Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Fredags Tam Tam' er fredags nam nam

AfClaus Nygaard Petersen
5. januar 2023
Fredags Tam Tam anmeldelse
Der er smæk på i DRs nye fredagsunderholdning 'Fredags Tam Tam' / Foto: DR

Del artikel

Udstyret med en næsten bundløs pose bland-selv-slik satte vi vores anmelder til at se DRs nye animerede fredagsunderholdning.

Ramaskriget var ikke til at tage fejl af.

Det var noget nær en forbrydelse mod menneskeheden, at DR i november sidste år meldte ud, at de ville sløjfe fredagsinstitutionen Disney Sjov. Menneskerettighedsdomstolen i Haag måtte hidkaldes til at fælde dom over de skrivebordstomater i statsradiofonien, der ikke længere ville morskab.

Eller, børnene var egentlig ligeglade.

For de fleste kunne stadig se tegnefilmene ovre på Disney+ og der kom alligevel et nyt program, så ritualet var stadig intakt.

Men helvede kender ingen vrede som den fra forargede forældre eller voksne, hvis nostalgiske barndom, der pludselig bliver pillet ved.

Derfor blev jeg udstyret med firmakortet og fri leg i en bland-selv-slikbutik for at kunne komme i den rette fredagsteming og melde klar til Fredags Tam Tam.

Spørgsmålet var derfor udelukkende, hvad der skulle give mig mavepine: en overdosis bestående af lakrids og vingummier eller en times animeret mareridt?

Vi er ikke i Disneyland mere


Men hold nu op, hvor er det en fed intro til Fredags Tam Tam. Der er helt klart noget inspiration fra Muppet Show og er i den grad i den løsslupne ånd, det forrige program indeholdt.

Ja, det er plat at se en sky prutte en hund ud af sig, efter at den er blevet kastet derop af en gorilla i vikingekostume. Men det er præcis den slags overdrev, der er brug for. Mere vildskab, uden at det bliver dummet unødigt ned.

Groft sagt, så har DR ikke præsteret en bedre intro til nogle af deres programmer, på tværs af genrer, de sidste 10 år! (Note til selv: Tjek samtlige introer på alle programmer de sidste 10 år, så kommentarsporet ikke kan brokke sig over det udsagn)

Den glider bedre ned end et stykke udsøgt sød finsk lakrids.

Første rigtige mundhapser er Mesterlige monsterbørn. Udgangspunktet er simpelt og brugt et hav af gange. Nogle monsterelskende børn flytter med deres forældre og kæmpe panda til en ny by. Der skal de bo hos deres excentriske morfar på et luksuriøst slot. Som selvfølgelig er det mest hjemsøgte i byen.

Det er monsterjagt fra ende til anden og minder meget om Rip, Rap og Rup på eventyr. Morfar er ren Onkel Joakim, dog uden skotsk accent, men med en hulens masse gadgets til at nakke diverse gespenster.

Vingummierne ryger lige ned i løgnhalsen i bare begejstring. De 18 minutter flyver forbi, og der lægges der op til, at historien bliver videreudviklet i hvert afsnit.

Det er smart, så man er hooked, og man bliver hængende.

En mus og en kat kommer ind i et hundehus


Karlas fantastiske klasse

Som paletrenser er det vel fint nok, men efter Mesterlige monsterbørn, er børnehaveklassen et drøjt maltbolsje at tygge sig igennem. Bevares, ikke alt kan være guld. Og skal vi være helt ærlige, havde der sneget sig flere og flere halvsløje segmenter ind i det hedengangne Disney Sjov.

Inden jeg når at kløjes i tørre skumbananer, kommer tempoet og niveauet på igen med Den ustoppelige gule Yeti. Det er præcis lige så fjollet, som titlen indikerer, og ville uden tvivl gå godt til et LSD-trip.

Efter at have tabt cola-sutten er det lige præcis sådan en Eldorado opkvikker, der er nødvendig.

Og som rosinen i Ahlgrens Biler-enden, er der sgu en gammel klassiker. Tom og Jerry er bare godt, ligegyldigt hvordan man vender og drejer det.

Det er toppen af fysisk komik, en regnbueseksløber i animeret form. Selvom man måske kender den i forvejen, griner man stadig. Det er en behagelig makaber sweater at se en kat forsøge med alle mulige midler at nakke en mus. Som en ekstra krølle i den her omgang, forsøge at score en lækker hunkat.

Men det kræver selvfølgelig lige, at buldoggen Killer snøres.

Posen er tom


Disney SjovFredags Tam Tam

Hvis ikke samtlige fritidsordninger er kvikke nok til at indføre det som fredagsunderholdning, misser man en gylden sammenholdsmulighed.

Med tom slikpose er der ikke andet for end at vente til næste uge og mere Fredags Tam Tam.

Fuck Disney Sjov, der er en ny sherif i byen.

Fakta om ’Fredags Tam Tam’:
Dansk premieredato: 6. januar 2023 på DRTV og DR klokken 19 til 20.
Dansk streamingtjeneste: DRTV

LÆS OGSÅ: 10 nye danske serier, vi glæder os til i 2023

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Disney+ i januar 2023

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Matadorerne’ er mere højstemt Hollywooddrama end danmarkshistorie

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste