TV | Guides

’90-års fødselsdagen’ er den ultimative romantiske komedie

Af
Claus Nygaard Petersen
29. december 2023
90-års fødselsdagen
Freddie Frinton og May Warden i '90-års fødselsdagen' / Foto: DR

Del artikel

Den årlige nytårstradition på DR kommer under kærlig behandling og bliver udelukkende bedre, jo mere man drikker i takt med butleren James.

90-års fødselsdagen

Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 23. december 1971 og fast hver nytårsaften siden 1980 (minus 1985)
Instruktør: Heinz Dunkhase
Manuskriptforfatter: Lauri Wylie
Medvirkende: Freddie Frinton, May Warden
Land: Tyskland
Produktionsår: 1963

Er det overhovedet forsvarligt, at DR år efter år sender 90-års fødselsdagen?

Hvis der er ét program, der konsekvent opfordrer til druk, er det da uden tvivl den tyske sketch. Stakkels James (Freddie Frinton) hælder 4x4 genstande i svælget på usandsynlig kort tid for at tilfredsstille sin ældre arbejdsgiver Miss Sophie (May Warden). Som i øvrigt udnytter ham seksuelt sidst på aftenen, fordi det var sådan, at hun og de afdøde herrer plejede at afslutte festen.

Der er noget etik og udnyttelse af magtpositioner, der ikke helt holder nu.

Men klassikeren er ikke desto mindre også på menuen i år. Præcis, som proceduren har været alle de andre år.

Så hvad kan 90-års fødselsdagen egentlig? Hvorfor er det, at den er blevet en nytårstradition?

Der er kun én måde at finde ud af det på. For at forstå sketchen, er man nødt til at blive sketchen. Eftersom jeg sidder alene på kontoret og knokler, droppes orgie-delen af historien.

Men der bliver skålet med James og Sophie, når de gør det, så på forhånd undskyld. Det bliver muligvis ikke særlig kønt eller læseligt hen mod slutningen.

90-års fødselsdagen
Freddie Frinton og May Warden i '90-års fødselsdagen'
Foto: DR

Sherry til suppen

Udgangspunktet er egentlig meget rørende. Gamle Miss Sophie har klaret sig frem til sin 90-års-fødselsdag, men alle vennerne er døde. Hvorvidt butleren James så frivilligt agerer stand-in, eller om det er noget, han er blevet kommanderet til igennem de sidste 25 år, melder historien ikke noget om.

Men han giver sig fuldt ud. Den indiske Mulligawtawny-suppe virker umiddelbart som en heftig starter, men når det er torskefisken kuller, der bliver serveret umiddelbart bagefter, giver det god mening med noget stærkt til at starte ud med.

Sherry er dog en smag, der kræver tilvænning. De første to glas er lidt spidse med den karakteristiske lange eftersmag. Men herefter rammer der en dejlig varme, der står overraskende godt til suppen, og glas tre og fire glider ned uden problemer.

Hvidvin til fisken

Lidt mere tilgængelig er drikkevaren til anden ret.

Hvidvin ved man sgu, hva’ er! Hov, ikke bande. Fuck it, sletter det i redigeringen.

Anyway, hvidvin. Til sennepssovsen, der bliver serveret sammen med kartofler til kulleren, er der ingen tvivl om, at den friske drik går fortræffeligt. Man værdsætter virkelig også, at det var en lys sherry til suppen. En vekslen mellem tunge og lette smage havde været drænende allerede på det her tidspunkt.

Fire styks ned i løgnhalsen! SKÅL!

90-års fødselsdagen
Freddie Frinton og May Warden i '90-års fødselsdagen'
Foto: DR

Champagne til kyllingen

Man kunne egentlig godt lige nappe en bajer…mon der er nogen i køleskabet?

Arh fuck, vi er allerede videre til næste ret.

Jeg begynder at forstå James’ irritation over tigertæppet. Hvem fanden har brug for sådan et midt i spisestuen? Man må da heller ikke jage tigre mere? Der er sgu meget, der ikke helt under med tudens øjne. Nutidens øjne? Tidens øjne?

Han burde egentlig bare losse den ad helvede til. Sophie er alligevel så senil, at hun ikke opfatter, hvad der sker omkring hende. Hun får sin butler til at spille rollespil som fire døde dudes, hun har knaldet med hvert år til sin fødselsdag. Jeg mener, hvor meget har hun egentlig styr på, hvad der sker?

Hov, ’pagnen skal åbnes!

Aaah, det ka’ noget. Ku’ også godt noget kylling. ’Pagne og kylling, mmmm. Gad vide om der er nogen der har patent på den kombo. Fuck fried chicken & wafles det pagne og kylling folket vil ha'.

Der mangler da vist nogle kommaer i den sætning. Meh, det går. Der er alligevel ikke nogen der nærlæser teksten. De kører ned til stjernerne og brokker sig, hvis ikke de er enige i dommen. Blaarh!

Portvin til frugten

Ej fy for faen!

Hvordan helvede ska jeg ku bælle 4 glas portvin? Har kraftedme' bare at få dækket drik'varerne.

Alright, fokus! Fuck den fuckin tiger altså, den ska bare dø. Nå nej, det er den allerede, HA! TABERTIGER!! ÅHLÅ LÅLÅLÅ!!!

90-års fødselsdagen
Freddie Frinton i '90-års fødselsdagen'
Foto: DR

Lol, tabertiger. Eeeyyyeee, tegnsætningen er tilbage ftw!

Samme procedure som sidste år, hik. Sgu lige til at bli' alkoholiker a'. Fuck, hvor er Freddie Frinton bare god. Det er ren Jim Carrey. Gummiansigtet. Men også Buster Keaton eller Chaplin. Den meget fysiske komik. Det er dét, der er det sjove.

’Amen, ffs. Port skal bare ik shottes, buuurhh.

GÅ ikke med hende James! Du har fortjent bedre! Eller…vel meget godt scoret af en semi-alkoholisk butler, der ikke engang kan undgå at falde over den eneste ting på et stort gulv i ædru tilstand. Måske er de soulmates? Måske har det hele tiden været en del af deres liv? På hendes fødselsdag, den ene gang om året, har de skejet ud med gangbang, og resten af tiden har det bare været de to?

90 ÅRS FØDSELSDAGEN ER DEN ULTIMATIVE ROMANTISKE KOMEDIER!!! JA, FOR FANDEN!! DET ER KONKLUSIONEN!!!

Tak for i år, jeg skal have mere ’pagne og kylling. SES!

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omDRTVKomedie