Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ’You’ sæson 4 bliver bare bedre og bedre

Af
Claus Nygaard Petersen
9. marts 2023
You sæson 4 anmeldelse
Nettet strammes om den charmerende stalker-seriemorder Joe (Penn Bagdley) i anden halvdel af 'You's fjerde sæson / Foto: Netflix

Del artikel

Anden halvdel af sæson 4 højner dramaet og niveauet i stalker-serien, hvor alt nu er forandret.

You sæson 4, del 2

Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 9. marts 2023
Genre: Krimi, drama, romance
Instruktør: Rachel Leiterman m.fl.
Manuskriptforfatter: Sera Gamble (serieskaber og showrunner) mfl.
Medvirkende: Penn Badgley, Charlotte Ritchie, Tati Gabrielle, Greg Kinnear, Ed Speelers
Land: USA
Antal afsnit: 5

Det er blot en måned siden, vi efterlod Joe (Penn Badgley) i noget af en kattepine. Endelig havde han fundet ud, hvem der myrdede de unge rige London-snobber fra det bedre borgerskab.

Og hvem det var, kom ikke ligefrem som den største overraskelse. Har man set en mordmysterium-serie, genkender man hurtigt, hvem fra persongalleriet, der er topkandidat.

Men udviklingen i de fem afsnit, som udgør anden halvdel af fjerde sæson, er eksplosiv på en måde, man ikke lige umiddelbart havde forventet af You.

For hvor første halvdel og tredje sæson var meget karikeret – Joes eskapader som Desperate Housewife med seriemorder-tendenser var fantastisk fra start til slut – føles disse fem mere dystre.

Humoren bliver støt og roligt kastet væk, selv i Joes ellers altid sort-humoristiske voice-over. I stedet bliver der gravet dybt i seriemorderens sind, og spørgsmålet er, om vi overhovedet kender Joe rigtigt?

Rige mennesker dør bedst

Før vi når så langt, går vi mere slavisk til værks.

Forventer man mere af samme skuffe som i fjerde sæsons fem første afsnit, bliver man til dels skuffet.

Eat the Rich-morderen er allerede afsløret og vil have Joe til at begå et mord for sig. Ellers bliver alles yndlings-stalkers nyeste udkårne – men ikke på den vanligt klamme, besættelses-måde – Kate (Charlotte Ritchie) myrdet.

Da hendes far Tom Lockwood (Greg Kinnear), den mest skrupelløse forretningsmand nogensinde, også har fundet ud af, at Joe ikke er den tilforladelige universitetsprofessor, som han udgiver sig for, strammer løkken om halsen på ham til – og ikke på den gode måde.

Som det gælder i virkeligheden, er det, når vi er pressede, at fejl begynder at snige sig ind. Og man kan tydeligt se, at Joe ikke er på toppen. Han spurter hektisk fra den ene situation til den anden, konsekvent på bagkant af, hvad der sker. En ting, som i den grad er forfærdelig for kontrol-freaken.

Men der hvor den afgørende forskel åbenbarer sig, er fra afsnit 8 og frem. Her skifter serien karakter og stiller seeren det spørgsmål, om vi rent faktisk nogensinde har mødt den rigtige Joe?

Siden Yous begyndelse har der altid været en kærlighed til Joe. Selvom han er en morderisk stalker, har der altid været nogle med, som har været mere modbydelige end ham. Eller han har haft nogle forsonende træk, som fx hans beskyttergen over for børn.

Et charmerende monster

Det er det samme, som gjorde sig gældende for seriemorderen Dexter fra Dexter. Her var hans morderiske tendenser omkranset af, at han kun slog skurke ihjel.

Så enkelt har det aldrig været med Joe. For ja, han har udryddet nogle modbydelige sataner, som den klamme pædofile komiker, Joshua (Chris D’Elia), der efterstræbte Joes nabo, Ellie (Jenna Ortega).

Men Joe slår også uskyldige mennesker ihjel. Undskyldningen har været, at han har været ved at blive afsløret eller – som det var tilfældet med eks-konen Love (Victoria Pedretti) – det var et spørgsmål om liv eller død.

Det har dog til tider virket som et skalkeskjul for, at stalkeren har tabt interessen og fundet en ny besættelse. Vi har fået små glimt af Joes hensynsløse og egoistiske attitude, men her i anden halvdel af fjerde sæson får vi virkelig åbnet op for det betændte sår.

Der er ingen tvivl om, at det især skyldes hovedrolleindehaver Penn Badgley. Han har i lang tid argumenteret for, at Joe ikke er den her misforståede førsteelsker, som internettet ofte har påstået, at karakteren er.

Det er fremragende selvindsigt fra de kreative kræfter bag You. For når man udefra kan se problematikker i en karakterskildring, er der intet værre end skyklapper og blind insisteren på, at der ikke er noget i vejen.

Nye højder

Uden at gå for meget i detaljer, så spiller Marienne (Tati Gabrielle) en markant rolle i dekonstruktionen af Joe. Afsnit otte vender den vante formel på hovedet, så vi ser det fra hendes synspunkt og hører hendes inderste tanker.

Måden, hvorpå hun ser Joe, er meget anderledes i forhold til den portrættering, vi hidtil har fået i serien. Spørgsmålet er, om stalkeren er ved at smide kamæleon-huden og nu fuldt ud omfavner sin morderiske form. Og hvor lang tid går der så før, han bliver afsløret eller fanget?

Hvor første sæson var en quirky semi-seriøs hyggetur i New York, gravede anden sæson ned i de mere lyssky sider af Los Angeles' underholdningsindustri. Sæson tre var ren Desperate Houseviwes på et underholdende syretrip, og første halvdel af fjerde sæson var et veloplagt mordmysterium tilsat et skvat hån af den britiske overklasse.

Anden halvdel er overraskende i sit opgør med sin hovedperson og sætter flot scenen til en eksplosiv femte sæson. Som i øvrigt nok bliver den sidste, og hvor ville det dog være kærkomment, at You stopper på toppen og ikke overskrider sidste salgsdato, som visse andre serier.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser