Film | Guides

5 danske dokumentarfilm, du skal se under CPH:DOX 2024

Af
Signe Bjørg Granberg
4. marts 2024
'Efterklang: The Makedonium Band'
Det danske band Efterklang møder makedonsk folkemusik i Andreas Johnsens nye dokumentarfilm / Foto: Søren Lynggaard

Del artikel

Om ganske kort tid starter CPH:DOX, hvor der er mulighed for at dykke ned i de bedste dokumentarer fra ind- og udland. Vi har i den anledning fundet 5 danske dokumentarer, du skal se på årets festival.

Den prestigefyldte dokumentarfilmfestival CPH:DOX løber af stablen 13.–24. marts og byder igen i år indenfor til stærke dokumentaroplevelser fra nær og fjern. Vi har her samlet fem danske dokumentarfilm, du ikke må snyde dig selv for i løbet af festivalen.

Før stormen

'Før stormen'
Dokumentarfilmen 'Før stormen' følger beboerne på den lille ø Mandø
Foto: Juan Palacios

Juan Palacios og Sofie Husum Johannesens dokumentarfilm om den lille ø Mandø og de store udfordringer, øens beboere står overfor, er et flot portræt af en verden, der lakker mod enden.

Filmen handler om de kun 27 beboere på Mandø, som ikke viger fra deres elskede ø, til trods for klimaforandringer med flere storme, vandstigninger og oversvømmelser.

Før stormen er produceret af Kasper Lykke Schultz for Elk Film.

Filmen fik biografpremiere 22. februar. Spilletider på årets CPH:DOX kan ses her.

The Son And The Moon

'The Son and The Moon'
Roja Pakari skildrer sit eget kræftforløb i den rørende og barske dokumentar 'The Son and the Moon'
Foto: Sonntag Pictures

Den dansk-iranske filmskaber Roja Pakar står sammen med medinstruktør, Emilie Monies, bag den nye dokumentar The Son And The Moon. Her retter hun på hudløst ærlig vis kameraets linse mod sig selv i den sværeste periode i sit liv. Hun har fået konstateret kræft, samtidig med at hun er gravid med sin søn Oskar.

Filmen foregår over seks år, og her deler Roja sygdomsforløbets mange nedture og tanker om at leve med en sygdom, der kan koste hende livet.

The Son And The Moon er produceret af Sara Stockmann for Sonntag Pictures

Filmen får verdenspremiere på CPH:DOX 18. marts. Øvrige spilletider på festivalen kan ses her.

Ekko af kærlighed

Ekko af kærlighed anmeldelse
Inger i 'Ekko af kærlighed'
Foto: Jacob Sofussen

Zara Zernys dokumentarfilm om ni personer, der alle er over 80 år, berører essentielle temaer som alderdom, kærlighed og død, og den er fyldt med rørende fortællinger fra ægte levede liv.

De ni hovedpersoner har det til fælles, at de i løbet af livet har oplevet stor kærlighed, men de har også mistet den igen. Hvordan har de levet deres liv? Hvad har fyldt – og hvad fylder stadig i deres hverdag?

Ekko af kærlighed er produceret af Maria Møller Kjeldgaard for Manna Film.

Filmen fik biografpremiere 25. februar. Spilletider på årets CPH:DOX kan ses her.

Life and Other Problems/ Livet og andre problemer

'Life and Other Problems'
'Life and Other Problems' tager afsæt i sagen om aflivningen af giraffen Marius, men handler om mere end det
Foto: Jacob Sofussen

Det er nok de færreste danskere, der ikke kan huske, hvor stor furore det vakte, da giraffen Marius blev aflivet i Københavns Zoo tilbage i 2014.

Men hvorfor satte Marius' skæbne så mange følelser i gang? Det spørgsmål har dokumentarist Max Kestner sat sig for at undersøge i den nye dokumentar Life and Other Problems.

Her taler Kestner med forskellige naturvidenskabelige forskere, og filmen ender med at handle om meget mere end "blot" aflivningen af en giraf i København Zoo.

Life and Other Problems er produceret af Vibeke Vogel for Bullitt Film.

Filmen får verdenspremiere på CPH:DOX 14. marts. Øvrige spilletider på festivalen kan ses her.

Efterklang: The Makedonium Band

'Efterklang: The Makedonium Band'
Andreas Johnsens nye dokumentar følger den musikalske udveksling mellem den nordmakedonske musikverden og det danske band Efterklang
Foto: Søren Lynggaard

Andreas Johnsens nye dokumentar Efterklang: The Makedonium Band følger bandet Efterklang og deres drøm om at sammensætte et band med en række lokale makedonske musikere, så de sammen kan optræde foran det arkitektoniske monument Makedonium, der hylder Makedoniens frihed og uafhængighed.

Filmen giver et charmerende indblik i en generøs og grænsenedbrydende udveksling mellem den nordmakedonske musikverden og et dansk band – og filmen emmer af musikglæde.

Efterklang: The Makedonium Band er produceret af Andreas Johnsen for Rosforth, Rasmus Stolberg for Rumraket og Vladica Mladenovski for MKC.

Filmen får verdenspremiere på CPH:DOX 18. marts. Øvrige spilletider på festivalen kan ses her.

Hele programmet for CPH:DOX finder du her.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Guides