Serier | Nyheder

Watchmens massakre i Tulsa: Hvad skete der i virkeligheden?

AfLine Traberg
13. november 2019
Watchmen afsnit 2/ HBO Nordic
Foto: Watchmen afsnit 2/HBO Nordic

Del artikel

Hvis du har set Watchmen på HBO Nordic, har du også hørt om massakren i Tulsa. I seriens første afsnit er der et flashback til den voldsomme begivenhed, hvor en lille dreng bliver smuglet ud af byen bag på en hestevogn. Da du så det, tænkte du måske: "Okay slap af! Bombefly, er det virkelig nødvendigt? Vi kan godt se, at der er ballade på gaderne, men er det ikke lidt overkill at indsætte bombefly i scenen?"

”Raceoptøjerne i Tulsa 1921", som det blev døbt, fandt faktisk sted i virkeligheden, og ja, begivenheden var voldelig, og ja, der var også nogen, der smed brandbomber fra fly. Få et overblik over begivenheden og dens betydning for amerikansk historie og Watchmen-universet herunder.

Skriget i elevatoren førte til massakren i Tulsa


Tulsa Tribune

Sheriffen nægtede at løslade Rowland, og en gruppe bevæbnede afroamerikanske mænd mødte op for at beskytte Rowland. Kort tid efter opstod der håndgemæng mellem en hvid og en afroamerikansk mand, og der blev affyret et skud, der startede nye uroligheder.

Angrebet på Black Wall Street


På 18 timer, fra om aftenen d. 31. maj til om eftermiddagen d. 1. juni 1921, blev 1.000 hjem og forretninger brændt til grunden. Black Wall Street var væk; et posthus, et hospital, en grundskole, to aviser, caféer, hoteller, købmandsforretninger, afroamerikanske kirker, lægepraksisser, advokatkontorer, ejendomsmæglere, tandlægeklinikker og mange andre bygninger blev jævnet med jorden. I en fuldstændig analog verden var det ikke kun bygningerne, der gik op i røg – folks levebrød og opsparinger var også væk.

Flere tusinde hjemløse i Tulsa

Massakrens betydning for Tulsas omdømme


Som tiden gik, kendte færre og færre til massakren, og i 1996 udtalte den offentlige anklager i Tulsa, at selvom han var født og opvokset i byen, havde han aldrig før hørt om hændelsen. Først i 1997 blev der i Repræsentanternes hus i Oklahoma omsider nedsat Oklahoma Commission to Study the Tulsa Race Riot of 1921. Kommissionen skulle undersøge omfanget af, hvad der er kendt som ”Tulsa Race Riots,” og som i deres rapport fra 2001 har slået fast, at det er mere passende at kalde begivenheden for en massakre, racekrig eller etnisk udrensning.

Sandheden om dødsfaldene


Kommissionen slog fast, at der er ”betydeligt bevis” for minimum 75-100 dødsfald, og en meget troværdig kilde, Maurice Williams, som stod for det amerikanske røde kors’ indsats i Tulsa, anslog, at 300 afroamerikanere havde mistet livet.

Kommissionen bekræftede også myten om, at uidentificerede ofre var blevet begravet i umærkede grave. I sidste ende blev Roland ikke alene frikendt for alle anklager, men ikke én eneste hvid person blev fængslet for de mange mord og ildspåsættelser, der blev begået den dag.

Ingen erstatning til ofrene for massakren i Tulsa


Kommissionen konkluderede, at erstatninger til overlevende og efterkommere var ”det rigtige at gøre” og anbefalede fem forskellige typer erstatning, som politikerne aldrig førte ud i livet.

Massakren i Tulsa er den dag i dag stadig et ømt emne i den afroamerikanske bevidsthed, og derfor er det meget interessant, at Watchmen giver et indblik i et univers, hvor sagen blev håndteret anderledes, og hvor der rent faktisk blev givet erstatning til ofrene.

Kilder

Day, Meagan. “The History of the Tulsa Race Massacre That Destroyed America's Wealthiest Black Neighborhood.” Medium, Timeline, 2 Oct. 2017, www.timeline.com/history-tulsa-race-massacre-a92bb2356a69

Frank, Nehemiah D. “Tulsa Race ‘Riot’ Commission Is Causing Division in Tulsa.” The Black Wall Street Times, 26 Feb. 2018, www.theblackwallsttimes.com/2018/02/26/tulsa-race-riot-commission-is-causing-division-in-tulsa/

Scott Ellsworth, "Tulsa Race Massacre," The Encyclopedia of Oklahoma History and Culture, https://www.okhistory.org/publications/enc/entry.php?entry=TU013

“Tulsa Race Riot: A Report by the Oklahoma Commission to Study the Tulsa Race Riot of 1921”, https://www.okhistory.org/research/forms/freport.pdf

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Watchmen afsnit 1

Del artikel

Læs mere omHBO NordicWatchmen

Andre Serier | Nyheder

Mest læste