ANN’befalinger: Her er 5 absolutte must-see-film i biograferne lige nu
Begyndelsen af året er altid ensbetydende med mange stærke film i biograferne. Det er midt i den såkaldte ‘award season’, hvor de film, der er i spil til en lang række filmpriser – med Oscar-uddelingen som rosinen i pølseenden – får premiere herhjemme. Det betyder med andre ord, at biograferne i øjeblikket bugner med gode tilbud.
Hvis du skal prioritere det store udbud, er her fem af de vigtigste (+ en ekstra bonus på streaming), som er absolutte ‘must-sees’, hvad enten du er nørd, der følger med i award season, eller bare er ude efter en kvalitetsmæssig stærk filmoplevelse i biografen.
The Zone of Interest, instrueret af Jonathan Glazer
Du har måske allerede set citat-plakaterne, hvor filmen udelukkende får fem og seks stjerner, og det er der en god grund til. Glazers film om Auschwitz-kommandanten Rudolf Höss og hans familie, der boede klos op ad kz-lejren, er en nytænkende, anderledes fortælling om Holocaust.
Gennem de subtile detaljer, det effektive lydspor og den groteske normalitet, er filmen intet mindre end et mesterværk, der er genialt godt tænkt. Personligt fatter jeg ikke, at Anatomy of a Fall får mere award-kærlighed, for denne film vil gå over i historien som en af de stærkeste film om, hvordan nazismen kunne ske.
The Zone of Interest har haft premiere.
Poor Things, instrueret af Yorgos Lanthimos
Siden hans allerførste film har jeg været kæmpefan af Lanthimos, der har været bannerfører for græsk films revival under kælenavnet ‘Weird Greek Wave’. Og Lanthimos laver film som ingen andre.
Det gælder også hans nyeste, der har uforlignelige Emma Stone i hovedrollen som Bella Baxter. En menneskeskabt kvinde, der skal finde ud af, hvad det vil sige at være menneske. Det er en slags Frankenstein-historie, men med vægt lagt på de sociale og seksuelle spilleregler i samfundet. Det er uhyre morsomt, vanvittigt, makabert og fuldstændigt originalt.
Poor Things får premiere på torsdag 18. januar.
The Holdovers, instrueret af Alexander Payne
Det er seks år siden, Payne sidst lavede en film (Downsizing), men nu er han stærkt tilbage med en, hvis skuespillere allerede har vundet adskillige priser. Den ene af dem er Paul Giamatti, der spiller den gnavne kostskolelærer Paul. Han har fået den sure tjans at passe på en lille flok studerende hen over juleferien.
Flokken bliver snart kogt ned til en, Angus Tilly (Dominic Sessa), og sammen med kantinelederen Mary (Da’Vine Joy Randolph, der også har vundet priser), bliver de et trekløver, der er tvunget til at holde jul sammen. Som det ofte er, når man bliver tvunget til at lære nogen bedre at kende, falder fordommene, og (selv) indsigterne stiger. Det er visdom fortalt på en varm og humoristisk måde og med fremragende skuespilpræstationer.
The Holdovers har haft premiere.
Anmeldelse: ’The Holdovers’ bliver en fremtidig juleklassiker
Fallen Leaves, instrueret af Aki Kaurismäki
Den finske mesterinstruktør Aki Kaurismäki har skabt en karriere ud af ordknappe film om tunge, sociale emner og dystre skæbner. Denne gang har han dog kastet sig over noget så sødmefyldt som en vaskeægte kærlighedshistorie. Selvfølgelig fortalt på den lidt akavede finske måde, hvor blikke siger mere end tre ord.
Filmen følger kvinden Ansa, der bliver fyret fra sit job i supermarkedet, og en aften i byen tilfældigt møder fabriksarbejderen Holappa. Men fra at kigge diskret på hinanden til at udveksle fraser og ligefrem telefonnumre, er der et stykke vej. Om Ansa og Holappa alligevel får hinanden, må man se denne lille, charmerende perle for.
Fallen Leaves har haft premiere.
Anatomy of a Fall, instrueret af Justine Triet
Med lige dele parforholds- og retssalsdrama triumferede filmen allerede lige efter premieren på Cannes Film Festivalen sidste år, hvor den vandt Guldpalmen. Hovedpersonerne er forfatteren Sandra Voyter (en stærk Sandra Hüller, der også spiller med i The Zone of Interest), der er gift med Samuel Maleski, der også engang har skrevet en bog. Med årene og den ulige fordeling af succes er ægteskabet begyndt at knage gevaldigt, og en dag bliver Samuel fundet død uden for huset.
Spørgsmålet er om han har begået selvmord, sådan som Sandra hævder, eller om hun har skubbet ham. Politiet mistænker det sidste og lægger derfor sag an mod hende. Det store spørgsmål efter filmen er, om hun gjorde det eller ej, men i virkeligheden er filmens styrke dens portrættering af et forhold i opløsning. Igennem især en knivskarp skrevet dialog af instruktør Justine Triet og manuskriptforfatter Arthur Harari. Og så en blændende skuespilpræstation af Sandra Hüller – igen.
Anatomy of a Fall får premiere 1. februar.
Saltburn, instrueret af Emerald Fennell
Som en lille bonus, der falder lidt uden for præmissen, kommer Saltburn med, fordi den er et must. Filmen fik af uransagelige årsager aldrig biografpremiere herhjemme, som den gjorde i USA. Jeg selv så den for eksempel i en biograf i New York. I stedet røg den direkte ud på streaming og er blevet et kæmpehit på TikTok, hvor folk ynder at filme andres reaktioner på nogle af de mest kontroversielle scener.
Og ja, der er scener, der vil få en reaktion fra de fleste, mest i afsky. Men ikke uden humor. Og netop den underliggende, bidende humor er en medspillende faktor i en historie, der minder ret meget om The Talented Mr. Ripley. Oliver Quick møder den flotte, populære og rige Felix Catton på universitetet – spillet af hhv. Barry Keoghan og Jacob Elordi – og Oliver drømmer om at blive venner med Felix. Ja, faktisk om at få Felix’ liv. Da han bliver inviteret med hjem til Catton-familien på godset ‘Saltburn’, tror han, at lykken er gjort. Og hvad der så sker, det må du og din gag-refleks selv opleve.
Saltburn kan streames på Prime Video.
Anmeldelse: Emerald Fennells ’Saltburn’ er en overdådig satirisk thriller
Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: