TV | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Ultra ærlig’ er public service i sin fornemmeste form

Af
Claus Nygaard Petersen
18. januar 2024
Ultra ærllig anmeldelse
Mika og Jas i 'Ultra ærlig' / Foto: United Production

Del artikel

Dokumentarprogrammet på Ultra-platformen på DRTV behandler fremragende mange af de alvorlige emner, vi alle går og skal håndtere på daglig basis.

Ultra ærlig

Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 23. december 2023
Genre: Dokumentar, ungdom
Tilrettelægger: Søren Trillingsgaard
Medvirkende: Thomas Blachman, Holger Rune, Blæst, Josephine Højbjerg, Andreas Odbjerg, Nadia Nadim, Anna Munch, Niki Topgaard, Vercinger, Jas & Mika
Land: Danmark
Antal afsnit: 10

Danmark har altid brystet sig sine programmer til børn og unge. DR's hæderkronede B & -afdeling har opfostret flere generationer foran tv-skærmene, og selv om det (desværre) ikke fylder så meget i mediebilledet, som det burde, kommer der stadig guld.

Især Ultra-platformen er garant for noget af det mest inspirerende indhold målrettet de 9-13-årige – og alle os andre. Måden hvorpå Ultra Nyt formidler alvorlige emner som bl.a. krig, racisme og abort på en måde, så alle kan være med, uden at indholdet bliver dummet ned, er noget, mange af de større nyhedsmedier kunne lære noget af.

Derfor er det måske ikke så overraskende, at et af de mest vedkommende programmer længe netop kommer derfra.

I Ultra ærlig stiller en række kendte op og deler ud af deres oplevelser omkring et givent emne. Og det er (i de fleste tilfælde) ikke overfladiske floskler, man tydeligt mærker er indstuderet til lejligheden. Det er akavet og sårbart, præcis sådan som det skal være om usikkerheder, man har helt inde på livet.

I (det, vi håber er) første sæson, møder vi musiker og X Factor-dommer Thomas Blachman, tennisspiller Holger Rune, bandet Blæst, skuespiller Josephine Højbjerg, musiker Andreas Odbjerg, fodboldspiller Nadia Nadim, skuespiller Anna Munch og YouTuberne Niki Topgaard, Vercinger og Jas & Mika.

De giver sig henholdsvis i kast med emnerne ensomhed, selvkritik, præstationsangst, kropssyn, jalousi, forældreløshed, at være skilsmissebarn, skille sig ud fra mængden, at være tyk og kærlighed.

Hver lille afsnit er på seks til 10 minutter og tager udgangspunkt i personernes egne erfaringer, samtidig med at de næsten hver gang forholder sig til dilemmaer, der er blevet stillet til BørneTelefonen, og resultatet er fremragende.

Public service i sin fornemmeste form

I modsætning til de fleste af den her slags små indslag, vi typisk ser rundt omkring på forskellige tv-stationer, er settet ikke konstant det samme. Der er ikke den kedelige sofa, hvor folk sidder og snakker om løst og fast.

De fleste gange er vi hjemme hos dem selv, men vi kommer også omkring skoven, Runde Tårn, øvelokalet og tennisanlægget. God afveksling, hvor man aldrig sidder tilbage med følelsen af, at har man set et afsnit, har man set dem alle. Hvilket man hurtigt kan komme til med sådanne programmer ellers.

Ultra ærlig er befriende ærlig snak om de svære ting, alle har inde på livet – og ikke kun i de unge, formative år.

Ultra ærlig anmeldelse
Josephine Højbjerg i 'Ultra ærlig'
Foto: United Production

Når Josephine Højbjerg deler ud af sine usikkerheder omkring sin krop, er det med den rødmen, vi alle får, når vi skal til at tale om noget, vi ikke er helt stolte af og synes er lidt pinligt at tale om. For vi ved godt, at det er fjollet. Men ikke desto mindre, er det tanker, som har taget bolig i vores bevidsthed og ikke er sådan lige at komme af med igen.

Selv ikke når man er en af tidens mest interessante, unge skuespillere med et udseende, 99 % vil misunde. Men det er den ene procent, der nager inde i Højbjergs hoved og er med til, at hun har researchet, om man kan få fedtsugning på knæet.

De svære og nødvendige samtaler

Castingen til Ultra ærlig er både imponerende og inspirerende. At have en kendis, som alle nok forventer har en skare af mennesker omkring sig i form af Thomas Blachman til at tale om ensomhed, er godt valgt. Med sædvanlig Blachmansk ligefremhed taler X Factor-dommeren om barndommen som ikke faglig stærk i skolen og reflekterer også over det paradoks, at man kan ende som ensom, fordi alle tror, man er så populær, at man ikke er til rådighed – og sådan kan man også ende alene en fredag aften.

Ultra ærlig anmeldelse
Thomas Blachman i 'Ultra ærlig'
Foto: United Production

Døden kommer vi også omkring i programmet, og det bliver løst på en flot og sober måde.

Nadia Nadim taler flot og med varme i stemmen om sine forældre, hun har mistet på forskellige tidspunkter i livet. Begge gange meget pludseligt. Især morens død for lidt over et år siden i en trafikulykke kan man tydeligt mærke stadig sidder i fodboldspilleren.

Igen et af den slags emner alle på et tidspunkt skal igennem i livet.

Tonen er lidt mere løssluppen med ægteparret Jas & Mika, der skal tale om kærlighed. I et af Ultra ærligs mange sjove påfund har produktionen taget en udskrift af samtlige kommentarer, de to har fået på den bryllupsvideo, de har lagt op på YouTube. Rullen strækker sig lige omkring seks meter og dækker over flere end 1.400 lykønskninger.

Inden da har vi også fået at vide, at Jas ikke var en god kysser til at starte med, men som bliver gjort til en fin historie om at være nervøs for det første kys, og man bare skal slappe af.

Det er lige på kanten til fløde med fløde, men bliver aldrig vammelt.

Og det er kendetegnende for Ultra ærlig og Ultra i det hele taget. Altid lige på kanten, men forfalder aldrig til at gå efter laveste fællesnævner. Børn og unge har krav på god og saglig formidling, og det får man masser af i både programmet og på den fremragende platform.

Børnetelefonen kontakt:
Telefon og SMS: 116111
Chat og brev: www.børnetelefonen.dk

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre TV | Anmeldelser