Serier | Anmeldelser

The Leftovers - et overset mesterværk

AfGæsteskribent
25. juni 2017
the leftovers

Del artikel

Læs vores anmeldelse af The Leftovers her.
https://imgix.vielskerserier.dk/2017/06/TLO-Nora-and-Kevin-1-BK-800x800.jpg

En stor del af dét at være menneske handler i bund og grund om at hvile i en tilværelse, der lige under overfladen er præget af store eksistentielle spørgsmål om det ukendte. De store “hvorfor?” og “livet efter døden”-spørgsmål. Trods den trøst vi finder i religion, i videnskab og filosofi, får vi nok aldrig svar på de store spørgsmål, der har plaget menneskeheden gennem tiderne. Ja, vi har opnået og opnår stadig større forståelse og indsigt i fysik, kemi og universets gåder, men det store “hvorfor?” vil (nok) altid stå ubesvaret hen.

Det har derfor altid været populært og saftigt materiale at kaste sig over for populærkulturen - fra de oldgræske filosoffer, over eksistentielle og romantiske forfattere til moderne film og tv. En tv-serie, der skiller sig ud på dette område er The Leftovers. HBO serien, der for nylig har afsluttet sin tredje og sidste sæson, udmærker sig ved aldrig rigtigt at forsøge at tackle disse større universelle eksistentielle spørgsmål. I stedet er The Leftovers en indirekte kommentar på menneskelig eksistens og en elegant fordybelse i og udforskning af de store spørgsmål, vi alle konfronteres med her i livet.

Til de der skulle være i tvivl om, hvad for en serie jeg fabler om, så lad mig kort opsummere: The Leftovers’ præmis er simpel; 2% af jordens befolkning (ca. 140 millioner mennesker) forsvinder pludseligt og uden forklaring. Om der er guddommelig indgriben eller ej er der ingen umiddelbare svar på. Vores historie begynder 3 år efter denne mystiske verdensomspændende “Sudden Departure”, og vi følger simpelt resterne af menneskeheden. Hvad har 2% af jordens befolknings forsvinden betydet for de resterende 98%? Spoiler alert - en hel del.

The Leftovers’ nylige afslutning er gået relativt ubemærket hen her i den danske andedam. Mange har ikke set The Leftovers - og det er sgu en skam. Jeg var en af dem. Jeg hørte, at første sæson skulle være laaaang og tuuuung at komme igennem - hård, deprimerende, dyster og direkte ubehagelig - og da jeg for et par år siden så det første afsnit, fik jeg mine værste anelser bekræftet og så aldrig videre. Jeg havde bestemt ikke noget behov for at bruge 10 timer på en første sæson, der bare fik mig til at være i dårligt humør.

Sådan var mit ræsonnement i hvert fald dengang. Siden har jeg hørt masse i krogene af amerikanske film og tv podcasts og kritikeres twitter, at serien laver et enormt toneskift til sæson 2, og bliver et bona fide mesterværk. Men jeg har stadig ikke fået taget mig sammen før nu. Længe har jeg haft The Leftovers højt på min liste over ‘den skal jeg nok få set på et tidspunkt’.

https://imgix.vielskerserier.dk/2017/06/TLO_BK_0128-800x800.jpg
https://imgix.vielskerserier.dk/2017/06/TL_301_BK_0116-800x800.jpg

Og af en eller anden grund skete det så - jeg kastede mig ud i det. Og hold da kæft for en binge fest, jeg har haft! Som en dedikeret og skamløs serienørd er der få ting, jeg elsker mere end at blive rigtig godt og grundigt hooked af en nye serie. Den der jeg må se næste afsnit-følelse, hvor man bare nyder at bo i seriens univers. Og få serier rammer den mere i røven end Leftovers. Hvorfor har jeg ikke hørt om den her serie spørger du måske? Mit bud er, at med et ry for at have en ringe og deprimerende første sæson, er det svært at få seere med på vognen. Der har simpelthen aldrig været en buzz omkring Leftovers, som med Twin Peaks, Breaking Bad, House of Cards eller Game of Thrones.

Grunden er blandt andet, at i disse peak tv tider er der simpelthen så meget kvalitet på streaming-mulighederne Netflix, HBO Nordic og co., at hvis en serie ikke hooker dig efter et par afsnit, så får de fleste formentlig aldrig set videre. En hel sæson på minimum 10x en time før det bliver godt, er simpelthen for lang ventetid for de fleste.

Sagen er dog, at første sæson af The Leftovers faktisk er virkelig god. Ja, den er dyster og borderline deprimerende, men kvaliteten er der ingen diskussion om. Skuespil, production value og historie står knivskarpt. Så gør dig selv en kæmpe tjeneste og kom igennem sæson 1, så du kan juble over sæson 2 og hylde afslutningen af sæson 3 som et af de helt store tv-serie mesterværker i nyere tid.

Personligt tøver jeg ikke med at nævne The Leftovers i samme åndedrag som nyere tids seriekoryfæer Breaking Bad, True Detective og Fargo. Med andre must see tv-serier hvis du kan lide mystik, drama, karakterudforskning, hjerteskærende tab og forløsning, spænding, suspense, sublimt skuespil, filosofisk fordybelse og fortælleteknisk brilleren der i den grad udfordrer konventionerne. Den kan simpelthen ikke anbefales nok

https://imgix.vielskerserier.dk/2016/03/5-hjerter.jpg

Dette indlæg er skrevet af Martin Wolsgaard

Se trailer til The Leftovers sæson 3 her:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser