TV | Anmeldelser

Anmeldelse: Der er smæk for den mentale skilling i TV 2’s ’Shaolin’

Af
Claus Nygaard Petersen
22. januar 2024
Shaolin anmeldelse
Deltagerne i 'Shaolin' mediterer / Foto: Andre Blinkilde

Del artikel

Det nye underholdningsprogram er blottet for konkurrencer, og i stedet handler det dejligt positivt om at blive et bedre og gladere menneske.

Shaolin

Streamingtjeneste: TV 2 Play
Premieredato: 22. januar 2024
Genre: Reality
Medvirkende: Sarah Grünewald, Anne Sophie Espersen, Sharin Foo, Geeti Amiri, Sarah Bro, Esben Dalgaard, Adam Duvå Hall, Albert Rosin Harson, Rico Coker.
Land: Danmark
Antal afsnit: 12

Mennesker forsøger hele tiden at bedre dem selv. Jobmæssigt, personligt eller noget helt tredje, det er sjældent, at man bare lader stå til. Måske er det derfor, at forskellige former for selvhjælp, mental wellness og personlig udvikling er i højsædet i disse år.

Individet er i centrum, og alle higer efter at blive den bedste version af sig selv og leve livet fuldt ud. Men hvordan når man dertil?

Det er det, der umiddelbart virker til at have været udgangspunktet for TV 2's nye originale satsning Shaolin. Ni kendte rejser til Sydkorea for at træne krop og sind under vejledning af to Shaolin-masters.

Shaolin anmeldelse
De to mastere i 'Shaolin'
Foto: Andre Blinkilde

Netop fordi fokus er på udvikling af mennesket, er der ikke det ellers vante konkurrenceelement, når man sætter en række kendte sammen i et program. Og det er faktisk helt afslappende. For som master Shi Heng Yi forklarer, har mennesker i dag en tendens til at stresse for at nå det næste. Hvad end det er en ny bil eller en anden materiel genstand og statusmarkør, halser vi afsted for at nå målene ud fra en fiktiv deadline, vi selv har sat.

Og man skal ikke have skævet til mange statistikker for at vide, hvor livsforkortende stress kan blive i længden. Dét er blot et af de emner, deltagerne i Shaolin kommer i berøring med på deres rejse.

Beskyt din nakke

Deltagerne er Sarah Grünewald, Anne Sophie Espersen, Sharin Foo, Geeti Amiri, Sarah Bro, Esben Dalgaard, Adam Duvå Hall, Albert Rosin Harson og Rico Coker.

Udover master Shi Heng Yi, som har fokus på det mentale aspekt, møder vi også master Shifu Yan Lei, hvis primære område ligger indenfor fysisk træning. Fælles for dem begge og hele forløbet er, at personerne skal finde og lære redskaber til at forbedre sig selv som mennesker.

Hele forløbet varer 12 dage, der så er blevet omsat til otte programmer, hvoraf anmeldere har fået de tre første stillet til rådighed.

Og Shaolin er ret god underholdning, når alt kommer til alt. Som sagt er det typiske frenetiske konkurrenceelement væk – selv om teaseren til det efterfølgende afsnit altid ser unødigt højdramatisk ud – og det giver i sidste ende en helt anden oplevelse.

Mest af alt er den ellers altid tilstedeværende paranoia imellem deltagerne, der implicit følger med i konkurrencer, fuldstændig væk. Det er som alle de små hverdagssamtaler i Robinson, Big Brother og faktisk også Paradise Hotel, før tilrettelæggerne minder deltagerne om, at de dyster om penge.

Shaolin anmeldelse
Synkronitet i 'Shaolin'
Foto: Andre Blinkilde

I fraværet af bad guys har vi så individer, som hver især har deres ting, der tynger dem i sindet. For nogen bliver det klart fra start, da de fysiske strabadser udfordrer kroppe, der ikke er vant til den slags. Barndomstraumer og påmindelser om sygdom og dødelighed melder sig hurtigt i bevidstheden.

Sådan er det, når kroppen bliver presset fysisk og mentalt. Så er der ikke overskud til at opretholde den lille facade, hvor man normalt kan glide af på situationer, hvor ting prikker til ømme punkter.

Det er derfor, Esben Dalgaard knapt nok kan holde tårerne tilbage, da en snak om at overlevere budskaber og råd til sine børn, bliver en pludselig reminder om hans liv med en uhelbredelig kræftsygdom.

Skyggeboksning

Selv om de ni danskere er hovedpersonerne og de mest genkendelige, er programmets helt store stjerner de to Shaolin-masters.

Heng Yi har så meget karisma, at det halve kunne væk nok, og det er svært ikke at lytte intenst efter, hver gang han taler. Selv om nogle af hans visdomsord måske er velkendte floskler, falder de alligevel med en anderledes autoritet, når de kommer fra ham.

Yan Lei virker umiddelbart som en lidt brysk oversergent med en 'kæft, trit og retning'-tilgang til træning og disciplin. Men allerede fra andet afsnit ser vi en mere indbydende side. Ganske vidst er han træner og chef, men også en lidt godmodig bamse, der ikke er bleg for at smile og kalde dem sine kung-fu-børn.

Hvis man som Sarah Grünewald har haft et kompliceret forhold til sin far og mænd, der ikke evnede at udvise den rette kombination af bestemthed og omsorg, går det direkte i hjertekulen, når Yan Lei afslutter en træning med at sige "Jeg elsker jer."

Shaolin anmeldelse
Fysiske udfordringer i 'Shaolin'
Foto: Andre Blinkilde

Det er sådanne små øjeblikke, hvor man får lyst til at se mere Shaolin og ærgrer sig over, at deltagerne kun er afsted i 12 dage. Hvad kunne det ikke være blevet til i en hel måned – uden mobiltelefoner eller ure i de spartanske omgivelser og logi i det til lejligheden lånte buddhistiske tempel.

Til gengæld kunne TV 2 med fordel drosle ned for den unødvendige insisteren på at skabe spænding i form af førnævnte teasere. Musikken er til tider også lige svulstig nok, og konceptet med, at deltagerne i voice over deler de tanker, de har skrevet i deres dagbøger, veksler mellem uinteressante og gribende indblik i deres psyke.

Vi er langt fra Forræder og Balladen om kolonihaven, men Shaolin er et rigtigt godt bud på et underholdningsprogram, hvor det ikke handler om at vinde en eller anden nyttesløs præmie. Det handler om at finde frem til det, der gør en til et bedre og gladere menneske, og det er uden sammenligning den største gevinst, man kan få.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre TV | Anmeldelser

Mest læste