Stribevis af gode film: De bedste film på Filmstriben
Filmstriben er bibliotekernes filmtilbud og kræver kun, at du opretter et kodeord til dit lokale bibliotek. Det kan gøres nemt og gratis lige her, og få sekunder efter er du klar til at vælge blandt hundreder af titler.
Nuvel, der findes også mindre gode titler iblandt, men hører du til dem, der tror, at bibliotekerne kun ligger inde med støvede sort/hvide film eller de værste B-film fra rodeskuffen, så tager du fejl.
På Filmstriben finder du nye og gamle, klassikere og nyklassikere, Oscar-vindere og indiefilm. Vi har gravet en håndfuld af de bedste nyere film frem – lidt for enhver smag og i forskellige genrer.
Fantasy-fortællingen: Everything Everywhere All at Once
Fik du ikke set Everything Everywhere All at Once, da hele verden talte om den sidste år? Så forbered dig på, at denne film vil være noget af det skøreste, du længe har set. Filmen breder sig over en hel del genrer, f.eks. fantasy, komedie, sci-fi og ikke mindst absurditet. Den er derfor svær at putte i en kasse, men det skal du heller ikke forsøge på, når du ser den.
Du skal bare lade dig rive med, når den kinesisk-amerikanske kvinde Evelin Wang skifter skatteregnskabet ud med noget af eventyr. Som det eneste menneske kan hun redde verden fra undergangen ved at udforske andre verdener og de liv, som hun kunne have levet. Skørt? Ja! Mesterligt udført? Ja!
Så mesterligt, at den var nomineret til hele 11 Oscar-priser og vandt de syv af dem, bl.a. for årets bedste film, og som den første film nogensinde vandt en asiatisk kvinde for årets bedste hovedrolle.
Dramaet: The Father
Er du fan af The Crown, har du sikkert også et blødt punkt for Olivia Colman, der spillede dronning Elizabeth II i tredje og fjerde sæson af den britiske serie. Hvis overhovedet muligt bliver det punkt endnu blødere, når du har set The Father på Filmstriben.
I dette drama spiller hun over for den levende legende Anthony Hopkins. Hans karakter i filmen, Anthony, har galoperende demens, og hans omsorgsfulde datter, Anne (Oliva Colman), forsøger at tage sig af ham. Men sygdommen har så hårdt fat, at Annes hverdag fyldes af én stor kamp, hvor hun prøver at passe på sig selv og sin far, men hun kan ikke magte begge dele.
Olivia Colman og Anthony Hopkins spiller ekstremt følsomt og intimt overfor hinanden og giver os seere et klaustrofobisk og dybt autentisk indblik i et liv med Alzheimers. Hopkins vandt en Oscar for sin præstation, og selvom Colman spillede mindst lige så godt, måtte hun se sig slået af Youn Yuh-jung, der vandt for filmen Minari dét Oscar-år.
Den danske: Onkel
I denne film er det ikke de store skuespillernavne, der skal lokke dig til at trykke PLAY. Det er i stedet historien, æstetikken og de lange sekvenser, som gør denne film til én af de mest opsigtsvækkende og interessante danske film i nyere tid.
Onkel har Kris på 27 som hovedperson. Ligesom Anne i The Father passer hun et sygt familiemedlem. I Kris’ tilfælde sin halvinvalide onkel, som driver et mindre landbrug i Sønderjylland. En stor del af deres hverdag foregår i tavshed, og derfor virker den snakkesalige dyrlæge Johannes som en stor kontrast. Gennem ham opdager hun livet og verdenen uden for gården, hvor hun møder Mike, som giver hende tanker om at følge sin drømme, men sådan et valg vil samtidigt betyde et farvel til gården og onklen.
Og så tilbage til de små skuespillernavne; filmens skaber, Frelle Petersen, har udelukkende castet sønderjyske amatørskuespillere til sin film ud fra et ønske om at opnå den helt rigtige sønderjyske dialekt. Derfor har han kun castet indenfor en radius af 15 km fra den gård, hvor filmen foregår, hvilket i dette tilfælde gør handlingen endnu mere troværdig.
Anmeldelse: Nikolaj Coster-Waldaus nye film ’God is a Bullet’ er et fejlskud
Thrilleren: Parasite
Og så til endnu en film, som hele verden har talt om, og som i dén grad kan tåle et gensyn, hvis du var en af de knap 200.000, der så den i biografen i 2019.
I Parasite tager de fusen på dig og ikke mindst på den rige familie Park. ”De” er den koreanske familie Jung, der bor i en fugtig kælder uden ret meget internetforbindelse i et slumkvarter i Sydkorea. Familiens søn fusker sig til et privat undervisningsjob hos familien Park, og snart har hele familien snydt sig til et job hos Park-familien for at mærke lidt af rigdommens goder, men bedrageriet får selvfølgelig konsekvenser.
Ifølge filmsiden IMDb har Parasite været nomineret til (hold nu godt fast) 306 priser! Som om det ikke var nok at blære sig med, så vandt den en Oscar for bedste film og slog dermed ekstremt gode film som 1917, Joker og Marriage Story. Den var i øvrigt den første ikke-engelsksprogede film til at vinde en Oscar i den kategori.
Den sjove: En mand der hedder Ove
Trænger du i stedet til lidt at grine ad? Så skal du se komediedramaet En mand der hedder Ove. Filmen er baseret på Fredrik Backmans debutroman og bestseller af samme navn og foregår ligeledes i Sverige.
Den handler om den sure gamle mand Ove, der lever et liv i bitterhed og sorg over, at han har mistet sit livs kærlighed. Da livet ser allersortest ud, bakker hans nye genbo, en højgravid kvinde, ind i hans postkasse, og hans bitterhed når helt nye højder, indtil de to indleder et uventet, men kærkomment venskab, som får Oves gode hjerte til at vise sig.
Har du set et par svenske film eller serier, er du sikkert stødt på nogle af filmens skuespillere, der blandt andet tæller Rolf Lassgård (Jægerne, Efter brylluppet), Filip Berg (Bäckström, Ondskab), Ida Engvoll (Rebecka Martinsson, Riget Exodus) og Jessica Olsson (Gåsmamman, Advokaten). Filmen modtog en Oscar-nominering for bedste ikke-engelsksprogede film og vandt publikumsprisen ved årest Guldbagge-uddeling.
God låner!