Kultur | Nyheder

Natalí Vallespir Sand: “Det er altid befriende at kunne grine af sin egen uformåen som menneske”

Af
Louise Kidde Sauntved
14. maj 2024
Interview med Natalí Vallespir Sand
Natalí Vallespir Sand / Foto: Emilia Therese

Del artikel

Ugens profil er skuespiller Natali Vallespir Sand, som lige nu er aktuel i 'Papmaché-reglen' på Odense Teater.

1. Hvad var din seneste kulturoplevelse?

– Her 20 år efter endt uddannelse og 72 teaterproduktioner senere har der desværre været alt for lidt tid til at se alt, det jeg gerne ville. Så hvis jeg lige ser bort fra det teater, jeg har set på det sidste, er en af mine seneste kulturoplevelser dokumentarfilmen Apolonia Apolonia, hvor turen derefter gik til Arken for at se selvsamme Apolonia Sokols malerier. Fantastisk.

2. Hvem nyder du mest at dele kulturoplevelser med?

– Det kommer an på, hvad jeg skal opleve. Det kan være med min familie, venner, kolleger. Men ret tit og sidst var med min søster, som er kunstmaler. Vi besøgte et par smågallerier i indre København, og derefter var vi en tur på Betty Nansen Teatret.

3. Hvad skal en god kulturoplevelse kunne?

– Hvis det hele skal gå op i en højere enhed rent kulturoplevelsesmæssigt, om det så er teater, film, en koncert, et museumsbesøg, en bog, eller hvad det end måtte være, handler det for mig meget om at blive ramt, rørt, overrasket, provokeret. Noget der sætter tankevirksomheden i gang. Det må gerne være en oplevelse, der spejler vores samtid og os selv på godt og ondt, og gerne iblandet en god sjat humor. Det er altid befriende at kunne grine af sin egen uformåen som menneske.

Natali Vallespir Sand

Kendt fra:
En lang række teaterstykker, ikke mindst på Odense Teater, som hun er fast tilknyttet.

Aktuel i:
Papmaché-reglen på Odense Teater.

4. Er der en kulturoplevelse, du aldrig glemmer?

– Da jeg var i start-20'erne havde jeg en meget stor museumsoplevelse på Prado Museet i Madrid med en særudstilling med Francisco Goya med udpluk fra hans dagbøger skrevet på væggene. Den udstilling satte sig i mig og rørte mig meget.

5. Er du nogensinde gået midt i en teaterforestilling, film, koncert eller andet?

– Nej, jeg bliver altid til den bitre ende. Dermed ikke sagt, at jeg ikke har haft lyst til at gå, enten fordi historien har været for voldsom eller ubærlig eller bare dårligt udført. Men alt skal have en chance, og det kunne jo være, der var en pointe til sidst, der var værd at blive hængende for. Jeg elsker faktisk at se noget, der ikke virker, et projekt der ikke lykkes, forsøg der fejler. Det kan være meget lærerigt.

6. Hvilken by er din yndlingskulturby?

– Åh, det er svært at svare på …. New York, Berlin, Hamburg, Amsterdam, Wien, Stockholm, London, Barcelona, Palma, Madrid, Edinburgh, Dublin. Jeg kunne blive ved! Hvor har jeg haft mange skønne kulturoplevelser i udlandet. Jeg bliver bare mere og mere glad for det nære. Jeg værdsætter virkelig, hvor utroligt mange gode kulturtilbud vi har her i Danmark, og jeg bliver ret stolt over, hvor høj kvaliteten er, og hvor stor en talentmasse vi har her. Så det kan måske gå, at jeg i stedet for en by vælger hele Danmark.

7. Har du en kulturvane, der er lidt en 'guilty pleasure'?

– Jeg har lige spillet rollen som Irina i Mågen, en følsom rutsjebanetur, hvor jeg da må indrømme, at jeg en sen aften efter endt arbejde tænker, jeg kan altså kun kunne falde i søvn til noget let fordøjeligt som for eksempel ved at se et afsnit af Venner. Og nu, hvor jeg er nået til fjerde sæson, kan jeg da godt afsløre, at jeg rent faktisk har set alle afsnit før.

8. Hvilke kulturoplevelser glæder du dig til?

– Jeg glæder mig til at gå forår og sommer i møde. Jeg kommer mest til at stå på scenen i Papmaché-reglen af Hella Joof på Odense Teater. Og så vil jeg glæder mig til sommerferien, hvor jeg skal til Mallorca og besøge min spanske familie, og så skal kulturen i Palma nydes. Udover det skal jeg have læst en masse, bl.a. Ida Jessens Endnu en bog jeg aldrig skrev. Ellers har jeg faktisk læst alt andet af hende. Hendes forfatterskab kan varmt anbefales.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Kultur | Nyheder

Mest læste