TV | Anmeldelser

Anmeldelse: Bente, Merete og Lotte er Verdensdamer med stort V

Af
Christina Munk
15. december 2023
verdensdamerne sæson 2 anmeldelse
Merete A. Baird, Lotte Freddie og Bente Scavenius i 'Verdensdamerne' sæson 2 / Foto: DR

Del artikel

DR’s programmer ’Verdensdamerne’ er en tidlig julegave, perfekt til den mørke og kolde tid. Tag med damerne på rejse, du vil gå opløftet og klogere derfra.

Verdensdamerne sæson 2

Streamingtjeneste: DRTV
Premiere: 14. december 2023
Genre: Dokumentar
Programansvarlig: Ida Holten Ebbesen
Redaktion: Lone Krüger Bodholdt
Medvirkende: Bente Scavenius, Lotte Freddie, Merete A. Baird
Land: Danmark
Antal afsnit: 4

I anden sæson af Verdensdamerne på DR genforenes de tre kultiverede kvinder, vi mødte i den første. Igen skal de udforske Europas rigdomme af kunst og kultur. Bente Scavenius, den yngste, er 78 år. Hun er kunsthistoriker og forfatter og kendt som dommer i Danmarks bedste portrætmaler og som skarp deltager i Kunstquizzen. Merete E. Baird, 86 år, er journalist og med Suzanne Brøggers ord i et fødselsdagsportræt i Politiken en ”eventyrer”. Trioens ældste på 88 år er Lotte Freddie, journalist og tidligere fotomodel.

I den nye sæson skal fire nye byer udforskes: Helsinki, Lissabon, Wien og Istanbul. Programmet har rettet blikket mod ukendte perler, ikke de åbenlyse turiststeder, som de fleste valfarter til. ”Noget nyt, det er sagen,” siger Lotte begejstret. ”Inspirere hinanden og smitte andre” er hensigten, forklarer Merete.

”Som rejsekammerater vil jeg sige, vi er ret skønne, fordi vi er så forskellige, som man overhovedet kan være. Man skulle tro, vi kom fra hver vores planet,” fortæller Bente smilende. Kemien imellem dem er vidunderlig, og de supplerer hinanden rigtig godt.

Løfter humøret

Ved alle destinationer har de valgt en aktivitet hver, som de glæder sig til at vise de andre. I Lissabon inviterer Lotte de andre på kakkelmuseum, da kakler har en fremtrædende rolle i den smukke hovedstad, hvor de pryder gader og bygninger med smukke farver og motiver. I Wien viser Merete rundt i Sigmund Freuds tidligere bolig og konsultation, som nu er et museum. Bente introducerer de to andre for den finske symbolist Helene Sjerfbecks kunst på det majestætiske Atheneum i Helsinki.

Deres lyst og appetit efter nye oplevelser er smittende og gør en i godt humør. Man bliver klogere i deres vidunderlige sprudlende selskab. På trods af deres høje alder er de så dejligt nysgerrige og er på ingen måde bange for noget. F.eks. er Merete dårligt gående, men det stopper hende ikke.

Deres utrolige viden og oplevelser udtrykker de i et vidunderlig malerisk sprog. ”Fisken smager af salt som finske skovsøer. Man kan ligesom mærke, at de kommer fra en iskold sø”, siger Merete, da de i Helsinki smager en lokal specialitet. Det er ren nydelse af lytte til så dannet og poetisk tale.

Kvindernes selskab er ikke bare berigende på grund af deres store viden. De er også meget morsomme, for de er så dejligt umiddelbare, ærlige og bramfri, lidt som børn.

Tid til fordybelse

I korte klip får vi indblik i de tre kvinders liv. De åbner deres private hjem, og vi ser først Merete i gang med at læse dagens avis. Aviser er mere præcist, for hun læser dagligt flere udenlandske udgivelser, og i en alder af 86 år har hun stadig et meget travlt liv. Lotte læser også avis hver dag, og hvis der er noget, hun gerne vil læse og ikke har tid, klipper hun det ud til senere.

Bente inviterer indenfor i sit hus på Møn. Stedet er hendes helle. Her har hun skrevet alle sine bøger, for stedet emmer af den ro og fordybelse, hun har brug for. Selv om klippene ikke er af så lange, får man alligevel større indsigt i, hvem de tre kvinder er.

En tidlig julegave

Man kan indvende, at det hele går en anelse stærkt. Udover de tre aktiviteter, de har valgt i hver by, skal de også smage en lokale spise, og vi skal også nå at følge dem rundt i byen, så vi kan få et indtryk af destinationernes store skønhed, hvilket lykkes til fulde.

Men programmernes er hensigt er ikke at gå i dybden, snarere at give os en buket af korte introduktioner til hver hovedstad og indsigt i de oplevelser, de tre damer er passionerede omkring og ønsker at dele med os. Så er det op til seerne at udforske dybere. Og faktisk passer det hurtige tempo også perfekt til de travle damers intense videbegær.

Dog kan man godt blive lidt træt, når der tærskes langhalm på Lotte Freddies trang til at røre ved alting. Hun elsker særligt at berøre de ting, hun ikke bør røre ved, som skulpturer og malerier. Men man tilgiver dog nemt denne irritation, for seriens udsendelser er så meget mere end det.

Forhåbentlig kommer der flere sæsoner af serien med damerne, der uden tvivl har fortjent betegnelsen verdensdamer.

Programmerne er en tidlig julegave, perfekt til den mørke og kolde tid. Tag med dem på rejse – du vil gå opløftet og klogere derfra.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre TV | Anmeldelser