Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Shadow and Bone’ sæson 2 byder på fantastisk fantasy

Af
Claus Nygaard Petersen
17. marts 2023
Shadow and Bone anmeldelse
Mal (Archie Renaux) og Alina (Jessie Mei Li) i anden sæson af Netflix' fantasy-serie 'Shadow and Bone' / Foto: Netflix

Del artikel

Anden sæson af Netflix’ populære fantasy-serie ’Shadow and Bone’ hæver niveauet med flere spektakulære kampscener, intenst drama og spændende kærlighedsintriger.

Shadow and Bone sæson 2

Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 16. marts 2023
Genre: Fantasy
Instruktør: Bola Ogun mfl.
Manuskriptforfatter: Eric Heisserer (serieskaber) mfl.
Medvirkende: Jessie Mei Li, Archie Renaux, Ben Barnes, Freddy Carter, Amita Suman, Kit Young mfl.
Land: USA
Antal afsnit: 8 (Anmeldelse: 6)

Første sæson af Shadow and Bone delte vandene. Ikke alle var fans af Netflix’ fantasyserie, hvor Alina Starkov (Jessie Mei Li) kæmpede en gæv kamp mod det onde og mod sine egne følelser. Hjertet var delt mellem barndomsvennen og godheden selv, Mal (Archie Renaux), og den dystre general Alexander Kirigan (Ben Barnes), også kendt som The Darkling.

Ondskaben er et mystisk mørke, Skyggehavet, der har splittet landet Ravka i to borgerkrigshærgede dele. Den eneste mulige chance for at bekæmpe det er gennem en ærlig slags grisha. Selvom det umiddelbart lyder som en slags magikere, er grishaer nærmere individer, som kan kontrollere og manipulere stof helt ned på atomart niveau.

Og Alina er den sagnomspundne Sun Summoner, der kan hidkalde lys. Selvom det umiddelbart lyder ganske tilforladeligt, så forestil dig lysstyrke i samme intensitet som solen, plus laserskær og varme, som brænder gennem alt.

Anden sæson fortsætter direkte, hvor den forrige slap.

Alina og Mal er sammen på et skib, mens bande-trioen Kaz (Freddy Carter), Inej (Amita Suman) og Jesper (Kit Young) er vendt hjem til Ketterdam.

Som vi så i de afsluttende sekunder af forrige sæsonafslutning, er Kirigan vendt tilbage fra den ellers sikre død i Skyggehavet. Med sig har han nogle nye evner og allierede i form af skyggemonstre, der er med til at forstærke hans kræfter.

Har man ikke set første sæson af Shadow and Bone, kan man lige så godt droppe at give sig i kast med anden. Det er fuldstændig som at læse en bog og så bladre om til et nyt kapitel. Enten har man fulgt med i historien hidtil, eller også er man fortabt.

I krig og kærlighed

Anden sæson er groft sagt delt op i to spor. Det ene handler om Alinas vej til at blive den frelser, der skal gøre en ende på Skyggehavets fremmarch.

For at opnå det tager hun og hendes ledsagere på flere småmissioner for at få fat i flere forskellige genstande. Enten skal de bruges til at forstærke hendes kræfter, eller også er de på anden måde brugbare i kampen mod det onde.

Introduktionen af prins Nikolai Lantsov (Patrick Gibson) fra den royale familie tilfører Shadow and Bone et nyt politisk element. For borgerkrigen og trangen efter magt ligger åbenbart dybt i alle i serien med en smule aristokrati i sig.

Seriens univers har altid fremstået som en god blanding af victoriansk England og zar-Rusland med et stænk af Det Vilde Vesten. I anden sæson bliver det krydret med et øst-asiatisk-strejf, så Shadow and Bone føles endnu større.

Fan-favoritterne fra første sæson, Kaz’ bande, tegner det andet spor. Efter hjemkomsten til Ketterdam finder de ud af, at deres største konkurrent – gangsterbossen Pekka Rollins (Dean Lennox Kelly) – har overtaget deres territorium.

Hævn og elskov

Der udspiller sig en heftig bandekrig derefter. Ikke mindst fordi Kaz har et personligt vendetta mod Pekka Rollins.

Det er også derigennem, at vi får flettet en af de mere isolerede sidehistorier i forrige sæson sammen med det øvrige Shadow and Bone-univers. I lang tid var heksejægeren Matthias (Calahan Skogman) og Heartrenderen/hjertemanipulatoren Nina (Danille Galligan) strandet sammen, og de ellers naturlige fjender udviklede varme følelser for hinanden.

Matthias er røget i fængsel i Ketterdam, og hun forsøger at bryde ham ud derfra. Det forstår man også godt, da det er et yderst brutalt sted. Fangerne bliver tvunget til at slås med hinanden, og Matthias, det store brød, viser sig at være ganske ferm til den barbariske form for fight club.

Han bliver taget under vingerne af cellekammeraten Ahlgren, spillet af danske Thue Ersted Rasmussen (bl.a. Jonas fra Sunday). Det er en mindre, men ganske betydningsfuld rolle i forhold til Matthias’ udvikling, og Rasmussen formår faktisk at udmærke sig i en sådan grad, at skuespilleren gør et mindeværdigt indtryk.

I det hele taget er der godt skuespil over hele linjen, hvor karaktererne bliver mere nuancerede og får tilført en god portion baggrundshistorie. Et af seriens store – og veludførte – slagspunkter, er de mange kærlighedshistorier, og anden sæson skuffer bestemt ikke på den front.

Alt bliver hævet til et nyt og bedre niveau, hvor Jessie Mei Li virkelig cementerer talentet med endnu en pragtfuld kraftpræstation i hovedrollen. Hvis ikke du er hoppet på Shadow and Bone, er det bare med at komme i gang.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser