Film | Guides

Olivia Colmans bedste film- og serieroller

Af
Claus Nygaard Petersen
30. januar 2024
Wonka
Olivia Colman i 'Wonka' / Foto: Jaap Buittendijk

Del artikel

Den britiske stjerneskuespiller fylder 50 år 30. januar, og derfor kaster vores journalist Claus Nygaard Petersen et blik på hendes prægtige karriere.

Det føles, som om Olivia Colman har været filmstjerne for evigt, men det var faktisk først i 2018, at hun fik sit rigtig store filmgennembrud.

Olivia Colman er født 30. januar 1974 i Norwich, og i anledning af den runde dag har vi kigget hendes karriere efter i sømmene og fundet frem til højdepunkterne. Hendes filmdebut fandt sted i 2004, hvor hun lagde stemme til Terkels mor i den engelske version af Terkel i knibe, og skuespilleren fik efterfølgende mange biroller af varierende størrelse på det store lærred.

I stedet slog Colman sine folder i serie- og streamingland, hvor hun langsomt, men sikkert fik opbygget et ry som dygtig skuespiller, der fik det maksimale ud af sine karakterer.

En af de tidlige perler, som desværre ikke kan streames pt., er den vidunderligt gakkede hospitalskomedieserie Green Wing, hvor Olivia Colman netop excellerer i rollen som en sekretær i det mest vanvittige kontormiljø nogensinde.

Der er langt fra den genialitet i 2004 til den mere seriøse no bullshit-rolle i den fremragende spionserie af Susanne Bier, The Night Manager, baseret på en John le Carré-roman, som havde Tom Hiddleston i hovedrollen.

Vi har fundet frem til 11 højdepunkter fra karrieren, som her kommer i den rækkefølge, de har fået premiere.

Rev. (2010-2014)

Den første rigtige store serierolle for Olivia Colman var som Alex Smallbone, hustruen til Tom Hollanders landsbypræst Adam Smallbone, der får et nyt i stift i den østlige del af London.

Rev. er en stille og rolig komedieserie med fine dramatiske undertoner. I den forstand er den meget klassisk britisk: Rigtig godt håndværk med skuespillere, der er virkelig gode og fængende historier med rappe replikker og et veltilrettelagt følelsesmæssigt punch.

Rev. kan ses hos Britbox.

Broadchurch (2013-2017)

Skiftet fra den lette tone i Rev. til den tonstunge, dystre alvor i krimiserien Broadchurch kunne ikke være mere slående.

Olivia Colman og David Tennant spiller de to politifolk Ellie Miller og Alec Hardy. Omdrejningspunktet i serien er mordet på den 11-årige dreng Danny Latimer, og hvordan det påvirker alle i det lille samfund. Selv om morderen allerede bliver fundet i slutningen af første sæson, følger de to efterfølgende sæsoner, hvordan begivenheden stadig hviler tungt over de pårørende – både Dannys og morderens.

Olivia Colman brager igennem i en imponerende grad og bliver fortjent belønnet med priser for sit portræt af Miller.

Broadchurch kan ses hos Britbox.

Fleabag (2016-2019)

Olivia Colman har den sjældne evne til både at fremstå som det mest sympatiske menneske i verden og det mest usympatiske.

Rollen som stedmoderen til Phoebe Waller-Bridges navnkundige hovedperson er måske ikke verdens værste menneske, men hun er godt irriterende mange gange. Det er i hvert fald det indtryk, vi umiddelbart skal have, og det formidler Olivia Colman med forrygende bravur i den skønne birolle.

Fleabag kan ses hos Prime Video.

The Favourite (2018)

Der er ingen tvivl om, at rollen som den ubehagelige dronning Anne i Yorgos Lanthimos’ (Poor Things) The Favourite var karrierens hidtil største og det uomtvistelige store gennembrud.

Hun er tragisk og på samme tid usympatisk, og Colman får flot formidlet de komplicerede elementer i Anne. Hendes scenetilstedeværelse er i den grad overbevisende, så man forstår, hvorfor hun er centrum for trekantsdramaet mellem hende selv, lady Sarah Churchill (Rachel Weisz) og Abigail Hill (Emma Stone).

Præstationen blev også fortjent belønnet med alverdens priser, inklusiv en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle.

The Favourite kan ses hos Disney+ og Netflix m.fl.

The Crown (2019-2020, 2023)

Fra den ene dronning til den anden. Rollen som dronning Elizabeth II i Netflix' royale dramaserie The Crown er pudsig af flere årsager.

For Olivia Colman har faktisk spillet hendes mor, Elizabeth, tilbage i 2012 filmen Hyde Park on Hudson. Kvalitetsmæssigt er den film ikke meget at råbe hurra for, modsat de to sæsoner af The Crown, hvor Colman legemliggør den britiske monark.

Endnu en gang blev skuespillerens præstation fremhævet som værende noget af det bedste. Ikke alene ved de to sæsoner, men i serien generelt, og det vidner i den grad om, hvor dygtig en skuespiller Olivia Colman er og ikke mindst, hvor stort en indtryk hun efterlader hos publikum.

The Crown kan ses hos Netflix.

The Father (2020)

Blandt de mange frygtelige sygdomme, man kan blive ramt af, er demens en usædvanlig ond en af slagsen.

I takt med at hukommelsen forsvinder, mister man mere og mere af sig selv, og man har ingen mulighed for at stoppe det eller forstå, hvad der sker. Det er netop dét, der er udgangspunktet for Florian Zellers rystende The Father, baseret på hans skuespil af samme navn.

Olivia Colman spiller datteren til Anthony Hopkins' karakter, og det er gennem ham, at vi oplever filmen, set fra en dements synspunkt. Begge skuespillere blev nomineret til en Oscar for deres præstationer i det tårefremkaldende drama.

The Father kan ses hos Filmstriben, HBO Max og Blockbuster m.fl.

The Lost Daughter (2021)

Med The Lost Daughter blev det slået fast, at Olivia Colman var en af de skuespillere, der har det helt særlige, som Oscar-akademiet holder øje med og kan lide.

Rollen som universitetsprofessoren Leda indbragte skuespilleren tredje Oscar-nominering på fire år, og er i vid udstrækning en sammenfatning af Colmans mange facetter.

Til tider lettere usympatisk, lidt sørgelig og med en omsorgsfuld side camoufleret under en masse skarpe bemærkninger. Hvis man kun har tid til at se én Olivia Colman-titel, er The Lost Daughter et perfekt indblik i alle skuespillerens facetter.

The Lost Daughter kan ses hos Filmstriben, Blockbuster og Grand Hjemmebio m.fl.

Landscapers (2021)

Olivia Colman har gennem hele sin karriere haft en villighed til at give sig i kast med projekter, der ikke altid er lige konventionelle.

HBO-serien Landscapers er et perfekt eksempel på det. Den alternative true crime-miniserie havde oprindeligt Alexander Payne (The Holdovers) tilknyttet som instruktør, men pga. skemakonflikter var han nødt til at droppe den og blev erstattet af multitalentet Will Sharpe, som fans The White Lotus vil genkende fra anden sæson, hvor han spillede en af hovedrollerne.

Colman og David Thewlis spiller hovedrollerne som et par, der har myrdet hendes forældre og er sluppet af med gerningen i over et årti. Selve historien er måske ikke så usædvanlig, men måden den bliver fortalt på, med teaterlignende scener og tale direkte til seeren, er udover det sædvanlige.

Landscapers kan ses hos HBO Max.

Heartstopper (2022-)

Præcis, hvad det er, som gør, at Olivia Colman ofte bliver castet som mor, er ikke helt til at blive klog på. Men hun gør det altid godt, hvad end det er god mor eller en af den slags fra helvede.

Måske er Heartstopper det bedste eksempel på den første kategori. Man er aldrig i tvivl om, at Sarah (Colman) elsker sine sønner ubetinget. Selv når Nick (Kit Connor) tøver med at fortælle sin mor, at han har følelser for og er kærester med Charlie (Joe Locke), sidder man med en fornemmelse af, at hun nok skal være der for ham. Hun er ikke en af den slags forældre, som bliver skuffet eller ked af det, fordi hendes søn nu har en drengekæreste.

I et par episoder får vi også bekræftet den følelse, endda med rørende effektivitet. Olivia Colman, når hun er venlig mor, er mor-goals: Sød, rar og klar til verbalt (og måske fysisk?) at skære alle midt over, hvis de fucker med hendes søns liv.

Heartstopper kan ses hos Netflix.

The Bear (2023)

Man ved, at en skuespiller er noget særligt, når de gør indtryk på en ved at gøre noget så mondænt som at stå og skrælle svampe.

Selv om det kun er få minutter, Colman er med i syvende afsnit af anden sæson af The Bear, er det nok til, at man sidder bagefter og er sådan ”Damn, det var Olivia Colman”. Vi ved nemlig ikke, hvem ejeren af den restaurant, Richie (Ebon Moss-Bachrach) er i lære på er, så da Colman pludselig dukker op, er det noget af en overraskelse.

Og det vidner om den stjernestatus, skuespilleren har opnået siden det helt store gennembrud med The Favourite tilbage i 2018. At hun så også udstråler den ro, som er det gennemgående tema for afsnittet, og som Richie skal lære at mestre, er med til at cementere afsnittet som det bedste i sæsonen.

The Bear kan ses hos Disney+.

Wonka (2023)

Findes der noget, Olivia Colman ikke kan?

Svaret peger efterhånden i retning af nej. Drama og komedie, og med musicalperlen Wonka får vi også set evnerne udi sang. Som den nederdrægtige Mrs. Scrubit, der får snøret Willy Wonka (Timothée Chalamet) ind i en form for slaverilignende kontrakt, er skuespilleren intet mindre end superb.

Karakteren er på sin vis en mere munter udgave af Madame Thénardier fra Les Misérables, som Colman spillede i en britisk serieadaptation tilbage i 2016 med Dominic West (The Wire, The Affair, The Crown) som Jean Valjean og Lily Collins (Emily in Paris) som Fantine.

Olivia Colmans præstation er meget symptomatisk for alt, hvad hun laver i sin karriere lige nu. Hun er fremragende, også når det kommer til feel-good-film som Wonka.

Næste gang, vi ser skuespilleren bliver det i tredje omgang af en af de absolut bedste feel-good-franchises, der findes i øjeblikket, nemlig Paddington. Den gang skal den charmerende bjørn sammen med sin britiske adoptivfamilie tilbage til hjemlandet Peru og besøge sin tante Lucy. Colman spiller nonnen Reverend Mother, der driver et hjem for pensionerede bjørne – ’amen, det kan kun blive godt!

Wonka kan ses i biograferne og kan købes hos Blockbuster.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Guides