Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Vi slugte alle afsnit af 'Nisser' på én eftermiddag

AfChristina Frøkjær
2. december 2021
Foto: NIsser/Henrik Ohsten/Netflix

Del artikel

Nisserne er ikke længere små søde og grødspisende oppe på loftet. De lever ude i skoven og er ret glade for bacon.


Nisser,

Dansk gys i gråt decembervejr


På øen er velkomsten dog ikke helt så juleagtig og lykkelig, som familien havde håbet på. På vej til sommerhuset, hvor de skal bo, rammer deres bil et eller andet, som efterlader blåt væske på kofangeren og fortsætter ind i det høje græs, der leder op til et massivt altomkransende hegn.

Hegnet får de en kontant besked om at holde sig fra af Møller (Rasmus Hammerich, kendt fra Smagen af Sult, Equinox, The Rain, Før Frosten), en af de lokale. Han og andre agerer nærmest vagtkorps omkring det dystre indelukkede område, der mest af alt ligner en miniatureudgave af T-Rex-indhegningen fra Jurassic Park.

For at gøre en lang historie kort: Inde bag ved lever nisserne. Ikke de cute julenisser, men de brutale skovnisser, der bliver skildret som glubske rovdyr, og hvis livret er friskt ko- eller menneskekød. Og de nytilkomne storbyboere skaber selvfølgelig kaos, så det bliver en kamp at holde nisserne fra at slippe løs og æde alt og alle.

Skønne skuespillere


E.T.

Også Milo Campanale, der spiller storebror Kasper og hans ferieromance med Liv, spillet af Vivelill Søgaard Holm er gode bifigurer. Faktisk synes jeg, at alle karaktererne gør det godt. Der er til tider tendens til, særligt de unge, en noget en-dimensionelle, men samtidig synes jeg også der skal være plads til klicheer, særligt når det kommer til denne form for underholdning. Om ikke andet så virker det rigtig godt.

De voksne skuespillere gør det virkelig godt, og særligt Ann Eleonora Jørgensen, der spiller bedstemor Karen, sætter dybe spor i fortællingen. Hun er limen der holder øen sammen og er også den, der bærer den store byrde for at gøre Nisser troværdig for os på den anden side af skærmen.

Tip med hatten og plothuller


NisserNisser

Der er dog også problemer med serien. Der er allerede rigeligt med kommentarer rundt om på nettet, der fortæller om, hvilke der er de værste.

Særligt det faktum, at de kloge øboere bliver ofre for de uvidende og let naive byboeres handlinger, virker til at irritere. Det irriterede også herhjemme på sofaen, men selvom der er irritationsmomenter, og at kommentarer muligvis blev råbt mod skærmen, blev vi hængende og slugte alle seks afsnit på en enkelt kold og mørk eftermiddag.

Grufuld adventspakke


Nisser

Jeg er ikke hårdkogt gyser-fan og jeg kan sagtens få for meget. Særligt hvis der er rigelige mængder af blod. Der er noget blod i Nisser, men ikke mere end, hvad jeg og min teenager kunne holde ud. Dog synes jeg, at det er meget passende med en aldersbegrænsning på 13+.

Selve serien er som sådan ganske simpel at følge med i, og de ret korte afsnit på omkring 25 minutter gør, at vi som seere er fuldt ud optaget, og inden vi får set os om, har vi endnu engang slugt en serie sammen med bøtten med popcorn og de julesmåkager, der er på bordet.

Info om 'Nisser':
Instruktør
: Roni Ezra
Manuskriptforfatter: Stefan Jaworski
Medvirkende: Sonja Sofie Engberg Steen, Milo Campanale, Ann Eleonora Jørgensen, Vivelill Søgaard Holm, Rasmus Hammerich, Peder Thomas Pedersen, Lila Nobel, Lukas Løkken.
Antal afsnit: 6 afsnit på omkring 25 min hver
Land: Danmark
Produktionsår: 2021
Dansk premieredato: 28.11.21
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Gys, Marvel og Star Wars: De bedste serier på Disney+

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 3. sæson af 'Sex Education' oplyser og underholder som aldrig før

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Kamikaze' er meget mere end blot den første danske HBO Max-serie

Gode serier og god vin går hånd i hånd i sommeren. Få gode tilbud på lækker vin her, og læs mere om Winefamly. Du støtter Vi Elsker Serier med et mindre beløb, hvis du bestiller vin gennem dette reklamelink.

Del artikel

Læs mere omNetflixNisser

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste