Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: I 'The Old Man' kan de gamle hunde stadig slås - dog i nedsat tempo

AfKim Sørensen
30. september 2022
The Old Man anmeldelse
Jeff Bridges i rollen som den tidligere CIA-agent, Dan Chase i 'The Old Man' / Foto: Disney+

Del artikel

Hvis du er vild med 'Homeland' og 'The Americans', vil du elske 'The Old Man' på Disney+. Serien sætter tempoet ned, men er er samtidig intens nok til at kunne blive årets bedste spionthriller-serie.

Jeff Bridges, (The Dude i The Big Lebowski, du ved nok) var tæt på at dø under optagelserne til serien The Old Man på Disney+. Han havde lige haft succes med en behandling for mavekræft, men kemoterapien havde svækket hans immunsystem nok til at bringe hans liv i fare, da han fik konstateret COVID-19.

Det faktum, at han var døden nær, bringer en stærk nerve med ind i The Old Man og giver en ekstra dimension, når man ser Jeff Bridges i rollen som den tidligere CIA-agent, Dan Chase. Serien er baseret på en roman af Thomas Perry.

En CIA-agent på flugt


Det lyder jo i virkeligheden som noget, vi har set før. Hvis ikke det var for fra det faktum, at vores hovedperson altså er en gammel mand, og ikke en ung veltrimmet Jack Reacher-type.

Dan Chase er uden tvivl toptrænet og kølig nok til, at man hurtigt fanger, at han ikke har været Hr. Hvem-som-helst i CIA. Men seriens autenticitet består netop i, at vi har med en ældre og rusten mand at gøre, som får kamp til stregen af de mange lejesoldater, der sendes ud for at prøve at dræbe ham, fordi han bærer rundt på en farlig viden. Nok kan han overvinde de fleste, men han må kæmpe for det.

Der gives som sådan ikke meget væk i forhold til, hvilken viden det er vores hovedperson bærer rundt på. Vi ved dog, at han har kæmpet mod russerne i konflikten mellem Afghanistan og Rusland i 1980'erne. Og vi ved, at han i den forbindelse har en klemme på nogle højtstående personer, der arbejder for den amerikanske regering.

Hans modstykke, og en af dem, Chase angiveligt besidder en viden omkring, er hans tidligere CIA-makker. Han hedder Harold Harper (John Lithgow) og er nu højtplaceret i FBI. Ligesom Dan Chase er han endnu en gammel mand, hvilket er et centralt omdrejningspunkt i serien. Han flankeres i serien ofte af sin tro væbner, Agent Angela Adams (Alia Shawkat), og den unge og meget dedikerede Raymond Waters (E.J Bonilla), der er fast besluttet på at fange Dan Chase.

Den farlige flirt


Det er heller ikke uden konsekvenser for Zoe, der selv slikker sårene fra en hård skilsmisse, at involvere sig med en jaget mand. Og hun finder snart ud af, at den mystiske Dan Chase har flere facetter end bare at være en rolig, lyttende og moden mand, der laver god morgenmad til hende.

Det er Dan Chases datter, der på overbevisende facon fortæller Zoe, hvad hun involverer sig i, og hvad konsekvensen er ved at få en romantisk relation til hendes far. Hun kan berette om det liv, der venter Zoe, fordi hun selv har lidt under en opvækst med en CIA-agent, hvis opmærksomhed hun skulle dele med nogle af de farligste mennesker i verden.

I det hele taget er forholdet mellem Chase og hans datter, der primært kommunikerer over telefon, noget, der skaber en god nerve igennem serien.

Bedømmelsen


The Old Man.

Særligt vellykket er skildringen af de to gamle mænd Harold Harper og Dan Chase, der som nævnt på glimrende vis spilles af John Lithgow og Jeff Bridges. De gamle hunde kan stadig, men livet sætter sine tydelige spor, og handlinger har konsekvenser. Det budskab formidles stærkt gennem de to karakterer.

Det skader heller ikke, at en dygtig mand, Greg Yaitanes, har instrueret to afsnit af serien. Han har tidligere arbejdet sammen med danske Ulrik Thomsen i serien Banshee, og derudover har han instrueret afsnit af Quarry, Manhunt: Unabomber og senest House of The Dragon.

Du vil elske The Old Man, hvis du var vild med serier som Homeland og The Americans.

Serien er anmeldt på baggrund af de første fire afsnit af serien, der er stillet til rådighed for pressen.


Se traileren


Fakta om ’The Old Man’:
Instruktør: Greg Yaitanes, Jon Watts, Jet Wilkinson
Forfattere: Robert Levine, Thomas Perry
Medvirkende: Jeff Bridges, John Lithgow, Alia Shawkat m.fl.
Længde: 7 afsnit
Premieredato: 28. september 2022
Dansk streamingtjeneste: Disney+

Læs også: Anmeldelse: ’Monster: The Jeffrey Dahmer Story’ er både intens, realistisk, ulækker og unødvendig

Læs også: De 10 bedste HBO-serier nogensinde

Del artikel

Læs mere omDisney+

Andre Serier | Anmeldelser