Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: I niende sæson af ‘Badehotellet’ er de skægge, småborgerlige intriger igen i højsædet

AfMia W. Lannerø
10. marts 2022
Badehotellet / Sæson 9 / Amanda Madsen / Foto: TV2
Badehotellet / Sæson 9 / Amanda Madsen / Foto: TV2

Del artikel

Folkekære ‘Badehotellet’ er tilbage, og der er, efter to krigsprægede sæsoner, lagt i kakkelovnen til tiltrængte feel good-øjeblikke for de elskelige karakterer.


Amalie Dollerup

En stor hemmelighed nager dog under overfladen – for hvem er far til hendes nu 4-årige datter, Frida? Det holder Amanda skjult.

Apropos familiære forbindelser optrappes dramaet også i Hr. Weyses (Jens Jacob Tychsen) lejr. På Hr. Madsens (Lars Ranthe) opfordring har han og fruen tilsluttet sig sommerens følge trods oprindelige planer om filmindspilning. Skæbnen vil, at Fru Fjeldsø (Birthe Neumann) i samme omgang har medbragt barnebarnet Sarah (Ella Hammarsten Liedberg), som i virkeligheden er Weyses datter (fra ægteskabet med Sibylle). Han lover højt og helligt, at han ikke vil opsøge pigen, men da han opdager, at hun er en stor fan – og at de tilmed har en masse tilfælles – fortrylles han alligevel.

I krigens skygge


Mærket af krigen er især Grev Ditmar (Mads Wille), som har siddet fanget i koncentrationslejren Dachau. Udhungret og uden sit karakteristiske overskæg vækker han stor medfølelse blandt stamgæsterne. Men da der udvises undren over, hvorfor netop han blev taget med, svarer han næsten forarget:

“Det kan da ikke være rigtigt, at I ikke ved hvorfor. Vi har da kendt hinanden i så mange år? Jeg er homoseksuel. Det er på tide, at vi lader den maske falde.”

Et både overraskende og rørende udbrud fra en mand, som, efter at have set alle rædsler i verden, ikke længere er bange for at stå ved, hvem han er.

På banen melder sig også Molin-parret. I et forsøg på at dække sin frues dyre vaner har August (Søren Sætter-Lassen) brugt besættelsestiden på at bygge bunkere for tyskerne. Han øjner en mulighed for at hvidvaske sine penge gennem investering i Hr. Madsens firma under påskud af, at pengene er tjent i Sverige. Men bliver han afsløret?

Nye og velkendte ansigter indtager sommerlandet


Badehotellet

Et vidunderligt nyt og frisk pust til serien er svenske Ella Hammarsten Liedberg, der som skovjordbær og blomstrende midsommernætter tryllebinder seeren med sin naturlige umiddelbarhed og bløde jazzstemme.

Et uafsluttet forhold fra sidste sæson tages desuden op igen, da Bertha Frigh (Lucia Vinde Dirchsen) endnu en gang krydser veje med Claus Villumsen (Andreas Jebro), der stadig er interesseret i hende og ligger inde med interessant viden om, hvem der angav Grev Ditmar.

Et mesterligt stemningsskifte i 'Badehotellet' sæson 9


Der er igen blevet gjort plads til at dyrke ‘de små problemer’ og hverdagens intriger, som når Edith driller Otilia med Hr. Aurland, og når Helene er et splitsekund fra at være Hr. Weyse utro med den charmerende sagfører Ødegaard Andersen.

Særligt Amandas historie er i år interessant, fordi den udfordrer tanken om, at alt i krig er sort/hvidt. Man skal ikke så langt i erindringen for at genkalde sig affæren med den tyske løjtnant Kiessling (Anton Rubtsov) kort inden han blev beordret til Østfronten. Man så romancen mellem dem spire – umuligheder til trods. Selvfølgelig er han Fridas far. Men om den lille familie har en fremtid sammen står i det uvisse for nu.

Som at komme hjem til jul


BadehotelletSommer i TyrolMatador

Denne sæson er velskrevet, velcastet og tør tage en række velkendte efterkrigstemaer som kz-lejre, værnemagere, tyskertøser, og modstandsbevægelsens ‘sidste dages hellige’ op, mens den samtidig demonstrerer, at rigtig megen ondskab og smerte kan glemmes under den dansende sommersol.

Sidste episode binder en fin sløjfe på en række af sæsonens hovedhistorier, efterlader små hints til, hvad vi nok skal forvente at beskæftige os med i næste sæson … Og så efterlod den mig med en lille tåre i øjenkrogen.

Fakta om ‘Badehotellet’ sæson 9

Instruktør: Fabian Wullenweber
Manuskriptforfatter(e): Stig Thorsboe, Hanna Lundblad
Medvirkende: Amalie Dollerup, Bodil Jørgensen, Lars Ranthe, Jens Jacob Tychsen, Anne Louise Hassing, Anette Støvelbæk m.fl.
Antal afsnit: 5
Produktionsår: 2021
Dansk premieredato: 7. februar 2022
Dansk streamingtjeneste: TV2 Play

Del artikel

Læs mere omTV 2 Play

Andre Serier | Anmeldelser