Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ‘Obi-Wan Kenobi’ føles som et gensyn med en gammel ven, der virkelig har haft et par hårde år

AfSteffen Lomholt Pedersen
1. juni 2022
Ewan McGregor Som Obi-Wan Kenobi Foto: Obi-Wan Kenobi/Disney+

Del artikel

Disney er ude med det seneste skud på stammen i Star Wars-universet. I sidste uge gik den længe ventede miniserie 'Obi-Wan Kenobi' i luften.


Denne anmeldelse er baseret på de to første afsnit af Obi-Wan Kenobi.

Vi starter, ligesom tv-serien, med en hurtig opsummering af hændelserne i de tre prequel-film: Kejser Palpatine har ført sin hemmelige plan om at udrydde Jedi-ridderne ud i livet og har iværksat "Ordre 66", hvor klonsoldaterne, der indtil nu har bistået jedierne i deres kamp, vender sig imod deres kampfæller.

Jediridderne bliver forrådt, slået ihjel og myrdet i koldt blod overalt i galaksen. Deres tempel på hovedplaneten, Coruscant, bliver angrebet af klonerne med den nyudnævnte Darth Vader i spidsen, og hundredevis – hvis ikke tusinde – af jediriddere og deres padawans bliver dræbt.

Kun ganske få jediriddere overlever. Det ser vi blandt andet i en af seriens første scener, hvor en ung jedi ofrer sig for at give en gruppe børn chancen for at flygte. Det er stadig lige så hjerteskærende at se som dengang i 2005, hvor vi blev vidne til hændelserne i Star Wars: Revenge of the Sith. Værre endnu, så er kampen for overlevelse kun begyndt for de få tilbageværende jedis.

Hello there ...


TrainspottingMoulin Rouge!HalstonStar Wars: A New Hope

I Obi-Wan Kenobi har jediridderen dog ikke meget tilbage af sin ungdommelige charme. Han er i det hele taget ikke helt sig selv længere. Det bliver fint illustreret i seriens første episoder, hvor vi ser, at Obi-Wan er en slagen mand. Han er gået i skjul, kun en skygge af sig selv, og lever et simpelt liv, hvor han vogter over Luke på ørkenplaneten Tatooine.

Der er gået ti år siden begivenhederne i Revenge of the Sith. Obi-Wan er blevet mærkbart ældre under Tatooines to sole. Håret har fået tydelige grå stænk, skægget blevet mere tjavset og rynkerne mere markeret. Her har Disney dog formentligt brug lidt filmmagi, for i virkeligheden ligner 51-årige Ewan McGregor forbløffende meget sig selv fra dengang!

Og det kan næsten ikke siges nok: Som Star Wars-fan er det bare en kæmpe fornøjelse at se Obi-Wan tilbage på skærmen. Heldigvis skal vi heller ikke langt ind i serien, før den midaldrende jedimester modvilligt må forlade sit refugium for igen at drage afsted på en vigtig mission.

Der er dog ikke noget, der føles rushed i serien. Obi-Wan har ikke travlt med at komme tilbage i aktion. Han er bange, og hans tilknytning til Kraften er blevet svækket. Som Obi-Wan selv siger i serien, da han først konfronteres med sin fortid og jediernes kamp: "Kampen er ovre. Vi tabte."

Brobygning


Obi-Wan Kenobi Star Wars: A New HopeRogue One: A Star Wars Story

Det gør selvfølgelig, at handlingen på sin vis er ret forudsigelig. Vi ved, at Obi-Wan overlever, men det gør egentligt ikke noget. Det mest interessante ved serien bliver nemlig at se, hvordan Obi-Wan går fra at være en halvdepressiv og PTSD-ramt jediridder til at ende op som den vise og snarrådige læremester, der ledsager Luke og Han Solo på deres færd i den første film.

Der er selvfølgelig også nogle nye karakterer med i serien. Én af dem er inkvisitoren Reva, der har gjort det til sit livs mission at tilvejebringe og fange Kenobi. Inkvisitorerne er en ny række karakterer, der er seriens skurke. Deres formål er at jagte de få overlevende Jedis og enten slå dem ihjel eller fængsle dem – måske endda omvende dem til den mørke side.

Fans vil genkende dem fra animationsserien Star Wars: Rebels eller spillet Jedi: Fallen Order, hvor de også er med. Reva, som vi følger en hel del i serien, er dog en ny karakter, spillet af Moses Ingram (The Queen’s Gambit, The Tragedy of Macbeth).

Indtil videre fremstår inkvisitorerne som seriens akilleshæl. Deres baggrund bliver ikke rigtigt forklaret, de er svære at tage rigtigt seriøst, de modarbejder hinanden konstant, og Reva burde tage sit et seriøst anger management-kursus – hvilket der formentligt bliver fulgt op på i de kommende afsnit.

Bedre end Boba, dårligere end Mando


Obi-Wan KenobiThe Mandalorian

Nej, hvis den virkelig skal op på siden af The Mandalorian (der er noget det bedste Star Wars-indhold, der er udkommet siden de første film), så skal serien op i gear i de kommende afsnit. Ewan McGregor leverer en sikker præstation i rollen som Kenobi, og det er vidunderligt at se ham igen på skærmen, men der mangler noget drivkraft til at skubbe serien fremad.

Det kommer der forhåbentligt, og afsnit to afsluttes da også med noget af en teaser efter et ellers lidt skuffende klimaks. Det ændrer dog ikke på, at jeg helt klart kommer til at følge med i resten af serien. Der er seks afsnit i alt, og resten udkommer på Disney+ henover de næste par uger. Serien får fire hjerter, men er du kæmpe Star Wars-fan, så står serien til fem – og hvem er ikke det?

Fakta om 'Obi-Wan Kenobi'

Instruktør: Deborah Chow
Manuskriptforfattere: Joby Harold, Hossein Amini, Stuart Bettie, Hannah Friedman og Andrew Stanton
Medvirkende: Ewan McGregor, Vivien Lyra Blair, Rupert Friend, Moses Ingram, Sung Kang, Joel Edgerton, Hayden Christensen, Jimmy Smits, Temuera Morrison, Kumail Nanjiani, m.fl.
Antal afsnit: 6
Land: USA
Dansk premieredato: 27. maj 2022
Streamingtjeneste: Disney+

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste