Film | Guides

Store kjoler, flotte baller og kvinder med ben i næsen: Her er 10 feministiske kostumedramaer

Af
Thea Torp
30. maj 2024
10 feministiske kostumedramaer
Emma Stone i 'The Favourite' / Foto: Twentieth Century Fox

Del artikel

Mens vi venter utålmodigt på anden del af ’Bridgertons’ tredje sæson, får du her 10 fantastiske kostumedramaer, du kan varme op med.

Kostumedramaet synes at have det hele. Smukke kjoler, store dramaer og monumentale forelskelser. En eventyrligt fremmed verden fyldt med pragtfulde slotte, gamle egetræer, forgyldte kareter og endeløse silkedraperinger, man kan drømme sig tilbage til.

Interessant for kostumedramaet er også, at historien foregår en patriarkalsk fortid. Derfor bruger mange moderne kostumedramaer anledningen til at slå et bagudvendt feministisk slag for ligestillingen – så meget, som den slags nu lader sig gøre, når man er iført korset og krinoline.

Her er en liste over 10 moderne, feministiske kostumedramaer, du kan kaste dig over, mens du venter på anden del af Bridgerton sæson 3, der får premiere 13. juni.

The Beguiled
Jane Eyre
The Favourite
Little Women
The Handmaiden
Portræt af en kvinde i flammer
Orlando
Gentleman Jack
The Great
Emma.

The Beguiled (2017)

En pige finder en såret soldat under et træ, da hun er ude for at finde svampe til den pigeskole, hvor hun bor. Vi er i det sydlige USA under Borgerkrigen (1861-1865), og kvinderne er stuvet væk fra den barske virkelighed i en hvid villa, hvor de keeeder sig.

Så da soldaten kommer med pigen hjem, konkurrerer kvinderne om hans opmærksomhed.

Men da manden ser ud til at ville udnytte situationen og både tage for sig af æbletærte og kvindelår, giver det bagslag. Nok er kvinderne konkurrenter, men mest af alt har de et søsterfællesskab. Og det bliver en blodig erfaring for den stakkels soldat.

Sofia Coppola vandt prisen som Bedste instruktør ved Cannes Film Festival i 2017 for The Beguiled. Colin Farrell er på dybt vand overfor Nicole Kidman, Elle Fanning og Kirsten Dunsts tre kvinder, der umiddelbart virker forførte, men er langt, langt mere handlekraftige under de store balkjoler end først antaget.

The Beguiled kan ses på Netflix og SkyShowtime.

Jane Eyre (2011)

Charlotte Brontë er en af Englands største forfattere, og Jane Eyre om den stille mus med den frygtelige barndom og den romantiske sjæl er hendes hovedværk. I Cary Joji Fukunagas afsindigt smukke filmatisering fra 2011 viser det sig, at der bag det forsigtige ydre findes en begavelse, der længes efter frihed og eventyr.

Jane Eyre ender efter sin traumatiserende opvækst som guvernante for en lille, fransk pige på et stort, engelsk gods. Mia Wasikowska står som Jane Eyre og stirrer ud gennem godsets vinduer og taler om, hvor svært det er at være en kvinde fyldt med verdenslængsel, låst inde i et guldbur.

Imens er godsets herre, den skuffede, uhøflige og hedonistiske Rochester (Michael Fassbender), efterhånden blevet afsindigt forelsket i guvernanten og hendes mærkværdige tegninger af alfer og lys.

Resten er du nødt til selv at opleve.

Jane Eyre kan ses på Filmstriben og Viaplay.

The Favourite (2018)

Måske har du set vinterens Oscarhit Poor Things med Emma Stone og elskede den og dens sexpositive oprørsbrøl. I 2018 udkom duoen Emma Stone og instruktør Yorgos Lanthimos med en lige så vidunderlig kjolefilm.

I The Favourite kæmper to kvinder om magthaverens, den skøre Dronning Annes, gunst. Det er helt selvfølgeligt for filmen, at kvinderne ikke bare er handlekraftige og forførende (overfor hinanden, mest af alt), men at de også stræber benhårdt efter magten og ingen midler skyr for at nå deres mål.

Filmen blev nomineret til 10 Oscars, hvoraf hovedrollen Olivia Colman vandt for sin præstation som Anne. Helt bemærkelsesværdigt var både Rachel Weisz og Emma Stone også nomineret for deres præstation som de store, konkurrerende biroller.

The Favourite kan ses på Disney+ og Netflix.

Little Women (2019)

Little Women var en banebrydende roman om fire søstre, der vokser op i det borgerkrigshærgede USA, da den udkom i 1868. Historien var ikke bare god, sjov og hjerteskærende. Den var skrevet af en kvinde – Louisa May Alcott – til kvinder om dét at være kvinde.

I Greta Gerwigs Oscarvindende version fra 2019 blev historien omskrevet, så hovedkarakteren Jo March hellere ville være forfatter end finde den store kærlighed.

I filmen vokser fire søstre op, spillet af Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh og Eliza Scanlen, i et tæt fællesskab, men må gradvist, som de bliver ældre, finde deres eget jeg og deres egne, voksne drømme.

Om det er som billedkunstner, skuespiller, musiker, forfatter – eller måske hustru og mor. Samtidig bliver nabodrengen, den rige Theodore, som en bror for søstrene, men også gradvist mere og mere en stor, romantisk kærlighed.

Filmen var nomineret til seks Oscars og vandt for sine smukke kostumer.

Little Women kan ses på Viaplay.

The Handmaiden (2016)

Ok, den foregår i 1930’erne, men i Japan, så der er stadig garanti for storslåede kimonoer i Park Chan-wooks forviklingsromance. En fattig kvinde hyres som tjenestepige for en anden, meget rigere, der står til at arve afsindigt mange penge.

Egentlig har tjenestepigen planer om at svindle hende, men vikles ind i et langt mere kompliceret og skummelt plot, for kvinden har en mørk fortid underlagt en skummel, gammel mand, der udnytter hende seksuelt.

Der opstår gradvist en kærlighedsrelation mellem tjenestepigen og den rige kvinde, og selv om de to umiddelbart virker som ofre under mændenes plot, så er meget ikke, som det syner. Mere skal ikke afsløres her, andet end at filmen rummer plottwist, der får en til at gispe.

The Handmaiden kan ses på Filmstriben og Max.

Portræt af en kvinde i flammer (2019)

Vivaldi vil aldrig lyde af det samme igen, efter man har set det franske, afsindigt romantiske og hjerteknusende mesterværk om to kvinder i kjoler, der forelsker sig i hinanden, men selvfølgelig ikke kan være sammen i 1700-tallets Frankrig.

Der er næsten ingen mænd til stede i Céline Sciammas kærlighedsfilm, der til gengæld er smuk som et oliemaleri. Marianne (Noémie Merlant) hyres til at male Héloïse (Adèle Haenel), men halen er, at det skal ske i smug. De to går ture på stormende strande, mens Marianne bare betragter den vrede, unge kvinde.

Maleriet er til hendes trolovede, hun aldrig har mødt, og hun truer med at begå selvmord over sin ufrihed, at kaste sig i bølgerne. Men så møder hun kærligheden i den anden kvinde, og resten er en lang, mesterlig tåreperser.

Portræt af en kvinde i flammer kan ses på Filmstriben.

Orlando (1992)

I Orlando spiller Tilda Swinton en ung adelig fyr, der lever sit bedste liv ved hoffet. Han er dronning Elizabeth den 1.s yndling (spillet af Quentin Crisp, en mand) på grund af sine lækre lægge, og hun giver ham land og gods, som skal være hans for evigt.

Så bliver han forelsket i en russisk skøjteprinsesse, og alting synes egentlig bare dejligt bekvemt for den unge, poetiske og privilegerede Orlando.

Fortællingen starter i 1500-tallet, men Orlando har fået udødelighed i tilgift af dronningen og rejser gennem århundrederne frem til nutiden.

Men i det osmanniske rige stopper festen pludselig – Orlando vågner nemlig en morgen op som kvinde.

Virginia Woolf skrev sin roman om den ganske queer Orlando i 1928, så selv om historien snart har stort jubilæum, kan man ikke påstå andet, end at den er topmoderne.

Orlando må som kvinde kæmpe for at beholde sit gods, bære smukke, men afsindigt upraktiske kjoler og afvise nærgående mænd – indtil hun gradvist vinder mere og mere frihed og kærlighed.

Orlando kan ses på Filmstriben.

Gentleman Jack (2019)

Gentleman Jack – med det borgerlige navn Anne Lister – er en af de første moderne lesbiske kvinder, og hende er der lavet en særdeles seværdig serie om, som desuden har fine små gæsteoptrædener af de danske skuespillere Sofie Gråbøl som den danske dronning Marie og Julie Agnete Vang som grevinde Blücher.

Selv om Gentleman Jack (Suranne Jones) udmærker sig ved at være en kvinde i 1800-tallet, der klæder sig i jakkesæt som en rigtig gentleman, så er kostumedramaet stadig fyldt med kæmpestore kjoler, mærkelige frisurer og helt afsindige kyser.

Men det særligt fede ved serien er, at Anne Lister bare er punk. Hun gifter sig med en anden kvinde, er forsker, går med pistol, er entreprenant og bare pisseligeglad med, hvad andre mennesker tænker om hende.

Det er ikke bare godt fjernsyn. Det er inspirerende.

Gentleman Jack kan ses på Max.

The Great (2020)

The Great er en tv-serie med Elle Fanning i tre sæsoner, hvor hun spiller en af historiens allerstørste, kvindelige skikkelser. Katarina den Store, der levede fra 1729-1796 og regerede Rusland i mere end 30 år, efter hun lavede et kup mod sin mand, Peter den 3, der spilles vidunderligt udueligt af Nicholas Hoult.

Katarina var en imponerende dame, der både troede på oplysning af det undertrykte, russiske folk, men også var kendt for at have et rimelig aktivt sexliv – ofte med mænd, der var markant yngre end hende selv.

Serien handler om Katarinas unge år, hvor hun gør sit bedste for at tage livet af sin farligt inkompetente og lettere idiotiske husbond.

The Great er skrevet af Tony McNamara, der også står bag Poor Things og The Favourite, så dramaet og den sorte humor er i top. Men kostumerne er til gengæld så flotte, man næsten kunne se den uden lyd og stadig have en vidunderlig aften.

The Great kan ses på Max.

Emma. (2020)

Autumn de Wilde filmatiserede en ny, farverig udgave af Jane Austens roman om hendes allermest irriterende hovedkarakter – den selvhøjtidelige, forkælede, men i bund og grund godhjertede Kirsten Giftekniv, Emma.

Emma herself spilles af stortalentet Anya Taylor-Joy, der virker til at hygge sig gevaldigt med at spille manipulerende teenagepige, der synes, hun ved bedre end alle omkring sig, men ikke selv mærker efter, når det er hendes eget hjerte i brystet, der slår ekstra hårdt.

I versionen fra 2020 er det rockmusikeren Johnny Flynn, der giver et råt-men-følsomt-flair til Mr. Knightley, som Emma selvfølgelig ikke ved, hun skændes med hele tiden, fordi hun synes, han er ekstra sød.

Emma. er gennemført pastelfarvet, lækker og sød som en kagebutik, og i øvrigt er det samme historie, der ligger grundlag til det ikoniske 90’er-hit Clueless.

Emma. kan lejes eller købes hos Apple TV og Blockbuster.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Guides

Mest læste