Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'The Last Movie Stars' er guf for filmnørder og romantikere

AfClaus Nygaard Petersen
7. november 2022
The Last Movie Stars anmeldelse
Paul Newman og Joanne Woodward i den fremragende HBO Max miniserie 'The Last Movie Stars'. /Foto: HBO Max

Del artikel

Ethan Hawkes mini-dokumentarserie på HBO Max om filmparret Paul Newman og Joanne Woodward er en skøn tidsmaskine tilbage til Hollywoods gyldne æra.

Alle har dem. Idoler. Dem, vi ser op til med beundring. Enten fordi vi vil være som dem, eller fordi et eller andet ved dem fænger i en sådan grad, at vi ikke kan slippe dem igen.

Få lande har været så leveringsdygtig af ikoner som USA. Det er nærmest indgroet i landets DNA at tilbede de popkulturelle ikoner. Selv stjernerne har nogle, de ser op til.

For skuespillere er der noget mytologisk over dem, som kom før, og i Ethan Hawkes tilfælde har legenden Paul Newman en helt særlig plads. Det har uden tvivl været en af årsagerne til, at Hawke har lavet den formidable serie The Last Movie Stars om skuespilleren og hans ægteskab med Joanne Woodward

En fortælling, der på mange måder gør status over moderne filmskuespil i Hollywood siden 1950'erne. Samtidig får vi et unikt indblik i en af de få lykkelige kærlighedshistorier fra glimmerbyen, komplet med alle de mindre pæne øjeblikke.

På jagt i gemmerne


Igennem seks skarpe og fængende afsnit kommer den aktuelle HBO Max-serie igennem tæt på alt i de sidste filmstjerners liv. Hawke har hvervet en god portion venner og bekendte til at læse de forskellige interviewpassager op, så hver person har sin stemme.

Sølvræven George Clooney giver lyd til Newman, mens altid gode og karismatiske Laura Linney (Ozark) er Woodward. Blandt de andre stemmeskuespillere finder vi Rose Byrne, Oscar Isaac, Sam Rockwell, Zoe Kazan og Mark Ruffalo, for bare at nævne en håndfuld. Derudover interviewer Hawke notabiliteter som Martin Scorsese, Newmans børn fra første ægteskab og med Woodward og andre folk fra underholdningsbranchen.

The Last Movie Stars starter med den alt for bekendte kommunikationsform fra corona-tiderne: en masse Zoom-opkald. Heri forklarer Hawke, hvad idéen med projektet er, og hvordan det skal laves.

Gift mand møder sit livs kærlighed


Da Paul Newman møder kollegaen Joanne Woodward i 1953, er han nemlig gift med sin første kone, Jackie White, som han fik tre børn med. Skilsmissen kommer først i 1958, men ægteskabet med Woodward består frem til Newmans død 50 år senere i 2008.

I den tid udvikler begge sig til at være nogle af ypperste filmskuespillere i Hollywood. Det er især fascinerende at se, hvor svært Newman havde det i starten af karrieren. Med Marlon Brando og James Dean som datidens helt store stjerner på vej frem, havde den pæne Newman ikke helt samme gennemslagskraft.

Faktisk var det kun pga. afbud fra andre, at karrieren langsomt fik momentum. Som en del af den nye generation af method actors, der ved hjælp af forskellige teknikker levede sig ind i deres roller, var der rift om de få roller, der var til rådighed i slut-50'erne og start-60'erne.

I et afsnit af The Last Movie Stars viser skuespilleren Vincent D’Onofrio (Full Metal Jacket, Daredevil) forskellen på at levere en replik uden at sætte sig karakterens sted og en med.

Første omgang er nøgtern replikoplæsning. I anden ombæring tager skuespilleren et minde frem fra sin erindring og griber den følelse, som det giver. Med tårer i øjnene og bævrende stemme bliver det til et indlevende øjeblik, hvor man i den grad bliver opmærksom på, hvor dygtige håndværkere de her folk er.

Glitter og glamour


Og så er det måske også meget naturligt, at skuespilleren Ethan Hawke lægger fokus på, hvad Paul Newman og Joanne Woodward har betydet for ham og resten af filmbranchen.

For det er jo netop, hvad seriens titel The Last Movie Stars også indikerer, at vi skal beskæftige os med. Håndværket fejler i hvert fald ikke noget, hvor klippearbejdet er som et fornemt vævet tæppe, fyldt med farverige detaljer. Som en fin service, får vi i slutningen af hvert afsnit en oversigt over film af Newman og Woodward, som der er blevet vist scener fra.

Serien er lige dele nostalgi og indblik i, hvordan skuespillere drager inspiration fra fortiden for at blive bedre indenfor deres egen metier. Og bedst af alt, så gør den det i et sprog, så alle kan være med.

Fakta om 'The Last Movie Stars':
Instruktør: Ethan Hawke
Manuskriptforfatter: Stewart Stern
Medvirkende: Ethan Hawke, Martin Scorsese mfl.
Antal afsnit: 6
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 3. november 2022
Dansk streamingtjeneste: HBO Max

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'The Offer' er et tilbud, du ikke skal afvise

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 2. sæson af ’The White Lotus’ er et overflødighedshorn af underholdning

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Du får stress af at se ‘The Bear’, og det er meningen

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser