Serier | Guides

De 10 bedste amerikanske komedieserier

Af
Daniel Lindekilde Engberg
30. august 2023
Bedste amerikanske komedieserier
'The Office' / Foto: SkyShowtime

Del artikel

USA er en af de største nationer, når det kommer til serier – både i forhold til mængde og kvalitet. Vi giver her vores bud på 10 af de bedste komedieserier, de har produceret.

Komediegenren er som at tage et varmt tæppe på, hvor alt er godt, man kan slå sin hjerne fra og slippe væk fra hverdagens trængsel og alarm. Det er noget, vi alle kan have brug for fra tid til anden.

Som det er med de fleste serier, hvor antallet af sæsoner vokser sig stort nok, er der både op- og nedture, men når disse serier er på deres højeste, er de svære at toppe.

Vi har i denne omgang valgt at fokusere på live actionserier. Derfor er animerede komedieserier som Rick and Morty, The Simpsons og South Park ikke at finde på denne liste.

Så her får du, uden videre introduktion, vores bud på de 10 bedste amerikanske komedieserier.

  1. The Office
  2. Friends
  3. Seinfeld
  4. It’s Always Sunny in Philadelphia
  5. Veep
  6. Modern Family
  7. Arrested Development
  8. Frasier
  9. Parks and Recreation
  10. Scrubs

1. The Office

de bedste amerikanske komedieserier
Foto: Chris Haston / NBC

Det er et sjældent syn, at en britisk komedie får en amerikansk version, og at den rent faktisk virker. Med en noget nær perfekt rolleliste og stemning formår The Office dog at hæve barren.

Den ultimative 'workplace comedy' er sat i den lille gren af Dunder Mifflin Paper Company, hvor vi følger kontorets ansatte døgnet rundt. Alt fra akavet humor til politisk ukorrekte jokes bliver dækket, og der er en guldgrube af mindeværdige citater. Vi ser karaktererne udvikle sig og danne venskaber, og vi føler os som en del af kontoret gennem dens mockumentary-stil.

The Office er stadig lige så elsket i dag, som da den oprindelig blev sendt, og tiltrækker stadig et nyt publikum. Den har indskrevet sig selv i komediernes Hall of Fame. The Office er også en af de serier, man kan binge igen og igen. Når man først er gået i gang, kan man ikke stoppe – ”That’s what she said”.

The Office kan ses på Netflix, Prime Video, HBO Max Viaplay og SkyShowtime.

2. Venner

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-30/fullres-yr201020finale.jpg
Foto: HBO Max

Hvad kan man sig om Venner, der ikke allerede er blevet sagt? Det er den måske mest populære komedieserie, der nogensinde er lavet.

Ligesom i titelsangen er serien der altid for dig, ligesom dine venner. Har du brug for at grine eller koble af, så sætter du bare Venner på. Det er serieækvivalenten til ’comfort food’, der altid er klar, når humøret er lidt nede, eller tømmermændene har annonceret deres ankomst.

De seks venner er blevet et kulturelt ikon – man kender karaktererne og replikkerne ud og ind, og leveringen af dem er brændt ind i hjernen.

Venner kan ses på HBO Max.

3. Seinfeld

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-30/000_sawh980512263440-1363x898ma.jpg
Foto: Files / AFP / Ritzau Scanpix

En af de mest succesfulde komedieserier nogensinde er uden tvivl Seinfeld, der stadig hvert år sikrer Larry David og Jerry Seinfeld en indtjening på 40-60 millioner dollars.

Ingen underlæggende ‘will they, won’t they’-romancer, ingen karakterudviklinger og ingen mening. Bare skarpe jokes leveret på mesterlig vis. Det er sitcom-genren i sin reneste form.

Seinfeld bliver således også kærligt omtalt som ’serien om ingenting’, og deri ligger dens genistreg. Komikken opstår i de små hverdagssituationer, og den føles på mange måder lige så relevant i dag, som da serien oprindelig blev sendt.

Seinfeld kan ses på Netflix.

4. It's Always Sunny in Philadelphia

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-30/iasip_1508_09721r_288ce4a742c790458f4d45e98f2de5aeb63e3136.jpg
Foto: Disney+

Den længst kørende sitcom i verden er måske ikke den mest kendte i Danmark, men står som en af de bedste.

På mange måder vender It’s Always Sunny in Philadelphia alting på hovedet. Slænget, der driver slumbaren Paddy’s Pub, er slet og ret nogle af de værste mennesker i verden. De har lav moral, lærer aldrig af deres fejl, og som tiden går, indser man, at den eneste grund til, at de hænger ud sammen, er fordi ingen andre gider.

Serien har gennem sine (i skrivende stund) 16 sæsoner formået at holde fanen højt og komme på friske idéer og situationer at sætte sine karakterer i. Alt tyder på, at den bliver ved i årene, der kommer.

It’s Always Sunny in Philadelphia kan ses på Disney+.

5. VEEP

Foto: HBO Max

Den politiske workplace-komedie VEEP med Julia Louis-Dreyfus i hovedrollen giver en stikpille til det politiske landskab i USA. Vi får også en masse latter med på vejen, når vi følger hende i rollen som USA's vicepræsident, der prøver rent faktisk at få noget politik igennem.

Alle de store egoer i Washington, der gerne vil frem i verden, og som støder hovederne sammen, giver anledning til tåkrummende scener og et satirisk blik på politik i USA. Det hele foregår på højtryk, og rappe replikker flyver afsted som skuddueller i det vilde vesten.

VEEP kan ses på HBO Max.

6. Modern Family

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-30/mf_115976_d_0027_r1.jpg
Foto: Disney+

Store familier kræver en del arbejde at få til at hænge sammen. Det gælder i særdeleshed, når man bor tæt på hinanden og har med så varierede personligheder at gøre.

Stort set hvert afsnit bygger på en form for misforståelse, der hurtigt tager tilløb og ender i det rene kaos, inden vi får en lille livslektie med på vejen.

Over de 11 år, som serien varer, giver den også mulighed for at udforske, hvordan ens prioriteter ændrer sig igennem livet, rejsen fra barn til voksen og det at blive ældre. Det gør, at serien holder sig forholdsvis frisk, idet man kan sætte de samme karakterer i nye situationer, som tiden skrider frem. Vigtigst af alt er den sjov hele vejen igennem.

Modern Family kan ses på Disney+.

7. Arrested Development

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-30/ad_504_unit_00090r2.jpg
Foto: Saeed Adyani/Netflix

Hvis du tænker, at din familie ikke fungerer helt optimalt, kan du altid sætte Arrested Development på og få det bedre med dig selv.

Skøre, privilegerede og amoralske mennesker er måske ikke dem, man helst vil omgås (selv om det er utrolig sjovt at se på), men når det er ens familie, hvad skal man så gøre? Hvem der end fandt på den danske titel Familie på livstid fortjener et klap på skulderen.

Serien var forud for sin tid, når det kommer til komedieserier. Den belønner den opmærksomme seer, da en joke kan udspille sig over flere afsnit. Arrested Development er derfor en oplagt serie at binge, så man virkelig kan værdsætte, hvor godt skruet sammen, den er.

På trods af at Netflix genoplivede serien af to omgange, levede de to sidste sæsoner aldrig op til de oprindelige første tre.

Arrested Development kan ses på Netflix.

8. Frasier

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-30/20040323-055040-pf-2000x1260ma.jpg
Foto: Reed Saxon/AP/Ritzau Scanpix

Der er få serier, om hvilke man kan sige, at spin-offen er bedre end originalen, men Frasier er en af de serier. Den blev skabt som en spin-off af Cheers (Sams bar) og følger psykiateren Frasier Crane (Kelsey Grammer), der rejser til sin hjemby Seattle for at etablere sig som radiovært.

Den underlæggende familiedynamik, der udvikler sig over seriens 11 sæsoner, giver Frasier hjerte, samtidig med at den har utrolig sofistikeret dialog. Det hjælper naturligvis, at den leveres til perfektion af alle skuespillerne. Frasier har en intellektuel humor, men gør på samme tid grin med kulturelitens snobberi.

Frasier vender tilbage til vores skærme senere på året, men langt fra i samme form, da det indtil videre kun er Kelsey Grammer, som står til at træde tilbage i sin oprindelige rolle.

Frasier kan ses på Viaplay og SkyShowtime.

9. Parks and Recreation

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-30/hbon-aanyh-000-img-01-1920x1080-pst.jpg
Foto: HBO Max

Kommunalarbejde i USA's midtvest har aldrig været sjovere. Specielt når vi følger Parks-afdelingen i byen Pawnee, Indiana.

Karaktererne er så skarpt optegnede og så distinkte fra hinanden, at ingen føles overflødige, hvilket siger en del, når vi har at gøre med 10 stykker i ensemblet. De er sammensat optimalt for at give de bedste komiske muligheder. Læg dertil en armé af tilbagevendende karakterer, der altid kan pifte et afsnit op.

Et af de bedste elementer i Parks and Recreation, der er kilden til uendelige mængder af latter, er Pawnees beboere og byens plettede historie. Byen bliver nærmest en karakter i sig selv.

Parks and Recreation kan ses på HBO Max.

10. Scrubs

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-30/scrubs_s8_3.jpg
Foto: Disney+

Scrubs er nok den mest gakkede serie på listen. At arbejde på hospitalet Sacred Heart er lige dele sjov og løjer og dødsens alvor.

Højdepunkterne går ofte på fysisk komik samt dagdrømme, som hovedkarakteren J.D. ofte har, og det gør serien dejlig plat. Det er utroligt, hvor meget arbejde der kan ligge i en joke, som måske ikke varer mere end fem sekunder.

Noget af det mest utrolige ved Scrubs er seriens evne til at balancere den fysiske, gakkede komik med de stærke, inderligt dramatiske øjeblikke.

Vi behøver vel nærmest ikke sige det, men gør det alligevel for en god ordens skyld: Nej, vi tæller ikke niende sæson med.

Scrubs kan ses på Disney+.

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste