TV | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Nak & Æd’ er hygge-tv, når det er bedst

Af
Claus Nygaard Petersen
17. juli 2024
Nak & æd sæson 15 anmeldelse
Nikolaj Kirk og Jørgen Skouboe i 15. sæson af 'Nak & Æd' / Foto: Jens Skov

Del artikel

15. sæson af det populære DR-program med Jørgen og Nikolaj er præcis lige som de forrige, og det er godt.

Nak & Æd sæson 15

Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 17. juli 2024
Genre: Underholdning
Tilrettelægger: Jens Skov
Medvirkende: Jørgen Skouboe, Nikolaj Kirk
Land: Danmark
Antal afsnit: 6

Hvis der på nogen måde var nogen som helst tvivl om, at Nikolaj Kirk og Jørgen Skouboes alternative madprogram Nak & Æd, var en institution i sig selv, blev den sidste rest fjernet tilbage i 2021.

Det var nemlig i andet afsnit i 12. sæson, at den daværende Kronprins Frederik medvirkede i programmet. Vores jagtglade konge var et charmerende indslag og det perfekte PR-fremstød for det til tider skandaleombruste, royale overhoved.

Kokken og jægerens afvæbnende og ligefremme adfærd kan få selv den mest kejtede person til at slappe af og glemme, at der er kamera på. En stor del af fornøjelsen ved Nak & Æd er de tos dynamik.

Nak & æd sæson 15 anmeldelse
Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk i 15. sæson af 'Nak & æd'
Foto: Jens Skov

Nikolaj er storskrydende københavnerkok og Jørgen en lun, jysk jæger, der ikke er så meget for krydret mad. På papiret, og i starten af programserien, klare modpoler.

Men i tak med, at sæsonerne er rullet over skærmen siden debuten tilbage i 2010, er de to tydeligvis kommet tættere på hinanden. Nikolaj er f.eks. begyndt at ryge pibe, hvilket er noget, som jægervennen har introduceret ham for, og Jørgen har også engang fundet en gave til kokkens datter.

Et venskab er simpelthen vokset for øjnene af os på skærmen, og nu er det (næsten) blevet ligegyldigt, hvad de skal nakke og æde. Det handler om pingpongen mellem de to, og hvem de end har som hjælper i det pågældende afsnit.

Nak & æd sæson 15 anmeldelse
Nikolaj Kirk og Jørgen Skouboe i 15. sæson af 'Nak & æd'
Foto: Jens Skov

Samme procedure som sidste år

Her i 15. sæson, begynder vi på den spanske ferieø, Tenerife. Som det er blevet standarden de senere år, bliver der typisk henlagt (minimum) to afsnit, når duoen bevæger sig uden for landets grænser, og denne omgang er ingen undtagelse.

Første byttedyr på menuen er en såkaldt gryntefisk. Som navnet afslører, laver den en lyd, der lyder som grynt. At den så bliver fremkaldt ved, at fisken bevæger sine tænder (!) mod hinanden, det lå måske ikke lige til højrebenet.

Et af programmets faste indslag er det dyr, de skal fortære, hvis ikke det lykkes at nedlægge det primære byttedyr.

Nak & æd sæson 15 anmeldelse
Nikolaj Kirk og Jørgen Skouboe i 15. sæson af 'Nak & æd'
Foto: Jens Skov

Denne gang er det søpindsvin, og som amatør-gourmander vil vide, at det rent faktisk en ret delikat spise. Nikolajs ansigt afslører da også en klar overraskelse over, at det er dét, som skal være deres alternativ. For selv om Jørgen præsenterer søpindsvinene med en vis skepsis i stemmen, er der om muligt tale om en bedre spise end den oprindelige.

De sædvanlige ritualer følger med at klargøre ”lejren” og dertilhørende køkken samt morgenmaden på dagen for jagten. Rutinerede seere kan efterhånden sætte deres ur efter, hvornår de ting sker. For selv om Nak og Æd emmer af let og charmerende kaosenergi, forløber alt næsten på samme sekund, program efter program.

Det er den slags genkendelighed, der frembringer en meditativ ro og cementerer programmets hyggelige aura – det er ren 90-års fødselsdagen, med samme procedure som sidste år, hvert år.

Jagt med vennerne

Hvad, der til gengæld er variation i, er deres hjælpere fra afsnit til afsnit.

Nak & æd sæson 15 anmeldelse
Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk i 15. sæson af 'Nak & æd'
Foto: Jens Skov

I første afsnit med gryntefisken er det tyske Volker. Han er opvokset på Tenerife og taler af ikke nærmere forklaret årsager dansk. Det er en af den slags fede kuriositeter, Nak & Æd altid byder på.

Selvfølgelig skal den genstridige fisk fanges ved nattetid, og det giver en herlig kontrastsituation: Jørgen, Nikolaj og Volker står og fisker, mens der lige overfor i byen er fuld knald på nattelivet.

Naturmenneskerne versus det frådende storbyliv. Så bliver det næsten ikke sat mere på spids.

Jagten er det eneste reelle spændingsmoment i Nak & Æd. Fanger de en gryntefisk?

Det er det store spørgsmål, og så er der alle de små. For der er en lille konkurrence imellem dem. Jørgen er jo jægeren, men når det kommer til fiskeri, er de på lige fod. Og så vil den ene selvfølgelig ikke stå tilbage for den anden.

Uden at afsløre for meget, kommer der bid på krogen. Om det er gryntefisk, det må man se ved selvsyn. Men mad, det bliver der lavet. Det gør der jo altid.

Nak & æd sæson 15 anmeldelse
Nikolaj Kirk og Jørgen Skouboe i 15. sæson af 'Nak & æd'
Foto: Jens Skov

Nak & Æd er den slags hyggeprogrammer, hvor hjernen kan slås fra. Det er ikke nødvendigt at se alle afsnit i rækkefølge for at følge med.

Jo, det er hyggeligt at se, hvordan Nikolaj og Jørgens venskab har udviklet sig gennem årene, og hvor meget de begynder at minde mere og mere om hinanden på nogle områder.

Men i sin kerne, er Nak & Æd en evergreen af ren hygge, hvor man altid føler sig i godt selskab med de to elskelige kammerater og deres finurlige eventyr.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre TV | Anmeldelser

Mest læste