Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Den danske teen-serie ’Mysteriet på Bornholm’ er genialt spændende

Af
Claus Nygaard Petersen
23. februar 2024
'Mysteriet på Bornholm'
Familieserien ’Det Forsvundne Ravkammer’ vender tilbage med efterfølgeren ’Mysteriet på Bornholm’ på DR1 og DRTV / Foto: Uffe Rønne Wagner / DR

Del artikel

DR's nye eventyrserie er noget af det mest spændende, der er lavet til unge teenagere i lang tid, og den giver associationer til klassikere som ’Goonierne’ og ’De 5’.

Mysteriet på Bornholm

Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 23. februar 2024
Genre: Mysterium, adventure
Serieskaber: Søren Balle
Medvirkende: Marinus Refnov, Love Müller Rudolph, Cecilia Marcello Loffredo, Bertil Karlshøj Smith, Mari Mondrup m.fl.
Land: Danmark
Antal afsnit: 8 (anmeldelse baseret på de første 4 afsnit)

I 2022 lancerede DR et nyt koncept: Påskeserien!

Idéen går kort og godt ud på at lave en serie, der kan underholde familien omkring helligdagene, præcis på samme måde som julekalenderen gør i december.

Sidste år fik vi Troldehjertets hemmelighed, forårsversionen af den forudgående julekalender Julehjertets hemmelighed. I år er det så Mysteriet på Bornholm, et nyt eventyr i samme univers som serien, der var startskuddet på påskeprojektet, nemlig Det forsvundne ravkammer (2022).

Om der stadig er skumle naziefterkommere på spil i en eller anden form, ser det ikke umiddelbart ud til, men ellers er tonen den samme i serieskaber og hovedforfatter Søren Balles nye serie.

Heltetrioen fra forrige omgang Niels (Bertil Karlshøj Smith), Tania (Cecilia Marcello Loffredo) og Charly (Marinus Refnov) er også med igen. De skal med sidstnævntes mor (Marie Mondrup) på ferie til Bornholm, hvor de skal besøge en af hendes gamle studieveninder, Helle (Ene Øster Bendtsen).

Mysteriet på Bornholm anmeldelse
Marinus Refnov i 'Mysteriet på Bornholm'
Foto: Niels Buchholzer

Hvor de før var børn med stort gåpåmod og et veljusteret moralsk kompas, har teenagefasen nu fået et solidt greb i de unge med alt, hvad det indebærer.

Da et værdifuldt maleri på Helles arbejdsplads tilsyneladende bliver ødelagt ved et uheld af hendes tvære teenagedatter Silje (Lova Müller Rudolph), tager de unge amatørdetektiver sagen i egen hånd.

DR's forsøg udi genren af sjælebeslægtede familie-/ungdomsmysterium tilsat action i bedste Goonierne- og De 5-stil er virkelig veloplagt og indeholder masser af spænding, som holder en fastklinet til skærmen.

Teenagerne kommer!

Hurtigt står det klart, at tonen er blevet justeret en smule i forhold til ”første sæson”.

Fordi børnene er blevet et par år ældre, er forældrene nu blevet træls på en anden måde. Himmelvendte øjne og sarkastiske bemærkninger fyger rundt ad flere omgange, og voksne er i de fleste tilfælde fuldstændig kiksede og fattesvage omkring, hvad der rent faktisk foregår i de unges liv.

Eller det er i hvert fald det, serien fortæller. Som Will Smith engang rappede: ”Forældre forstår bare ikke”.

En anden ting, som teenagetilværelsen har medført, er kærlighed. Tania kaster mange stjålne blikke efter Niels. Noget Silje som den eneste lægger mærke til og rådgiver hende om. Jævnfør serielogik er det heller ikke helt usandsynligt, at Charly og Silje måske til slut i serien også fatter interesse for hinanden. For dem, der irriterer hinanden allermest i sådanne serier og film, bliver enten bedste venner eller kærester – således dikterer serietropen det ofte i hvert fald.

Mysteriet på Bornholm anmeldelse
Lova Müller Rudolph, Bertil Karlshøj Smith og Cecilia Marcello Loffredo i 'Mysteriet på Bornholm'
Foto: Niels Buchholzer

Men Charly er ikke helt klar til at give slip på barndommens eventyr.

Stærkt inspireret af en lokal fyrmesters (Henning Valin Jakobsen) fortællinger om ’De underjordiske’ – et virkeligt bornholmsk sagn – er han mere klar på at udforske det mysterium end at hjælpe med noget så trivielt som at finde ud af, hvem der har ødelagt maleriet og skudt skylden på Silje.

Og ja, de to spor begynder naturligvis at flette sig sammen. For sådan er det i de her adventurehistorier, hvor vores helte splitter op i forskellige missioner.

Hvem er tyven?

Der er noget råddent på solskinsøen, og det er ikke bare gamle sild.

I løbet af de første fire afsnit, som er blevet sendt ud til anmeldelse, kommer vi langsomt, men spændende og godt omkring malerimysteriet, samtidig med at ’De underjordiske’-delen fremstår, om end ikke sandsynlig, så endog meget essentiel for Mysteriet på Bornholm som helhed.

Det er en god serie, Søren Balle og kompagni har fået vævet sammen.

Mysteriet på Bornholm anmeldelse
Ceclilia Marcello Loffredo og Bertil Karlshøj Smith i 'Mysteriet på Bornholm'
Foto: Niels Buchholzer

Der er masser af mysterier, spænding og veloplagt komik, som for en sjælden gangs skyld ikke fremstår håbløst dansk-tåkrummende. Stadiet mellem børne- og ungdomsserier (gymnasiealder) har i flere år været fuldstændig fraværende i dansk kontekst.

Man kunne argumentere for, at minimum den seneste sæson af Tinka-julekalenderen og andre decemberseer-magneter hører til i det område, men publikum er hele tiden tænkt som værende børn.

Med Mysteriet på Bornholm er det tydeligt, at serien primært er tiltænkt de yngste teens, og heldigvis forsøger man ikke at dumme det ned. Også kendt som voksne, der tror, de ved, hvad det er børn og unge vil have.

Forbilledet er uden tvivl amerikanske film fra 80'erne og ungdomsbøger fra for eksempel Dennis Jürgensen, der om nogen forstår at kombinere fantastiske u-danske adventurefortællinger, og tilpasse dem til vores andedam.

Fingrene er krydset hårdt for, at DR vælger at fortsætte med det her univers. Fordi skuespillerne ældes naturligt, lader Søren Balle flot nok deres dilemmaer ændre sig, så de svarer til det stadie, de er på i livet.

Mysteriet på Bornholm anmeldelse
Marinus Refnov og Lova Müller Rudolph i 'Mysteriet på Bornholm'
Foto: Niels Buchholzer

Og så er det i øvrigt herligt, at man her rent faktisk hører en bornholmsk accent, når handlingen nu engang foregår der. Selv om det burde være en selvfølge, er det ikke alle i den danske film- og tv-branche, som åbenbart tænker, at det er vigtigt at repræsentere lokale dialekter (Den grænseløse).

Hvordan hele mysteriet hænger sammen og bliver løst i Mysteriet på Bornholm, er endnu ikke hundrede procent gennemskueligt efter fire afsnit, og derfor er lysten til at se videre meget stor. Alene dét er en præstation, som ikke er givet i dansk serie-kontekst.

Godt klaret Søren Balle og co., kom bare med mere!

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser