Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Skønhedsbranchen får smæk i Friheden sæson to

AfKim Sørensen
23. november 2020
Foto: Friheden sæson 2/Viaplay

Del artikel

Serien Friheden mestrer et komplekst manus på elegant vis og tør godt arbejde med samfundskritiske pointer med velafbalanceret ironisk distance.


(Indeholder mindre spoilere af første sæson af )

Der er serier, der kræver din fulde opmærksomhed for at følge med i flere forskellige plottråde. Så er der serier, der passer perfekt som terapeutisk virkemiddel ovenpå en stressende dag. Midt imellem finder vi en serie som Friheden, der nu er aktuel med sin anden sæson.

Det er sådan set ikke, fordi handlingen er særlig kompleks. Kort fortalt så følger vi ægteparret Nina (Lene Maria Christensen, Arvingerne) og Erik (Lars Ranthe, Badehotellet), der bor med deres to børn Esther (Emma Marott, Rita) og Kaj (Emil Tholstrup) ved Friheden Station i Hvidovre. De lever, hvad man kan kalde et helt almindeligt leverpostejsliv, hvor stress over børneeksem, hårde hvidevare og vandskader præger deres hverdag.

Det kan man da ikke lave en serie om? Jo, det kan man, hvis det så viser sig, at Nina og Erik i virkeligheden er såkaldte con artister. I første sæson fik vi allerede i åbningsscenen etableret, at deres fortid var væsentlig mere action packed, da vi ser dem i en gidselsituation i Sydamerika på et af deres store cons.

Indhentet af fortiden


I første sæson får hun næsten modvilligt ægteparret med på at narre sig til millioner fra en dansk medicinalvirksomhed, der ikke har helt rent mel i posen.

Læs også: 5 aktuelle serier du bør binge på Netflix lige nu

Uden at spoile noget som helst såfremt du ikke har fået set første sæson, så kan jeg sige, at det ikke går uden problemer. Og heller ikke uden at involvere deres børn og Esthers kæreste Patrick (Kasper Løfvall Stensbirk).

Skønhedsbranchen står for skud


Fournier er navnet på den magtfulde beautyboss, der ønsker at købe det danske beautybrand Amanda, der ejes af den succesfulde forretningskvinde og skønhedsdronning af samme navn (Spilles af Simone Lykke, Alfa). Jaqueline får ad omveje igen Nina og Erik med på at trække i arbejdstøjet eller rettere sagt i kostumet, når de skal prøve at scamme sig til et svimlende stort millionbeløb ved at forpurre overtagelsen.

LÆS OGSÅ: 5 serier fra 2020 du bare SKAL se

Ninas opgave er at charme sig ind på Amanda og vinde hendes tillid under påskud af, at hun tror, at Amandas brand er i fare. Erik giver den som lettere gumpetung politimand, der har fået nys om, at der handles med kopivarer af Amandas produkter og derved kan det store svindelnummer starte.

Komplekst manus til 'Friheden'


Tilbage til pointen med, at Friheden placerer sig som en in between-serie, hvilket faktisk er ment rigtigt positivt. Den er ikke svær at forstå sådan helt overordnet, men den formår faktisk at have tilpas mange plottwists, der vidner om en gennemarbejdet sans for detaljer. Samtidigt er den svære disciplin med at lave komik, der hverken er for meget eller for lidt, faktisk rigtig flot mestret i Friheden.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Kirsten Dunst spiller forrygende i 'On Becoming a God in Central Florida'

Serien Friheden mestrer et komplekst manus på elegant vis og tør godt arbejde med samfundskritiske pointer med velafbalanceret ironisk distance. Der er en dejlig Robin Hood agtig morale i Friheden, der sender en bredside til industrier der tjener fedt på folks og usikkerheder eller ikke er blege for at placere pengene i skattely.

Utrolig sjov


Der skal afslutningsvist lyde en stor ros til skuepillerne i serien, hvor det er svært at fremhæve den ene frem for den anden. Det er tydeligt at se, at det har været en fest at indspille serien.

Jeg synes indtil videre, at seriens anden sæson lever fremragende op til de store ambitioner, der sikkert er fra seriens skabere såvel som fra Viaplay.


Fakta om Friheden sæson 2


Instruktør:
Manuskriptforfatter:
Medvirkende:
Land:
Produktionsår:
Dansk premieredato:
Dansk streamingtjeneste:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser