de mænd, som hjalp ham. Hun har meget stærke og dybe følelser for folk, hun kender og viser det oftere end mange andre herskere i serien – både med glæde og sorg.

Hun er dybt knyttet til sine drager, som siden deres fødsel har været tæt på hende, og som hun, da de er store nok, også rider på, som fortidens Targaryans gjorde det. Men Daenerys har også en mørk side, som af og til kommer til udtryk – hun er meget stædig, egenrådig, og hun har en grusomhed i sig, som ofte kommer til udtryk, når hun straffer dem, hun finder skyldige, slavehandlerne for eksempel.

Igennem serien ser vi hende udvikle sig fra at være en naiv og uskyldig pige til at blive en imponerende dronning, der befaler over store hære og mange undersåtter. Vi ser hende føre krig mod en overmagt, der vil gøre alt for at se hende død – og vi ser hende også kæmpe imod de dødes hær og bringe store ofre for at beskytte Westeros mod de uhyggelige White Walkers og deres døde tjenere. Fra første til sidste episode er Daenerys en figur, man som seer føler med, holder af og på trods af hendes fejl, måske ligefrem elsker.

LÆS OGSÅ: Tæt på karakteren – Jon Snow

LÆS OGSÅ: Prequel til Game of Thrones bekræftet

Del artikel

Andre Serier | Nyheder