Serier | Nyheder

Du kommer måske til at se film og serier skrevet af kunstig intelligens i den nærmeste fremtid

Af
Daniel Lindekilde Engberg
22. marts 2023
Kunstig intelligens manuskripter
Foto: Pavlo Gonchar/SIPA/Ritzau Scanpix

Del artikel

Writers Guild of America, den amerikanske fagforening der repræsenterer manuskriptforfattere inden for film og tv-serier, og ansatte inden for tv og radionyheder, åbner op for brugen af kunstig intelligens til at skrive manuskripter.

Writers Guild of America (WGA) er kommet med et uventet udsagn når det kommer til brugen af OpenAI som ChatGPT. De har tidligere været modstandere og forslået reguleringer af dets brug i frygt for hvad det vil betyde for manuskriptforfatteres arbejde.

Nu laver fagforeningen noget af en kovendingen, og er ikke decideret imod dets brug, men der er dog en hage tilknyttet. Softwaren skal ikke have nogen kreditering, såfremt det bliver brugt. Det vil sige at hvis en studiechef giver en manuskriptforfatter et manuskript skrevet af eksempelvis ChatGPT, og manuskriptforfatteren finpudser manuskriptet, så vil det kun være den gældende manuskriptforfatter, der står som forfatter på manuskriptet.

Dette er en vigtig detalje fordi det påvirker hvor mange penge manuskriptforfatteren kommer til at modtage. Hvis OpenAI anskues som et værktøj, og ikke en forfatter som sådan, så får manuskriptforfatteren 100% 'residuals'. Residuals er en form for royalties en manuskriptforfatter modtager, når en film eller et afsnit af en serie de har skrevet, bliver genudsendt på tv, udkommer på DVD eller lignende. Hvis en manuskriptforfatter behandler et værk, hvor nogen andre har fundet på grundidéen (en såkaldt 'Story by' kreditering), så får de kun 75% residuals.

Der er ikke taget forbehold for scenariet, hvor det udelukkende er en kunstig intelligens, der har forfattet et manuskript uden at nogle mennesker har være inde over.

Således skriver Variety.

Der er allerede i hvert fald et stort tilfælde af et manuskript, der er delvist skrevet ved hjælp af ChatGPT. Fjerde afsnit af 26. sæson af serien South Park er delvist skrevet af ChatGPT, der også omhandlede den kunstige intelligens og brugen af samme.

Ny kontrakt eller strejke

Denne information kommer som et led af de nuværende forhandlinger mellem WGA og Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), der repræsenterer de amerikanske film og serieproducenter og studierne de er ansat ved.

Kontrakten mellem de to parter skal fornyes d. 1. maj i år, og hvis ikke de når til enighed, så vil det resultere i at manuskriptforfatterne strejker. Vi så netop sådan en situation udspille tilbage i 2007-8 hvor Hollywoods manuskriptforfattere strejkede.

Del artikel

Andre Serier | Nyheder