Film | Guides

25 fantastiske dokumentarfilm på årets CPH:DOX 2024

Af
Claus Nygaard Petersen
11. marts 2024
Abba imod alle odds
'ABBA – Imod alle odds' / Foto: PR

Del artikel

Årets dokumentarfilmfestival CPH:DOX nærmer sig. Vi har studeret det omfangsrige program, der rummer flere end 100 film, og fundet frem til 25 film, du skal se nærmere på.

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX er tilbage 13.–24. marts 2024, og udover film er der også talks, koncerter og alskens forskellige events på programmet.

Vi har fundet frem til de vildeste og mest interessante filmiske historier fra virkeligheden, skildret gennem filmfolkenes skarpe linser.

Vi har allerede fundet frem til fem danske dokumentarfilm, som du skal se, hvoraf vi har anmeldt to af dem, nemlig Før stormen og Ekko af kærlighed.

Filmene kommer langt omkring, godt og vel alle kontinenter runder vi, og selvfølgelig også den nærværende andedam. Gangstere, tragiske familiehistorier og glade stunder, alt er repræsenteret i årets DOX-udvalg.

Copa 71

Eksperterne går nærmest i selvsving, når det danske herrelandshold i fodbold har kvalificeret sig til en slutrunde. Er det nu, miraklet fra ’92 bliver gentaget? Svaret er nej, og det slet ikke i en verdensmesterskabskontekst.

Men Danmark har faktisk vundet VM i fodbold. I 1971 deltog det danske kvindelandshold sammen med en række andre nationer i et verdensmesterskab i Mexico, lavet udenom det mandecentrerede FIFA, der derfor ikke anerkendte turneringen.

Ikke desto mindre vandt vi finalen ved det uofficielle verdensmesterskab på et fyldt stadion med ikke færre end 112.000 tilskuere. Verdensmestrene Birthe Kjem og Ann Stengaard er hovedpersonerne i tilbageblikket på den gloriøse tid i Mexico, hvor vi tog trofæet med hjem.

Afterwar

Birgitte Stærmose har de senere år markeret sig som en dygtig serieinstruktør med flere gode titler på cv’et.

I 2009 lavede hun den rystende kortfilm Ønskebørn, hvor man følger en række børn i Kosovo-hovedstaden Pristina i efterdønningerne af uafhængighedskrigen fra Serbien. I krydsfeltet mellem fiktion og dokumentar fremfører de medvirkende monologer, hvis indhold til tider er meget trist, direkte til kameraet.

Afterwar integrerer kortfilmen og vender tilbage til de nu voksne børn, hvor tilværelsen ikke er blevet mindre trøstesløs.

The Flats

The Flats
'The Flats'
Foto: Films de Force Majeure

De deprimerende grå betonblokke rummer ekkoer af fortiden, som ikke vil forsvinde, så længe fundamentet og beboerne er der.

The Flats foregår i Belfast, specifikt i boligkvarteret New Lodge. Selv om konflikten mellem protestanter og katolikker formelt er afsluttet, er sårene fra de mange uhyggelige oplevelser stadig til stede.

Gennem flue-på-væggen-optagelser og rekonstruktioner formår instruktøren at skabe en filmisk perle, hvor æstetikken leder tankerne hen på 70'erne, mens dilemmaerne er forankret både i fortiden og nutiden.

Wilfred Buck

Wilfred Buck
'Wilfred Buck'
Foto: Aaron Munson

Den navnkundige Wilfred er hovedpersonen i Lisa Jacksons dokumentar om Cree-folket i Canada og USA.

Wilfred Buck skildrer, hvordan tiden er den værste røver, når det kommer til at huske fortiden. Traditioner, viden og kulturel selvrespekt eroderer langsomt, hvis ingen holder kulturen i hævd, så den kan blive givet videre til den næste generation.

Et smukt og poetisk portræt, som berører, hvordan fortidens kolonisering stadig den dag i dag truer med at udrydde folkeslag. Måske ikke etnisk, men kulturelt.

Balomania

Hvordan kan man hade balloner?

Det er det umiddelbare spørgsmål, man får lyst til at stille, når man læser beskrivelsen af Sissel Morell Dargis’ Balomania. I Brasilien har der eksisteret en flere hundrede år gammel tradition med at designe farvestrålende silkepapirsballoner.

Men det blev der sat en stopper for i 1998, hvor det blev forbudt. Dem, der holder traditionen i hævd – baloeiros – er dermed jaget af både politi og dusørjægere, der leder efter dem i de fattige favelaers snirklede gader.

Englemord

Et af de værste tidspunkter i et barns liv er, når de skal begrave deres forældre. For nogen sker det langt tidligere end planlagt, selv om man vel aldrig kan planlægge sådan noget.

Instruktør Patricia Bbaale Bandak var blot to år gammel, da hendes mor blev myrdet i familiens hjem i Uganda.

Nu, cirka 35 år senere rejser hun tilbage til det afrikanske land for at finde ud, hvem moderen var, og hvorfor hun skulle dø. Men når devisen, ”hvis ikke man har noget pænt at sige, så skal man ikke sige noget,” er den dominerende diskurs, er det ikke sådan lige til at få svar – ditto at konfrontere sin far og dermed få ham til at genopleve den traumatiske periode.

Vores fars sol

I 2014 bliver skuespilleren Søren Spanning ramt af en hjerneblødning, og i 2020 dør han 68 år gammel. Fra at have været aktiv i serier, film og teater bliver hans liv for evigt forandret i de sidste seks år.

Hans to børn, skuespiller Rosalinde Mynster og filmfotograf Jasper Spanning, har med Vores fars sol lavet et flot visuelt mindesmærke til og om deres afdøde far.

Det er en film om liv, død og den efterfølgende sorg, de efterladte skal håndtere efter at have mistet en elsket.

Phantoms of the Sierra Madre

Det lyder som plottet til en western- eller adventurefilm: Tre personer drager ud for at finde en forsvunden apachestamme i Mexico. Men det er ikke en uofficiel fortsættelse til Indiana Jones, for Phantoms of the Sierra Madre følger forfatter Lars K. Andersen, instruktør Håvard Bustnes og Geronimos oldebarn, Pius, mens de træder i den norske opdagelsesrejsende Helge Ingstads spor.

Eventyret tager dog en uventet drejning, så forfatteren og instruktøren bliver nødt til at genoverveje, om det er overhovedet er de to udefrakommende, der skal fortælle historien om en kultur, som støt og roligt svinder ind for hvert år, der går.

En plads i solen

Instruktør Mette Carla Albrechtsen sætter med En plads i solen spotlight på, hvad der gemmer sig i skyggen på ferieparadiset Gran Canaria.

Hvert år valfarter turister til den spanske ø. Omkring fire millioner mennesker bruger deres ferie der i Atlanterhavet, men de er der kun midlertidigt for at have nogle øjeblikkes idyl.

De, som bor der fast, har nogle helt anderledes oplevelser. De arbejder i serviceindustrien, er på flugt fra krig, eller hvad end tilværelse, livet nu engang har budt dem. Det er dem, Albrechtsen retter linsen imod, de almindelige mennesker, som lever deres liv midt imellem havet af glade turister.

Daughter of Genghis

Syv år har instruktørerne Kristoffer Juel Poulsen, Christian Als og Ekstra Bladets chefredaktør Knud Brix brugt på at følge hovedpersonen i Gerel Byamba i Daughter of Genghis.

Vi er i Mongoliet, khanernes land, hvor hun er leder af den ultranationalistiske organisation Gerel Khas. Med vold og magt forsøger hun og medlemmerne, som udelukkende er kvinder, at holde landet frit af sexarbejde og raceblanding med de kinesiske naboer.

Udover at være hardcore feminist er hun også enlig mor til drengen Temuulen, og balancen mellem at være mor og voldelig selvtægtperson er nærmest ikkeeksisterende. Det er alt eller intet, og spørgsmålet er, hvad Gerel i sidste ende vægter højest.

Can’t Feel Nothing

Can't Feel Nothing
'Can't Feel Nothing'
Foto: CPH DOX

Har du også prøvet at sidde på telefonen og stene i en uendelighed på Facebook, Instagram eller TikTok? Scrolle uafbrudt, fordi der er noget, du altid har gjort, og alligevel ikke har andet at tage dig til, eller det tror du i hvert fald.

Så er du måske en af de skærmzombier, der bliver skildret i David Borensteins Can’t Feel Nothing.

Omdrejningspunktet er vores brug af sociale medier, og hvordan de er med til at skabe en generation af følelseshed, fordi brugerne konstant bliver stimuleret og eksponeret for alt, hvad de overhovedet kan forestille sig og mere til. Instruktøren møder nogle af alle de individer, som skaber indhold til at stille zombiernes sult.

