Serier | Guides

ANN’befalinger: Når skørt er sjovt

Af
Ann Lind Andersen
2. august 2023
The Righteous Gemstones
'The Righteous Gemstones' / Foto: HBO Max

Del artikel

Hvis du er til det skøre, spøjse, surrealistiske og stupide, når du ser komedier, giver Ann Lind Andersen her 5 bud på serier, du bør unde dig selv at se.

Komedie er svært at skrive. Det ved vi. Men gode komedier, der passer til lige netop din smag, er lige så svære at finde, for humor er så individuelt. Selv er jeg allermest til den spidsfindige, sarkastiske, subtile humor, men indimellem er der noget dejligt livgivende og befriende over det helt mærkelige eller det helt dumme. Her er mine anbefalinger til fem serier inden for den skive.

1. I’m a Virgo

En fire meter høj teenager, siger du? Jo, det er korrekt læst, for hovedpersonen i I’m a Virgo er kæmpemennesket Cootie, spillet af Jharrel Jerome, der virkelig har vind i sejlene for tiden. At være så gigantisk, at man er nødt til at stå foroverbøjet for at være indendørs, skaber selvfølgelig nogle absurde situationer. Nogle, Cootie oplever mange af, da han som 19-årig kommer ud af de beskyttende rammer og den isolation, som hans tante og onkel har holdt ham i.

Men Cootie møder en flok unge, der tager ham til sig, og snart oplever han teenagelivets spændinger og vores moderne samfund på godt og ondt. For skaber af serien, Boots Riley, har en samfundskritisk antikapitalistisk og racepolitisk agenda, og Cootie er i bogstaveligste forstand en ‘stor, sort mand’, der hurtigt kan blive set som en trussel af nogle. Det kan måske lyde alvorligt, men på grund af Cooties størrelse, er der også meget komik - og en af seriehistoriens mærkeligste sexscener - der gør I’m a Virgo til en seværdig serie.

I’m a Virgo kan ses på Prime Video.

2. The Good Place

Hvad sker der med os, når vi dør? Det giver The Good Place et bud på, for en dag vågner Eleanor Shellstrop (Kristen Bell) op og opdager, at hun er død og befinder sig i, hvad der bliver kaldt ‘the good place’. Et himmelsk sted, man har gjort sig fortjent til, hvis man har været et godt menneske i sit jordiske liv. Problemet er bare, at Eleanor mere har været en egocentrisk bi-a-tch og egentlig ikke burde være der.

Spørgsmålet er så om hun kan lære at blive et godt menneske, for det sætter hendes udvalgte ‘soulmate’, Chidi, sig for at hjælpe hende med. Det set-up giver filosofiske overvejelser om, hvad et godt menneske er som seriens bundklang, men på overfladen giver Eleanors tilstedeværelse mere anledning til en del komiske situationer. Sjovest er serien, når den satiriserer over vores hang til selvgodhed, og så har den et twist, der er ganske godt tænkt.

The Good Place sæson 1-4 kan ses på Netflix.

3. The Righteous Gemstones

Fjerde sæson er bekræftet, så hvis du ikke har set The Righteous Gemstones, er det bare om at komme i gang. Serien er en sort komedie, der tager tykt pis på nyreligiøse, højrefløjs-kristne tv-evangelister og er skabt af komikeren Danny McBride, der selv spiller med. Vi følger familien Gemstone, hvor John Goodman spiller patriarken Eli.

Tv-kirken er et familieforetagende, for også hans tre voksne børn er en del af forretningen. Det er, ironisk nok, ikke guds bedste børn, for de har det med at rode sig ud i alle mulige ulovlige transaktioner og de amoralske genvordigheder følger vi dem i.

Det er ikke så tit, vi ser dette segment afbilledet i serier, så cadeau til McBride for ideen, og med en ensemble-præstation af Goodman, Adam Devine, Edi Patterson og mange gode gæsteskuespillere, er der en grund til, at serien er vokset i sin fanskare.

The Righteous Gemstones sæson 1-3 kan ses på HBO Max.

4. What We Do in the Shadows

I denne mockumentary-serie følger vi ikke livet på et kontor som i The Office, men livet hjemme hos fire vampyrer. For hvordan ville en flok gammeldags vampyrer begå sig i vores moderne samfund? Det har newzealænderne Jemaine Clement og den allestedsnærværende Taika Waititi lavet en serie om, som nu kører på sin femte sæson, med den sjette bekræftet. En serie, der i øvrigt er spundet over spillefilmen, der kom først.

Serien er en spoof på horrorgenren, og selv om det kan blive temmelig fjollet indimellem, er der også noget ret morsomt ved at høre vampyrer og monstre småhakke på hinanden over dagligdagsting. Selv morede jeg mig meget over deres begreb, ‘energi-vampyr’. Sådan en, kender vi vist allesammen, en vampyr, der suger energi ud af os. Så, hvis du har lyst til noget ikke så alvorligt for en stund, er en pause med vampyrerne i What We Do in the Shadows et godt bud.

What We Do in the Shadows sæson 1-5 kan ses på HBO Max.

5. I Think You Should Leave with Tim Robinson

Som rosinen i pølseenden får du den mest gakkede anbefaling, og det er et sketch-show, der ikke vil være for alle. Men er man til det barnligt dumme og helt overgearede, er der inde bagved mange gode observationer om vores sociale adfærd. Det er som det amerikanske komedieshow, Saturday Night Live, bare på speed. Tim Robinson skrev da også tidligere for SNL, men syntes, det blev for pænt og kedeligt, så sammen med Zach Kanin, lavede han denne serie, hvor han kunne være mere grænseløs.

Robinson spiller selv de fleste hovedroller i sketchene, og med et udseende, hvor han kunne gå for at være en helt ‘almindelig’, anonym mand, er han et perfekt cast. Han er, helt bevidst, alt for meget og temmelig øretæveindbydende, men deri ligger også meget af den absurde, satiriske komik. For nogle vil denne serie være legemliggørelsen af ens værste mareridt, og for andre kilden til mange gode grin og sjove memes.

I Think You Should Leave with Tim Robinson sæson 1-3 kan ses på Netflix.

Del artikel

Mest læste