Serier | Guides

De 5 bedste amerikanske serier fra 90’erne

Af
Daniel Lindekilde Engberg
25. april 2023
5 bedste amerikanske tv serier fra 90'erne
James Gandolfini som Tony Soprano i 'The Sopranos' / Foto: HBO Max

Del artikel

I 90'erne kom serielandskabet under forandring. Der blev prøvet mange nye ting, og nogle af de bedste og mest indflydelsesrige amerikanske serier kan spores tilbage til 90'erne.

Selvom 00’erne kan beskrives som starten på tv-seriens guldalder, så ser man, at det serielle format udvikler sig og begynder at eksperimentere voldsomt i 90’erne. Samtidig ville skæbnen det, at de rette kreative kræfter var til stede på de rigtige tidspunkter til at lave nogle af de bedste og mest mindeværdige serier nogensinde.

Vi har samlet vores bud på de 5 bedste amerikanske tv-serier fra 90’erne her, hvor vi begynder fra toppen med den allerbedste:

  1. The Sopranos
  2. Twin Peaks
  3. The West Wing
  4. South Park
  5. Venner

1. The Sopranos

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-04-25/612739_568315_4288x2848-medium.jpg
James Gandolfini som Tony Soprano i 'The Sopranos'
Foto: HBO Max

År: 1999 - 2007
Genre: Krimi, drama

Da gangsterbossen Tony Soprano besvimer ved en familie-barbecue, begynder han i terapi. Det tager hårdt på sindet både at være familiemand og styre en forbryderfamilie. Vi følger Tony Soprano i både medgang og modgang, men pointen er bare at følge ham. Lære ham at kende og se, hvordan han reagerer på alt, der bliver smidt hans vej over de seks sæsoner, serien varer.

Med fantastiske manuskripter og en utrolig rolleliste bliver vi en del af gangsterfamilien og dykker ned i underverdenens indre maskinværk med al volden, truslerne og hævnakterne, der hører sig til. James Gandolfini indkapsler og bærer rollen til perfektion og var i høj grad en af grundene til seriens store succes.

The Sopranos er blevet lovprist gang på gang igennem årene, og den viser i høj grad, hvad det er, ’longform television’ kan, hvor en karakter udforskes over flere sæsoner. The Sopranos er nok den første serie, der for alvor satte gang i serieformatets storhedstid og viste, at det skulle tages ligeså alvorligt som spillefilmen.

The Sopranos kan streames på HBO Max.

2. Twin Peaks

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-04-25/19900408-130958-pf-2808x2000ma.jpg
Foto: Twin Peaks Productions/Allstar/Ritzau Scanpix

År: 1990 - 1991
Genre: Krimi, drama, mysterie

Serien, der lavede et opbrud i serielandskabet med det simple spørgsmål: Hvem dræbte Laura Palmer? Det er, hvad den muntre FBI-agent, Dale Cooper, spillet af herlige Kyle MacLachlan skal finde ud af i en lamslået by, hvor alle har en hemmelighed, og et mørke lurer i skovene omkring den lille flække.

Med et stort og mindeværdigt karaktergalleri og interessante mysterier blev seere verden over draget ind i David Lynchs og Mark Frosts forunderlige verden. De blev hjulpet på vej af de absurde situationer, billeder og den drømmende musik fra Angelo Badalamenti.

Et mordmysterium, der havde elementer af gys, komedie og surrealisme i sig, og med bl.a. David Lynch i instruktørstolen. Der havde aldrig været noget lignende i serieform, og indflydelsen fra Twin Peaks kan stadig mærkes den dag i dag.

Twin Peaks kan streames på SkyShowtime.

3. The West Wing

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-04-25/-go1_64479859dc7b3.jpg
Martin Sheen som Josiah "Jed" Bartlet i 'The West Wing'
Foto: HBO Max

År: 1999 - 2006
Genre: Drama

Politik er et hektisk erhverv, og Det Hvide Hus er ingen undtagelse. Det er nok snarere klasseeksemplet. I hvert fald når man ser på demokratiets indre mekanismer i The West Wing.

Med en produktionskvalitet, der nærmer sig en spillefilms, fantastiske historier skrevet af den legendariske Aaron Sorkin igennem de første fire sæsoner i hvert fald, og en fængende dialog leveret af det fantastisk hold af skuespillere med Martin Sheen i front. Det er ikke svært at se, hvorfor serien blev så god, som den blev.

Det er en forholdsvis idealiseret fremstilling af verden i politik, og det er naturligvis ikke en en-til-en fremstilling af, hvordan Det Hvide Hus opererer. Når det er sagt, så har folk, der tidligere har arbejdet i Det Hvide Hus, udtalt, at serien fanger den intense og spændte følelse, det er at arbejde et sted, hvor der står katastrofer i kø, som skal løses samtidig med den daglige drift. Vi får det hele, og det er fandens godt tv.

The West Wing kan streames på HBO Max.

4. South Park

South Park sæson 26
Foto: Pluto TV

År: 1997 - Nu (kører fortsat)
Genre: Animation, komedie

Hvad, der startede som en lille stopmotion-kortfilm, har nu udviklet sig til en af de største animerede serier nogensinde. De fire drenge med grove munde tog verden med storm og har været årsag til flere kontroverser med den bidende satire, serien byder på. Ingen og intet er helligt, og South Park har altid været god til at kalde en spade for en spade.

Den lille by er afsnit efter afsnit verdens navle, hvor de mest besynderlige ting finder sted. Om det så er et afsnit med store konspirationer, en kendis, der bliver portrætteret på en meget karikeret maner, eller et koncept, der er som taget ud af en feberdrøm. Man ved aldrig helt, hvad man får, men sjovt er det.

Med en hektisk produktionstid på kun en uge pr. afsnit, er det muligt for South Park konstant at være relevant, og påtale, hvad der foregår i verden, når det udkommer. Tilbage i 2021 underskrev skaberne Trey Parker og Matt Stone en kontrakt på 900 millioner dollars, der inkluderede 14 film og South Park-sæsoner frem til sæson 30. Der er altså meget mere South Park på vej.

South Park kan streames på Viaplay og Pluto TV.

5. Venner

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-04-25/fullres-yr201020finale-medium.jpg
Vennerne i 'Venner'
Foto: HBO Max

År: 1994 - 2004
Genre: Komedie

Det er svært ikke at finde en person, der ikke har set Venner. Det er endnu sværere at finde en person, som ikke engang har hørt om Venner. Det siger noget om seriens prominens. Serien er næsten gået hen og blevet en institution i sig selv.

Vi følger de seks venner Ross, Monica, Chandler, Rachel, Joey og Phoebe i deres dagligdag i New York primært i deres lejligheder og den faste kaffebar Central Perk. Gennem 10 år blev disse steder nærmest også seernes andet hjem. Forhold udvikles, og Venner gav os ikke det første, men klart et af de største og mest velkendte ’Will-they-won’t-they’-forhold igennem Ross og Rachel.

Det er en serie, man ikke kun har set en gang, men flere gange, og det er lige sjovt hver gang. Replikkerne er nogle gange så indlærte, at man kan recitere hele scener ord for ord.

Venner kan streames på HBO Max.

Del artikel