Film | Guides

Top 5: De bedste danske film nogensinde

AfNadia Jordan Jensen
25. april 2023
De grønne slagtere
Foto: Foto: Newmarket Films

Del artikel

Hvilke film er de absolut bedste danske film til dato? Her kommer vores bud på de bedste danske film.

Også i år har danske film som Druk og Retfærdighedens ryttere ramt mange danskere direkte i hjertekulen. Men det er ikke kun i år, at danske film har leveret klassikere.

Vi kigger tilbage på dansk filmhistorie og ser på, hvilke der er de bedste danske film nogensinde.

Bliv opdateret på alt om film lige her!

5. Kvinden i buret

Kvinden i buret
Foto: Picturehouse Entertainment UK

Alle danskere kender til Afdeling Q- filmene og kan ikke få nok af Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares’ underholdende partnerskab. Filmene er baseret på Jussi Adler-Olsens krimithriller-bogserie. Den første film i serien, Kvinden i buret, har fundet vej til femtepladsen på denne liste og fortæller om forsvindingen af en kvindelig politiker, der er i sit værste mareridt.

Spørgsmålet er, om hun kan nå at blive fundet i live, eller om det er for sent. I filmen følger vi vicepolitikommissær Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas), som bliver sat til at opklare ældre uopklarede sager, hvor han får sagen om politikeren.

Samtidig møder han sin fremtidige assistent Assad (Fares Fares). I starten svinger de to ikke med hinanden, men efterhånden, som filmene udvikler sig, begynder de at forme et stærkt partnerskab, hvor intet kan stoppe dem.

Det står helt klart, at Kvinden i buret er en af de bedste film i filmserien. Dog betyder det ikke, at resten af filmene ikke kan anbefales. De er spændende, grumme krimifortællinger, som seeren ikke kan få sine øjne væk fra.

4. Dronningen

Dronningen
Foto: Rolf Konow

Denne dramafilm er en af de nyere på listen, men har ikke desto mindste gjort et enormt stort indtryk, da den kom ud i 2019. Dronningen handler om kvinden Anne (Trine Dyrholm), som er en succesfuld advokat, der er gift med lægen Peter.

Udadtil ser det ud, som om at alt er godt, men en dag kommer Peters 17-årige søn, Gustav, fra et andet ægteskab hjem og bor hos dem, og alt forandrer sig. Som tiden går, bliver Anne og Gustav tættere, og deres forhold udvikler sig til et af seksuel karakter.

Læs også: Top 10-film på HBO Max lige nu

Ikke nok med at filmens plot sætter seeren på en spids, så er filmen meget grafisk. Der bliver ikke lagt skjul på noget som helst, så seeren får alt at se.

Det er en film, der viser en kvindes frustrerende ægteskab, hvor hun godt ved, at alt hun gør er forkert. Alligevel kan hun ikke lade være med at blive drevet af sine lyster, hvilket har store konsekvenser for andre.

3. De grønne slagtere

De grønne slagtere
Foto: Foto: Newmarket Films

De, som har set De grønne slagtere, har haft svært ved at glemme den igen. Det er en grusom sort komedie om Bjarne (Nikolaj Lie Kaas) og Svend Sved (Mads Mikkelsen), som åbner deres egen slagterbutik for at komme væk fra deres nedgørende chef.

Imens de istandsætter deres nye butik, sker der en ulykke, hvor en elektriker fryser ihjel inde i deres fryserum. Dette opdager Svend den næste dag, hvor han i panik skærer ham ud til fileter og sælger det i butikken, som ”kylle rylle”, hvilket bliver en kæmpe succes.

Dog skal det vise sig at være svært at anskaffe sig mere af de specielle råvarer. Dette er starten på en fortælling om et slagteri, som solgte menneskekød til en hel by uden, at de vidste det.

Igennem filmens historie bliver seeren også præsenteret for medejer Bjarnes udfordringer i livet, hvor hans bror Eigil (Nikolaj Lie Kaas) vågner efter en syvårs koma. Eigil skal vise sig at være en stor konfrontation i Bjarnes liv, som han hellere vil undgå. Det er en fantastisk film, som både får dig til at grine og græde af grusomhed.

2. Blinkende lygter

Blinkende lygter
Foto: Scanbox Entertainment

”Det er en syg høne, der har lagt det æg der!” er en kendt replik fra filmen Blinkende lygter, som er en film, alle danskere husker. Filmens handler om en lille gruppe af kriminelle, som flygter med fire millioner kroner efter et kup. De ender med at flygte ned til en lille forladt kro i Fredericia, hvor de holder lav profil.

Dog skal det vise sig, at en af mændene går med en drøm om at slå sig ned og bruge pengene på at renovere kroen, hvilket de andre ikke lige havde planlagt.

Læs også: 10 klassiske film fra 80’erne, vi ikke glemmer

Derudover har alle mændene haft en dårlig barndom, hvilket danner grundlag for, hvordan de er i dag. Deres specielle væremåde og personligheder bliver forklaret gennem tragikomiske flashbacks, som publikum ikke ved, om de skal græde eller grine over. Det er et fantastisk eksempel på dansk humor, som næppe bliver glemt foreløbig.

1. Festen

Festen
Foto: Nimbus Films

Festen fortjener nummer et på denne topliste, fordi den er en klassiker i dansk filmhistorie. På trods af, at den er fra 1998, så har dens specielle filmemetode og det spændende plot sat spor ind i nutidens film. I filmen følger seeren Christian (Ulrik Thomsen), som er på vej til sin fars 60-års fødselsdag, hvor hele familien samles til at fejre den store dag. I starten virker det som en almindelig fødselsdag, indtil Christian rejser sig fra bordet for at holde en tale.

Enhver dansk filmelsker kan huske scenen, hvor faren skal vælge mellem den gule og den grønne tale, hvor fødselarens glade dag bliver vendt på hovedet. Christian fortæller alle gæster, om dengang hans far voldtog ham og sin afdøde søster, da de var børn. Herefter prøver familien ihærdigt at gemme på dybere familiehemmeligheder ved at stoppe Christian fra at sige sandheden.

Filmen er et skandaløst mesterværk, som har vundet utallige priser. Det er den bedste film i Danmarks historie, da den på trods af sin alder stadig kan rive tæppet væk under sit publikum. Festen er og vil altid være et stykke af dansk kultur, som aldrig bliver glemt.

Læs også: 10 film, du skal se i juleferien

Del artikel

Andre Film | Guides