Ibelin

Hvor forrige film viser farerne ved onlineverdenen, skildrer norske Benjamin Ree med Ibelin nogle af de elementer, der gør at folk, som ellers ikke har mulighed for at få et liv i virkeligheden, kan leve et fuldt liv i det virtuelle.

Ibelin handler om gameren Mats Steen. Han led af en degenerativ muskelsygdom og døde alt for tidligt som 25-årig. Men hvor hans forældre troede, at han havde levet et liv i ensomhed, dukkede en sandhed op, efter han var gået bort.

Gennem spillet World of Warcraft havde han skabt venskaber på tværs af kontinenter og var en afholdt person blandt mange mennesker verden over.

Super/Man: The Christopher Reeve Story

Super/Man The Christopher Reeve Story
'Super/Man: The Christopher Reeve Story'
Foto: Jenco Films

Sidste år var Michael J. Fox-dokumentaren Still: A Michael J. Fox Movie på programmet på CPH: DOX, og her fik vi indblik i filmstjernens liv og hans daglige kamp mod Parkinsons.

Derfor er det ikke helt forkert at se Super/Man: The Christopher Reeve Story som en spirituel efterfølger. Skuespilleren, som legemliggjorde superhelten med S’et på brystet, blev lam fra nakken og ned efter en rideulykke i 1995.

Vi kommer rundt om hans karriere og privatliv, og hvordan hans død i 2004 påvirkede de efterladte, samt den arv han har efterladt til filmhistorien med sin præstation som manden at stål.

Abba – Imod alle odds

Abba imod alle odds
'ABBA - Imod alle odds'
Foto: PR

Udover Zlatan Ibrahimovich er Sveriges største eksportsucces de seneste 50 år uden sammenligning popgruppen ABBA.

De fire svenskere betog en hel verden med deres catchy discopop, og når man først havde hørt en af deres sange en gang, kom den aldrig ud af hovedet igen.

I år er det netop 50 år siden, at gruppen vandt Eurovision og indledte et fireårigt erobringstogt i popmusikkens verden. Instruktør James Rogan har med bl.a. hidtil ukendte arkivoptagelser skabt en flot portræt af et af de største fænomener fra det kølige Skandinavien.

Apollo Thirteen: Survival

Apollo Thirteen Survival
'Apollo Thirteen: Survival'
Foto: PR

Er man filminteresseret eller har haft flow-tv omkring årtusindskiftet, har man nok stiftet bekendtskab med Tom Hanks-filmen Apollo 13.

Filmen skildrer det dramatiske forløb, da et amerikansk rumfartøj med tre astronauter ombord i 1970 pludselig blev ramt af en eksplosion, der truede med at tage livet af dem.

Peter Middletons dokumentarfilm Apollo Thirteen: Survival formidler gennem arkivmateriale dramaet, der bliver lige den tand mere intens end fiktionsfilmen, fordi vi her hører frygten i de faktiske menneskers stemme, mens de forsøger alt, hvad de kan for at undgå at dø.

Billy & Molly: An Otter Love Story

Billy & Molly An Otter Love Story
'Billy & Molly: An Otter Love Story'
Foto: PR

En stor kandidat til årets mest nuttede historie er Charlie Hamilton-James’ fine Billy & Molly: An Otter Love Story.

Den stovte skotte Billy bor sammen med konen Susan på Shetlandsøerne, hvor vandet omgiver den melankolske mands tilværelse.

Indtil en lille babyodder finder vej ind i hans liv. Molly, som han navngiver den, bliver en kilde til glæde i Billys liv, og makkerparret er muligvis det mest cute, du kommer til at opleve på årets udgave af CPH: DOX.

Look Into My Eyes

En publikumsfavorit fra januar måneds Sundance filmfestival finder vej til København i form af den fine Look Into My Eyes.

Fokus er på en gruppe synske i New York og deres samtaler med deres klienter. Det er et rørende portræt af de mennesker, som søger sjælefred hos dem.

Det viser sig nemlig i langt højere grad at handle om at bearbejde uforløste traumer eller spørgsmål, som har naget klienterne igennem en årrække. Det er fint, uden at kamme over i følelsesporno.

A Disturbance in the Force

Star Wars-fans kender den godt.

Den forbudte tv-special, som blev sendt én gang og derefter i flere årtier kun var at finde på nedslidte VHS-bånd og YouTube. Star Wars: Holiday Special er en fiasko fra ende til anden, men fantastisk underholdende, så længe man er forberedt på, at det man skal se ikke er godt.

Jeremy Coon går med A Disturbance in the Force i dybden med det aparte fænomen, hvor der både bliver gjort grin med tv-specialen, men også kigget på hele produktionen omkring det famøse øjeblik i Star Wars- og tv-historien.

Thank You Very Much

Andy Kaufman var en af de største stjerner på komediehimlen i slut-70'erne og start-’80'erne frem til sin død i 1984.

Han var en unik karakter, som ikke var bleg for at være fjendtlig overfor sit publikum, hvis det var den reaktion, Kaufman ville have fra dem. Hans mindeværdige tur i wrestlingmanagen er noget af det bedste og mest medrivende fra start-1980'erne.

Instruktør Alex Braverman tegner et rørende og underholdende portræt gennem interviews med venner, familie og kollegaer samt en hulens masse arkivmateriale.

Antartica Calling

Det var drønumuligt ikke at forelske sig i den skønne dokumentar Pingvinmarchen tilbage i midt 00'erne, hvor instruktør Luc Jacquets Oscar-belønnede film gav et charmerende indblik i kejserpingvinernes liv på Sydpolen.

Nu er Jacquet tilbage med en ny dokumentar, der igen foregår i det golde og kolde islandskab.

De sort/hvide billeder giver et smukt og skræmmende look til et imponerende område, hvor naturen er den suveræne hersker, dommer og bøddel.

Youth (Spring)

Årets maratonfilm er kinesiske Wang Bings Youth (Spring), som følger en gruppe unge tekstilarbejdere i den kinesiske by Zhili.

Længden på lidt over tre en halv time vil muligvis skræmme mange væk, men for de udholdende venter der sig en oplevelse udover det sædvanlige.

Bing tilbragte et år sammen med arbejderne, og vi følger dem i alle aspekter af deres liv. Nogle gange er det også der, at livets smukkeste øjeblikke opstår.

Teaches of Peaches

Der er sangere, og så er der canadiske Merrill Nisker, bedre kendt under kunstnernavnet Peaches.

Instruktørerne Philipp Fussenegger og Judy Landkammer har fulgt Peaches under hendes koncertturné Teaches of Peaches Anniversary Tour tilbage i 2022, hvor vi både kommer omkring hele mekanikken på turnéen og også, hvem Peaches, eller rettere sagt, Merrill Nisker er som person.

Hollywoodgate

Selv om titlen umiddelbart leder tankerne hen på en slesk true crime om en eller anden skandale i Hollywood, refererer den i stedet til en tidligere CIA-base i Afghanistan.

Efter at amerikanerne har trukket sig ud af landet i stor hast, råder Taliban-regimet pludselig over nye kampfly, helikoptere, våben, medicin og andet militærudstyr.

Den egyptiske dokumentarist Ibrahim Nash’at får eksklusiv adgang til Taliban og Hollywoodgate i et år, dog med den konstante trussel hængende over hovedet, at hvis de begynder at synes, han er træls, kan det koste ham livet.

Israelism

Få konflikter fylder så meget på den internationale scene i øjeblikket som det, der sker i Palæstina.

I Israelism følger vi to amerikanske, jødiske universitetsstuderende i takt med, at de bliver mere og mere bevidste om, at den overbevisning, de er vokset op med om konflikten, ikke stemmer overens med virkeligheden.

Filmvisninger på amerikanske universiteter blev aflyst eller beskudt af kritik fra folk, som mener, at der er tale om et antisemitisk værk. Debatten har siden da kørt for fuld hammer ”over there”, og intet tegner desværre til, at blodsudgydelserne stopper lige med det samme.

I Shall Not Hate

Vi bliver i de grumme konflikters tegn med I Shall Not Hate.

Den palæstinensiske læge Izzeldin Abuelaish er ansat på en israelsk fødeafdeling, da en kampvogn bomber hans hus og dræber hans tre døtre.

I stedet for at gå hadets vej vender han sig i den modsatte retning og starter en global kampagne for at udrydde had og skabe fred. Sorgen og traumet over døtrenes død sidder stadig hårdt i ham, og han forsøger derfor gennem rettens vej at få stillet den israelske regering til ansvar for angrebet, der ødelagde hans familie.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omCPH:DOXBiograf

Andre Film | Guides