ANN’befalinger: Her er de nye juleklassikere
Selv om jeg er en af dem, der elsker Love Actually – en film, der næste år kan fejre 20-års jubilæum – og har den på min liste over de bedste julefilm nogensinde, kan man godt være åben for nye juleklassikere. De film, man kan blive ved med at se år efter år, når det begynder at dufte af gran og vaniljekranse. Typisk ligger filmene og serierne i den søde, sentimentale ende. Men der dukker også bud op, der har lidt mere bid.
Hjem til jul (2019)
Nordmændene kan det der med at være julekoselige. Og med serien Hjem til jul har de lavet en charmerende blanding af julehygge, romantik og komedie med et skvæt Bridget Jones ind over. Seriens hovedperson er sygeplejersken Johanne, der til en familiemiddag 1. december kommer til at sige, at hun har fået en kæreste. Hun gør det i desperation og protest mod, at forældrene, igen, har placeret hende i børneenden af bordet. Og nu har hun 24 dage til at finde en kæreste, som hun kan tage med hjem til jul.
Det bringer hende på kiksede dates og jagt på en udkåren, sødt assisteret af veninden Jørgunn og med livskloge råd fra KOL-patienten Fru Nergaard (Ghita Nørby). Johanne bliver spillet af Ida Elise Brock, der er skønt selvironisk selskab. Det er svært ikke at komme i julestemning, mens man hepper på den norske sygeplejerske og romantikken.
Hjem til jul sæson 1-2 kan ses på Netflix
Happiest Season (2020)
I filmen Happiest Season er julebudskabet om fred og familielykke forbundet med et socialt tema om, at det kan være svært at komme ud af skabet over for sine forældre. Abby og Harper (Kristen Stewart og Mackenzie Davis) er kærester. Eftersom Abby er forældreløs, inviterer Harper hende med hjem til sin familie til jul. På vej dertil smider Harper så bomben: Hun indrømmer, at hun aldrig har fortalt sine forældre, at hun er lesbisk og beder Abby om at lade, som om hun er hendes heteroseksuelle roommate. Noget Abby naturligvis ikke er synderligt begejstret for. Kan hun overhovedet været sammen med en, der ikke vil stå ved, hvem hun er?
Hjemme hos Harpers familie bliver det en kamp for at holde forholdet hemmeligt for både Harpers to søstre (spillet af Aubrey Plaza og Alison Brie) og de velmenende, men krævende perfektionistiske forældre. Familiedramaet er velspillet, velskrevet og underholdende og med lige præcis den bid smerte, der gør julehyggen endnu lifligere, når den indfinder sig.
Happiest Season kan ses på Viaplay
Dash and Lily (2020)
Serien Dash og Lily er gået lidt under radaren, men den er perfekt at finde frem her i december for at komme i julestemning. Baseret på young adult-romanerne af Rachel Cohn og David Levithan følger vi den kyniske Dash (Austin Abrams), der i øvrigt hader alt ved julen, da han i den legendariske boghandel Strand Bookstore i New York finder en bog med en hemmelig besked. En besked med koder til, hvor han kan finde næste besked. Han skriver en besked tilbage og får den besvaret.
På den måde opstår kontakten med Lily (Midori Francis). Lily på sin side drømmer om at finde den store kærlighed og elsker julen. Med grimme sweatre, plastic-guirlander og julesange, hele udtrækket. Via brevene lærer de hinanden at kende. Men spørgsmålet er, om interessen og tiltrækningen stadig holder, når de finder ud af, hvem hinanden er, og hvis de en dag mødes, sådan rigtigt? Det er ungt, det er kært, og det er veloplagt og sjovt skrevet. Lige til at komme i julestemning af.
Dash and Lily sæson 1 kan ses på Netflix
Anmeldelse: Den komiske timing truer med at stille de gamle træsko i juleafsnittet af ’Klovn’
Den tid på året (2018)
Danske julefilm, der kan stå distancen, er der meget få af. Men Paprika Steen lykkes med udfordringen i sin tredje spillefilm Den tid på året. Alt for meget er genkendeligt i de pinlige, pinsomme og anstrengende stunder, når parret Katrine og Mads lægger hus til juleaften, hvor den nævenyttige præste-lillesøster Barbara, hendes nye mand og de fraskilte forældre, der ikke kan døje at være i stue sammen, allesammen skal samles om juleand og rødkål.
Persongalleriet er kulørt, og som ensemble leverer alle skuespillerne. Fra Jacob Lohmann, Sofie Gråbøl og Karen-Lise Mynster til Lars Knutzon og Lars Brygmann – guldpræstationer som irriterende, neurotiske og meget menneskelige mennesker.
Tematisk kredser filmen om, at julen også er en tvangsindlæggelse til et fællesskab, man ikke nødvendigvis brænder for at være en del af. Og som oftest følges med et forventningspres om ‘den gode stemning’, næsten ingen kan leve op til. Alle de simrende følelses-vulkaner bliver mesterligt skildret, pakket ind i humor, så man både græmmes og griner. Og Den tid på året er det første reelle danske bud på en juleklassiker i mange år.
Den tid på året kan ses på Viaplay
Klaus (2019)
Julen handler for mange om at være sammen med familien, men det er ikke alle film, der egner sig til, at børnene kigger med. Men med den fine animationsfilm, Klaus, der er er lavet på gammeldags håndlavet animations-manér, får man en sød og anderledes julemandshistorie.
I 1900-tallets Norge er Jesper Johannesen den dovne og ugidelige søn af den royale postmester. Den opgivende far sender sin søn til en isoleret udørk oppe nordpå for at give Jesper en chance for at vågne op og tage ansvar for sit liv. I den lille by Smeerensburg hader alle hinanden, og atmosfæren er mildest talt ikke særlig munter. Men da Jesper ved et tilfælde støder på en eneboende snedker, Klaus, der har huset fuldt af trælegetøj, han selv har lavet, får Jesper den idé at give legetøjet til nogle af de trængende børn.
Hvor historien bærer hen, kan man nok godt regne ud, og filmen har allerede været en stor succes for Netflix. Mere end 30 mio. så filmen den første måned, da den havde premiere i 2019. Den har med andre ord alle ingredienser til at blive en vaskeægte juleklassiker, der kan ses år efter år.
Klaus kan ses på Netflix