Serier | Guides

Det var – ikke nødvendigvis - butleren gjorde det: De 5 bedste serie-krimiplot!

AfBrian Mogensen
19. maj 2022
Benedict Cumberbatch og Martin Freeman i 'Sherlock'
Foto: BBC Wales

Del artikel

Ganske som i bøgernes verden har krimiformatet fundet stor succes blandt tv-serier.

En markant procentdel af alle serier, der bliver lavet hvert år, hører til krimigenren, og det er ikke helt uforståeligt.

Et godt plot med overraskelser, der leveres på en måde, så vi som seere kan følge med, kan observere spor og kan byde ind med vores egne teorier, er en effektiv måde at nagle folk fast til skærmen.

Men det betyder også, at der er rift om opmærksomheden, og heldigvis er mange blevet rigtigt gode til at skrive og producere krimier, der virkelig vil noget.

Vi har samlet de fem – måske – bedste krimiplot her.

Og der er tale om plot, ikke hele serier. Så selvom Breaking Bad og Sopranos er blandt de bedste krimiserier, er der tale om en generel historie, der springer ud til højre og venstre og breder sig ud over de forskellige sæsoner. Derfor findes de ikke på denne liste.

I stedet er det de plot, der trækker serien gennem en enkelt sæson – på nær en enkelt.

5. The Night Of

'The Night Of'
Foto: HBO Max

HBO Max

Nasir er en helt almindelig ung man, der uheldigvis vågner op ved siden af en kvinde, der er blevet stukket ihjel. Han holder fast i sin uskyld, men omstændighederne er svære at se sig ud af. I løbet af seriens otte afsnit følger vi Nasir, hans advokat og flere andre personer, der bliver trukket ind i historien.

Det er hamrende godt skruet sammen, og Nasirs udvikling fra en ung uheldig mand til indsat i det amerikansk retssystem er uhyggeligt godt skildret.

Historien slår naturligvis også nogle slag med halen, og intet er helt så let at gennemskue, som det synes.

Alle ingredienserne er der, og parret op med en lækker lyssætning, smukke kameravinkler og billeder og et øje for detaljerne er The Night Of svær at komme udenom i alle sammenhænge. Og den er selvskreven til denne liste.

4. Forbrydelsen

'Forbrydelsen'
Foto: DRTV

Forbrydelsen kan desværre ikke streames i øjeblikket.

Sofie Gråbøl var en af de absolutte drivkræfter i dette pragtstykke af en danskproduceret krimi. Og det har givet dønninger i resten af verden, hvor serien har trukket pris efter pris hjem.

Det er heller ikke ufortjent, for Forbrydelsen er virkeligt godt håndværk. Hver sæson har en ny historie, og selvom der er elementer i de senere plot, der er bedre, har første sæson stadig det stærkeste plot, samlet set.

Om det har noget at gøre med overraskelsen over, hvor god serien i virkeligheden var, kan godt ske, men efterforskningen af mordet på Nanna Birk Larsen står som et at de stærkeste eksempler på, hvad en krimi kan, når den giver fuld skrue.

3. Mare of Easttown

'Mare of Easttown'
Foto: HBO Max

HBO Max

Hvad Sofie Gråbøl er for Danmark er Kate Winslet for USA. Titanic-stjernen har givet sig i kast med en lang række forskellige roller, hvor hun virkelig viser, hvad det vil sige at spille skuespil. Og selvom hendes rolle i Mare of Easttown måske nok er en smule klichéfyldt, leverer hun den til fulde – og tilsætter en masse ekstra.

Seriens stærkeste træk er den udførsel af det lille amerikanske samfund, som har gjort serier som Twin Peaks til serie-legender. Alle kender hinanden, og den sociale og geografiske mobilitet er med til at sikre, at den sociale arv holder sit jerngreb i samfundet.

Det spiller også perfekt ind i krimiformatet, hvor de mulige gerningsmænd findes i hobetal, og deres motiver er lige så forskellige som deres baggrunde. Det holder seerne på tæerne, og historien slutter på en måde, der er håbløst hjerteskærende, fordi man som seer er blevet lukket ind i den verden, på godt og ondt.

2. True Detective

'True Detective'
Foto: HBO Nordic

HBO Max

Der var mange, der var en smule skuffede over anden sæson af True Detective, der afveg kraftigt fra den foregående sæson i både plot, stemning og alt muligt andet. Det er måske nok forståeligt, for den tunge varme, der lå ind over New Orleans, mens Woody Harrelson og Matthew McConaughey optrævlede sagen om de bestialske mord, var absolut med til at bidrage til stemningen.

Men plottet er vildt, måske nok det vildeste nogensinde, og seerne bliver langsomt men sikkert trukket ind i en verden af menneskeligt forfald. Og bedst, som du tror, at du har regnet det hele ud, bliver du klogere.

Ikke på den der M. Night Shyamalan-måde, hvor tæppet trækkes væk, og kaninen viser sig at være en due og en buket blomster.

Det sker langsomt og sikkert, og du overgiver dig hurtigt til blot at følge med for at se, hvor det hele ender.

1. Sherlock

'Sherlock'
Foto: BBC

Prime Video, DRTV

Et af de bedst kendte navne inden for krimigenren er mesterdetektiven Sherlock Holmes. I 2012 genopfandt BBC ham og satte Benedict Cumberbatch sammen med Martin Freeman, og magien var skabt.

Serien bruger mange forskellige visuelle og lydmæssige tricks, men plottene i de enkelt afsnit tager afsæt i Arthur Conan Doyles historier, der fortælles med et twist. Samtidig kører større plot i baggrunden, og Sherlocks absolut stærkeste historie skal findes i rivaliseringen med ærkefjenden Moriarty.

Denne historie finder sted over flere sæsoner, og derfor bryder den tommelfingerreglen for denne liste. Men det er umuligt at se udenom Sherlock i denne sammenhæng, og derfor gør vi det med fuldt overlæg.

Det betyder naturligvis også, at serien kommer med den absolut største anbefaling, og Andrew Scott er bekymrende effektiv i rollen.

Del artikel

Andre Serier | Guides